Konya
°C
Yeni Meram
20.10.2024 15:30

Konya her zaman beni bağrına bastı

Konya Kitap Günleri’nin 11’incisi “Özgürlük İçin Oku” mottosuyla Selçuklu Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. Kitap fuarında yerini alan İletişimci Yazar Dr. Çetin Oranlı ile gazetecilik mesleği ve yazarlık üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Dr. Oranlı, “Kitap okuma alışkanlığını çocuklarımıza güçlü bir şekilde kazandırmamız gerekiyor bir ailede anne ve baba kitap okuyor ise çocuğun da kitap okuma alışkanlığı gelişiyor yoksa çocuklarımızın okuma alışkanlıklarını oku sadece okula bırakır isek okuma alışkanlıkları çok eksik kalıyor “ dedi.

A+
A-
20.10.2024 15:30
20.10.2024 16:00
0
1978
ABONE OL

Yeni Meram Gazetesi olarak Konya Kitap Günleri’nin nabzını tutarak gerek yazarlarla gerekse kitapseverlerle bir araya geldik. Konya Kitap Günleri günlerinde standına konuk olduğumuz Dr. Çetin Oranlı gazetecilik mesleğinden yazarlığa geçişine, kitaplarından, Türk okurunun  kitap alışkanlıklarına kadar pek çok konuyu ele aldık. Dr. Oranlı söyleşimize kendini tanıtarak başladı. Oranlı, “ Ordu-Kumru doğumluyum. Selçuk Üniversitesi iletişim fakültesi lisans eğitiminin ardından yine aynı üniversite de yüksek lisans eğitimimi tamamladım ardından Erciyes Üniversitesi Sosyal bilimler Enstitüsü  Gazetecilik Bilim Dalında doktora eğitimi tamamlayarak doktor unvanımı aldım. Uzun yıllar Konya’da gazetecilik mesleğini icra ettim. Bu anlamda Konya’da bir iz bıraktım Konya’da izimiz vardır iyi kötü dostlarımız vardır diyebilirim” dedi.

 

 Her mevsim yaşan şehir  bana ödülü getirdi

Yazar Dr. Çetin Oranlı yazarlık serüveninde birçok kitaba imza attığının altını çizerek, “Yayınlanmış altı kitabım bulunmakta son çıkardım altıncı kitabımda her mevsim baharı yaşayan şehir Adana ismi ile okuyucularla  buluştu” dedi.  Oranlı, kitaplarının ana temasını insan öğesinin oluşturduğunun altını çizerek, “Kitaplarımda insan öğesini eserin merkezine koyuyorum” dedi. Oranlı, son kitabı Adana ile Türkiye Yazarlar Birliği Ödülünü aldığını hatırlatarak,  “En son kaleme aldığım  ‘Adana Her Mevsim Yaşayan Şehir’ isimli kitabım bana Türkiye Yazarlar Birliği Ödülünü getirdi. Adana’yı Türkiye’nin yazar, şair ve müzisyen fabrikası olarak görüyorum. Çukurova; havasıyla, suyuyla, toprağıyla bir yazar için çok hareketli bir bölge. Hikâyesi, anıları, yaşanmışlıkları ve verileri bol olan bir bölgemiz.” dedi.  Adana eseri dışında birçok eseri daha kaleme aldığını ifade eden Oranlı, “Adana kitabımın dışında diğer  eserlerim arasında ruha dokunan insan öyküleri ve ruha dokunan patiler  geliyor” dedi. Oranlı, Demir Kepenkli Ev kitabının ikinci baskısının da okurlar tarafından büyük bir teveccüh ile karşılandığını dile getirerek, “Demir Kepenkli Ev kitabımın da ilk baskısı tükendi.  “ dedi. Kitaplarının okurları tarafından sevilerek okunduğunu ifade eden Oranlı, “Sözün Ardı kitabımın da ilk baskısı tükendi.” dedi.

Konya beni bağrına bastı

Konya şehrinin kendisinde her zaman özel bir yeri olduğunun altını çizen Oranlı, “Konya’da Konya Kitap Günleri vesilesiyle okuyucularımla buluşma şansını elde ettim. Konya benim için özel bir şehir. Konya halkı her zaman bizi bağrına bastı bu anlamda onlara şükranlarımı iletiyorum” dedi. Oranlı gazetemize yazarlık serüvenine başlamasından bahsederek, “Yazım hayatına ortaokul yıllarında başladım tabi gazetecilik ile edebiyat arasında her zaman bir geçişgenlik vardır. Bu anlamda basın tarihine baktığımızda bu durumu gözlemleyebiliyoruz. Benim de yazım serüvenime bakıldığında ilk kitaplarım gazetecilik ile ilgili daha sonra roman türünde eserler vermeye devam ettim” dedi. Yazar Oranlı  Mevlana’nın sözüne atıfta bulunarak yazarlık ile ilgili, “Bu yıl fuar sezonunu Mersin Kitap Fuarı ile açmıştık bugün de Konya Kitap Günleri’nde okuyucularımızla bir araya gelme fırsatını yakaladık. Tabi ardından diğer şehirlere de gideceğiz. Kitap okuma  alışkanlığını çocuklarımıza güçlü bir şekilde kazandırmamız gerekiyor. Bir ailede anne ve baba kitap okuyor ise çocuğun da kitap okuma alışkanlığı gelişiyor. Yoksa çocuklarımızın okuma alışkanlıklarını oku sadece okula bırakır isek okuma alışkanlıkları çok eksik kalıyor. Bu anlamda okuyan birey Mevlana’nın dediği gibi testisinin içine bir şeyler dolduruyor. Tabi testinin içinde ne varsa dışına da o sızıyor. Testinin içini dolduracak bir birikim oluşturacak bireylere ihtiyaç var bu anlamda gerçekleştirilecek okumaları eğitim düzeyine göre yapılması büyük önem arz ediyor. Ama çocuklarımız öğrencilerim öncelikle Türk ve Dünya Klasikleri mutlaka okumalı. Bu okumaların yanı sıra Anadolu’dan çıkan yazarlarımızı okuyup incelemesinde de büyük yarar var. Okumak insana yeni ufuklar yeni kapılar açıyor. Bunu hiçbir zaman  unutmamak gerekiyor. Bizim yazın yolculuğumuz da okulların ilgisi ile gelişerek devam edecek. Ben okullarımıza gösterdikleri ilgiden ötürü teşekkür ediyorum” dedi. 

HABER KAYNAĞI : yenimeram.com.tr (Şerife KAYA)
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.