Konya
°C
Yeni Meram

KONYA NİSAN YAĞMURLARI

KONYA NİSAN YAĞMURLARI- Yaşar BARIŞIK- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
15.02.2022 01:54
14.02.2022 14:56
0
1802
ABONE OL

Değerli okurlarım; Bugün sizlere Konya’mızın makbul yağışlarından olan NİSAN YAĞMURLARI hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Eskilerin RAHMET dedikleri yağmur bizleri koruyan ve esirgeyen Allah’ın biz insanlara verdiği en büyük nimetlerden birisi hatta en önemlisidir. Çünkü yağmur ve kar olmadan hiçbir canlının yaşamasını devam ettirebilmesi mümkün değildir. Ama günümüzde eskisi kadar olmasa da az yağan kar yağışına nedense özellikle genç nesil ve sosyal medyada BEYAZ ESARET denmesi ne derece doğru sizce? Şükür ki bu yıl kar bereketini ve yağmuru KONYA olarak yaşadık. Yağan kar ve yağmurlar kurak toprağa can suyu oldu desek yanlış olmaz. SU… İki hidrojen bir Oksijen dediğimiz , H2O kimyasal değerler olarak bildiğimiz 2 hidojen 1 oksijen elementlerinden oluşan maddedir. İlginç ki hidrojen yanıcı , oksijen yakıcıdır. Allah’ın takdiri ki bu iki elementin birleşmesi ile yanan bir maddeyi söndüren bileşik olurlar. Ama asıl önemli olan hayatımızın en önemli değeridir SU.
Türkiye’nin tarım başkenti olan KONYA çok da yağmur almayan kurak iklime sahip bir kentimiz. Bazı mevsimler kurak geçer. Özellikle tarım işleri ile uğraşan köylü Konyalılar bu durumda yağmur dualarına çıkarlar. Bu yağmur dualarına çoğumuz katılmışızdır. Şehir merkezlerinde camilerde köylerde ise meralarda yapılan bu yağmur duaları sonucunda koyun kuzuya karıştı deriz ya, işte o misal kuzuların melemeleri kendi annelerini aramaları, yapılan dualar görülmeye değer ilimizde..


Konya yağmurlarının en makbulü NİSAN YAĞMURLARIDIR. Konyalı bu yağmurlara çok önem verir. Yağmur yağmaya başladığı zaman eski bahçeli evlerde ne kadar kap kaçak varsa hepsini bahçeye uygun yerlere koyup yağmur sularının toplanmasını sağlarlardı. Sonra toplanan bu sular büyük kazan ve varillerde birleştirilir, ihtiyaç zamanında kullanılırdı. Malum eskiden Hac’ca yada Umreye gidenler fazla zemzem getiremedikleri için gelen misafirlerine ikram edilecek zemzem bu su ile çoğaltılıp ikram edilirdi. Yine Konyalı hanımlar yağmur sularından yıkanarak faydalanır, çamaşır yıkar suyuda şifa niyetine içerlerdi. Nisan ayı doğanın canlandığı, bitkilerin yaprak ve çiçek açtığı, gökyüzünde toz ve odun kömür yakıtlarının olmadığı aydır. Havanın kendisine has bir kokusu bir letafeti vardır bu nisan ayında. İşte bu güzel koku ve letafet yağmur suyu ile karıştığı zaman sanki gökten iksir yağmış gibi olurdu. İşte bu yüzden diğer aylarda yağan yağmurlardan farklı bir ayrıcalığı vardır Nisan Yağmurlarının… Konyalılar eskiden ruhsal hastalıklar ( psikolojik sıkıntı) geçiren kimselerin bu rahatsızlıklarının geçmesi için kişilere nisan yağmur suyundan içirirlermiş.
Mevlevi Dergahının 1926 yılında kapatılmasından önce NİSAN YAĞMRALARINA ayrı bir değer verirlermiş. Nisan ayında dergahta toplanan yağmur suları büyük kazanlarda toplanarak, dua ile Hz. Mevlana’nın sarığının ucu, toplanan yağmur suyuna batırılarak, Çelebi hanelerine, devlet dairelerinde çalışan büyük memurlara ve halktan isteyenlere dağıtılırmış. Eski Konya müze müdürü M.Zeki Oral beyin 1954 yılında Türk Tarih Kurumunca yayınlanan NİSAN TASI adlı kitabında “ Bu dergahın ( Kabet-ül –Uşşak ) ‘ın zemzemi olarak paylaştırılırdı. Bu sudan alan köylüler ve halkta suyu tarlalarına yada ektikleri bostanlarına azar azar katarak bereketli olacağına inanırlardı. Bu su yine iç sıkıntılarını gidermek için şifa niyetine içilirdi. Ayrıca Musalla mezarlığı içinde bulunan CENNET çukuru denilen şehitlerin yattığı alanda da bulunan kuyudan su alınarak zemzeme katılıp şifa niyetine içip ikram da edilirdi. Nisan Tası, 33.375 kg. ağırlığında ve 135 cm yüksekliğindedir. Bakırdan yapılmış, kapak, gövde, bilezik ve kaide olmak üzere dört parçadan oluşur. Kapağın üzerinde, kuyruğu kırılmış olan bir horoz heykeli yer alır. Kapak ve gövdede, Ebû Sa’îd Bahâdır Han için kûfî hât ile yazılmış övgü dolu şiirler vardır. Ayrıca bedende yer alan 6 adet pano üzerinde, altın ve gümüş kakma sanatı ile yapılmış geometrik ve nebatî motiflere, başta ördek, kuş, kurt, keçi, tavşan, at, tazı gibi av hayvanları ve av sahneleri yanında, bazı tarihi olaylara, hükümdar, elçi ve cariyelerden oluşan toplantı ve eğlence motiflerine yer verilmiştir.
Bugün Mevlana Türbesinde sergilenen NİSAN TASI , İlhanlı Hükümdarlarından Ebu Said Bahadır Han için bakırdan yaptırılmış, üstü altın ve gümüş kakmalarla süslenmiş ve İran seferi esnasında ganimet olarak alınıp Mevlana Dergahına hediye edilmiş sanat şaheseri bir eserdir. İşte bu dergahta toplanan Nisan yağmuru suları bu tasa doldurularak dağıtılırmış. Bizlerde artık yaşadığımız bu dünyada suya gerekenden daha da çok önem vererek ,suyu israf etmeden kullanarak gelecek nesillere aktarmamız gerekmez mi? SU hayattır, su her şeyimizdir. SAYGILARIMLA.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.