Konya
°C
Yeni Meram
18.12.2024 10:25

Konya mutfağının olmazsa olmazı: Küflü peynir

Konya’nın tarihi ve kültürel dokusunun en önemli simgelerinden biri olan Melike Hatun Pazarı (Kadınlar Pazarı) yıllardır yöresel ürünlerin buluşma noktası olmaya devam ediyor.

A+
A-
18.12.2024 10:25
18.12.2024 10:27
0
198
ABONE OL

Bu pazarda 30 yıldır peynir ticareti yapan Fatih Kocatürk yöre insanının vazgeçilmez lezzetlerinden olan küflü peynirin, Konya halkının özellikle kış aylarında büyük ilgi gösterdiğini dile getirerek, “Konya’nın tarihi pazarında Konya’nın gastronomik zenginliğine katkı sağlayan küflü peynir ve diğer peynir çeşitleriyle geleneksel lezzetleri yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.

Konya’nın tarihi lezzetlerinin izini süren Yeni Meram Gazetesi Konya’nın en eski çarşılarından Melike Hatun Pazarı (Kadınlar Pazarında) köklü esnaflarından olan Kocatürk, peynir çeşitleri hakkında bilgi verirken şunları dile getirdi: “Kadınlar Pazarı’nda yaklaşık 30 yıldır ticaretle uğraşıyoruz. Tezgahımızda taze peynir, yöresel peynir, küflü peynir, tulum peyniri, deri tulum peyniri, böreklik peynir, Bolu peyniri gibi birçok çeşidimiz var. Özellikle Konya halkının kış aylarında ilgisi küflü peynir üzerine yoğunlaşıyor. Konya ile özdeşleşen bu peynir, sadece kahvaltı sofralarında değil, Konya böreğinde, yağlı somununda ve Konya’nın meşhur söndürme yemeğinde kullanılıyor. Küflü peynir, hem lezzetiyle hem de sağlık açısından faydalarıyla dikkat çekiyor. Bugünlerde fiyatımız 170 TL civarında. Peynir, bildiğiniz gibi sofraların olmazsa olmazıdır ve her dönem talep görüyor.” Konya, Hz. Mevlana’nın vuslat yıldönümü olan Şeb-i Aruz etkinlikleri kapsamında en yoğun günlerinden birini yaşıyoruz diyen Kocatürk, “Mevlana etkinlikleri için Türkiye’nin dört bir yanından ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen turistler, hem manevi bir atmosfer yaşıyor hem de şehrin kültürel ve gastronomik değerlerini keşfediyor. Aruz haftası kapsamında Konya’nın en yoğun günlerinden geçiyoruz. Yerli ve yabancı turistler şehrimizi keşif ediyor. Konya’nın tarihi Kadınlar Pazarı Çarşısı’na gelen turistler kendilerini tarihi bir mekanda doğal ürünleri tadarken buluyor. Bu durumu çok enteresan ve ilgi çekici karşılıyorlar” şeklinde konuştu. Konya’nın Tarihi Kadınlar Pazarı’nın şehri ziyaretler tarafından her dönem ziyaret edildiğine dikkat çeken Kocatürk, “Dün akşam Hz. Pir’in vuslatının 751. yılını andık. Konya’da çok manevi bir atmosfer vardı. Dünya’nın dört bir yanından gelen yerli yabancı turistleri tüm Konya olarak ağırladık” dedi. Fatih Kocatürk, küflü peynirin Konya mutfağındaki önemine de dikkat çekerek, “Küflü peynir Konya mutfağının vazgeçilmezlerinden biridir. Özellikle Konya böreği, yağlı somun ve söndürme yemeğinde bu peynir olmazsa olmaz bir malzemedir. Küflü peynir, uzun süre dayanıklılığı ve kendine özgü aromasıyla bilinir. Ayrıca sağlık açısından da oldukça faydalıdır. İçeriğindeki doğal probiyotikler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinir. Özellikle kış aylarında, bağışıklık sistemini desteklemek isteyenler bu peynire daha fazla ilgi gösteriyor,” ifadelerini kullandı.Kadınlar Pazarı, yıllardır Konya’nın kültürel ve ticari hayatının merkezi olmaya devam ettiğini dile getirerek, “. Geleneksel lezzetleri yaşatarak bu pazarın ruhunu korumaya çalışıyoruz. Pazarın kalabalığı, Konya halkının ve şehri ziyaret eden turistlerin yerel ürünlere olan ilgisi bizleri sevindiriyor.” şeklinde konuştu. 

HABER KAYNAĞI : yenimeram.com.tr (Şerife KAYA)
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.