Konya
°C
Yeni Meram
02.10.2024 16:58

Konya'daki deprem panik yarattı: Depremi uyarı olarak değerlendirmeliyiz

Afet ve Acil durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, dün saat 00.54'te Konya'da merkez üssü Selçuklu ilçesi olan 3.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem 7 kilometre derinliğinde gerçekleşen deprem Karatay ve Meram ilçesinde de hissedildi.

A+
A-
02.10.2024 16:58
02.10.2024 17:00
0
1091
ABONE OL

Konya’da yaşanan son depremi ve Konya’nın deprem riskini Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık değerlendirdi.


Konyalılar dün saat 00.54’te meydana gelen merkez üssü Selçuklu ilçesi olan 3.6 büyüklüğündeki depremle deprem gerçeğini bir kez daha hatırladı. Yeni Meram Gazetesi olarak Konya’da dün akşam yaşadığımız son depremi ve Konya’daki deprem riskini Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık ile değerlendirdik. Prof. Arık dün yaşanılan depremin Konya’da ilk deprem olmadığının altını çizerek, “Bu tip depremler Konya’da yılda birkaç kez oluşuyor. Ama bu deprem geçtiğimiz sene meydan gelen Çandır Depremine oldukça yakın bir noktada meydan geldi. Bu depremin öncesinde bizim hissetmediğimiz küçük ölçekli depremlerde meydana geldi. Konya’da meydana gelen son depremleri uyarı anlamında değerlendirmek gerekiyor” dedi.


DEPREM DİRİ FAY HARİTASINDA DEĞİL


Prof. Dr. Fetullah Arık Konya’da gece saatlerinde yaşanan depremi ile ilgili Yeni Meram Gazetesine teknik bilgiler vererek, “Dün akşam oluşan deprem Konya fay zonu Karaömerler civarına kadar devam eden bir fay doğu batı fay uzanımlı Ankara yolunu keserek İstanbul yoluna kadar uzanan Kara Ömerler fay zonunun kuzeyinde meydana geldi.” dedi. Prof. Arık yaşanan depremin fay haritasında yer almadığına dikkat çekerken, “Dün akşam meydana gelen deprem Karaömerler Fay Zonunu’nun kuzeyinde diri fay haritalarında belirtilmeyen Çandır Fayında meydana geldi. Dün yaşadığımız depremi oluşturan Fay Hattı MTA’nın haritasında yok.” dedi.


Arık, konuşmasının devamında, “Dün yaşadığımız deprem orta büyüklükte bir deprem orta büyüklükteki depremler yıkıcılık anlamında pek zarar veren depremler yıkıcı depremler olarak görülmeyen büyüklüğü 6 ‘ya kadar olan depremlerdir. Depremlerin yıkıcı etkileri zemin durumu , yaşanan binanın durumuna göre yıkımlar oluşur. Şu ana kadar kamuoyu ile paylaşılan bir yıkım veya can kaybı bilgisi bulunmuyor. Depremlerle baş edebilmek için depremleri iyi tanıyarak tedbirler almalıyız. Tabi Konya’mız Türkiye’nin diğer bölgelerine göre daha düşük riskli bölgeler arasında yer alıyor. Konyalı vatandaşlarımız dün yaşanan bu depremi bir uyarı olarak görerek gerekli imar planları esaslı jeolojik ve jeo-teknik etütler yapılarak imar planları belirlenmeli. Gerekse yapıların oturacağı zemin ile ilgili jeolojik ve jeoteknik zemin etütleri yaptırdıktan sonra binalarını uygun projelerle yaptırmaları gerekmekte binalar yapılırken uygun malzeme uygun işçilik denetimleri ile sağlanması bizi daha güvenli ve sağlıklı bir kentte yaşatacaktır. Denetimler noktasında ise düşünülmesi gereken en önemli husus taban alanı iki yüz metreyi geçen alanlar için yapı denetimi söz konusu. Ancak yapı denetiminde de eksikler var örneğin yapı denetimi mevcut uygulamada inşaat başladığında devreye giriyor. Oysa zemin etütleri inşaat başlamadan yapılması gereken bir uygulama yapı denetiminin sağlıklı yapılabilmesi için yapı denetim sistemi içeresine zemin etütlerinin de girmesi gerekiyor. Ülkemizin deprem yönetmeliği var. Buna göre 2018’de yeniden düzenlenen Türkiye Deprem Tehlike Haritası incelenerek gerekli çalışmalar yaparak daha sağlıklı bir zemin üzerinde yaşayabilir. Konya çevresinde bugün yaşadığımız depreme benzer şiddeti daha büyük veya daha küçük şiddetlerde depremleri bekleyeceğiz buna alışık olmamız lazım” ifadelerini kullandı. 

HABER KAYNAĞI : yenimeram.com.tr (Ümmügülsüm DÜNDAR)
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.