Konya
°C
Yeni Meram
12.10.2023 17:51

Konya Ovası'na can verecek!

Çumra Belediyesinin düzenlediği inceleme gezisinde bölge çiftçileri Bağbaşı Barajı, Afşar Barajı, Yalnızardıç Barajı, Bozkır Barajı ve Hadimi Tüneli’ni yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Yapılan bu devasa yatırımlarla 2015 yılından bugüne kadar Tarımsal sulama ve içme suyuna 1 milyar metreküpün üzerinde su verildiği açıklandı.

A+
A-
12.10.2023 17:51
12.10.2023 18:01
0
7480
ABONE OL

Çumra Belediyesi ve Çumra Ziraat Odası ortak düzenlediği programla bölge çiftçileri ile birlikte Konya Ovası Projeleri’ni (KOP) yerinde inceledi. Bağbaşı Barajı, Afşar Barajı, Yalnızardıç Barajı, Bozkır Barajı ve Hadimi Tüneli inceleme gezisinde Devlet Su İşleri Yetkilileri çiftçilere bilgiler verdi. Programa DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Koray Bilgi, Çumra Belediye Başkanı Av. Recep Candan, Çumra ve Karaman Ziraat Odası yetkilileri ile PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Ramazan Erkoyuncu ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Çiftçilere ve katılımcılara barajlar ve yapılacaklarla ilgili bilgi veren Devlet Su İşleri (DSİ) 4. Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Koray Bilgi, öncelikle Bağbaşı Barajı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Baraj önünde açıklamalarda bulunan Bilgili, baraj yapımının da 2012 yılında tamamlandığını söyledi. Konya Ovası’na bu barajdan su aktığını ifade eden Bilgili, “2018 yılında da içme suyu inşaatı tamamlandı. Konya’ya bu barajdan su veriliyor. Baraj, 205 milyon metreküp depolama alanına sahip. Şu an ise sadece 30 milyon metreküp su var. Konya’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlardan birisi olması nedeniyle bu barajımızdaki şu anki su miktarı Konya’ya 2-3 ay yetecek ancak bu sadece bu baraj için geçerli. İnşallah yağışlar iyi geçerse çok daha iyi konuma geleceğiz. Bu barajın maliyeti ise 2.8 milyar TL. Bu rakamlar çok büyük rakamlar ve büyük proje” dedi. DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Koray Bilgi, Afşar Bağbaşı Hadimi Tünel İkmali için de 2026 yılına kadar sürelerinin olduğunu aktararak, “Ancak erken bitirmemiz gerekir. Konya çiftçisi bu projeyi bekliyor” diye konuştu.

Çumra Belediye Başkanı Av. Recep Candan da Bağbaşı Barajı önünde yaptığı açıklamada gezinin amacının KOP projelerinin hangi aşamada olduğunu yerinde görmek olduğunu dile getirerek, “Faydalı ve güzel bir gezi oldu. Mavi Tünel etabımızın ilk etabı Bağbaşı Barajı’nı gezdik. 2015 yılından bu yana Bağbaşı Barajı’ndan Konya Ova’sına 1 milyar metreküp üzerinde su verildi. Bu güzel bir bilgi” şeklinde konuştu. Hadimi Tüneli ile ilgili de bilgiler veren Başkan Candan, şunları kaydetti: “Hadimi Tüneli 18 kilometre. 10 kilometresini geçkin kısmında farklı noktalarda çalışmalar yürütülüyor. Tüneller, doğrusal gider. Coğrafya zorlu. Bunlar aşılarak ilerleniyor. Basit işler değil bunlar. Müteahhit firmanın mümkün olduğunca seri çalışmasını istiyoruz. 2025’in sonuna kadar tamamlanmasını istiyoruz. Ova, su bekliyor.” Ekibin daha sonraki durağı Afşar Barajı oldu. DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Koray Bilgi, burada da bilgiler verdi. Bilgi: “Baraj tamamlandı. Suyu tuttuk, baraj kabul aşamasında. Hadimi Tüneli bittikten sonra buradaki suyu Bağbaşı’na aktaracağız. Afşar Barajı’nın 364 milyon metreküp depolama hacmi var. Afşar’dan yıllık 170 milyon metreküp su, Konya Ova’sına akacak.” Çumra Belediye Başkanı Av. Recep Candan da “Afşar Barajı, devletimiz ve ülkemiz adına gurur duyulacak yatırımlardan biri. Milyar dolarlık bir yatırım. Bağbaşı Barajı’na göre Afşar Barajı daha büyük” dedi.

Gezinin kalan kısımlarında ise yapılan bilgilendirme toplantısı gerçekleşti.

Şerife Kaya

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.