Konya
°C
Yeni Meram
24.05.2024 15:06

Konya Ovası'nda kuraklık alarmı: Arpada yüzde 30, buğdayda yüzde 20 verim kaybı yaşanabilir

Toprak Mahsulleri Ofisinin saha verilerine göre Konya’da kuraklıktan etkilenen kıraç alanlardaki arpalarda %20-30, buğdaylarda ise % 10-20 verim kaybı yaşanabilir. Diğer yandan ovada, arpa çizgili yaprak leke hastalığı ile diğer fungal hastalıklar ve arpa sarı cücelik virüsü, ürünleri tehdit ediyor. Hububat için bir diğer risk mantar hastalığı olurken Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Burak Kırkgöz, mayıs ayında lokal olarak etkili olan dolu yağışına dikkat çekerek rekolte tahminin hasar tespitinin ardından yapılması gerektiğini söyledi.

A+
A-
24.05.2024 15:06
27.05.2024 12:38
0
523
ABONE OL

Küresel ısınma, kirlilik gibi etkenlerle sulak alanların her yıl daha da hızlı su kaybına uğraması, yoğun buharlaşma, yağışların azalması, sıcaklıkların artması gibi olumsuzluklar tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de etkili oluyor.


Ocak ayından itibaren uzun yıllar ortalamasına göre, daha sıcak geçen 2024 yılında nisan ayı son 53 yılın en sıcak nisan ayı olarak kayıtlara geçti, yağışlarda yüzde 50'ye varan düşüş gerçekleşti.Yağışların normaline göre yüzde 65 azaldığı İç Anadolu'da, hububat ambarı Konya Ovası için de alarm zilleri çalışıyor.

TÜRKİYE'DE TARIMSAL ÜRETİMİN SİGORTASI, KONYA OVASI

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovasında yaklaşık 1 milyon 89 bin dekar alanda hububat ekimi yapılıyor. Ülkedeki üretim alanlarının yaklaşık olarak yüzde 7.84’lük bölümünü karşılayan Konya, 13 farklı üründe üretim miktarı olarak Türkiye'de ilk sırada bulunuyor.

KONYA OVASI'INDA KURAKLIK ZARARI:

ARPADA YÜZDE 30, BUĞDAYDA YÜZDE 20 VERİM KAYBI RİSKİ

Ancak Toprak Mahsulleri Ofisinin "Fenolojik Değerlendirme – Hububatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi (Nisan 2024 Değerlendirmesi) raporuna göre Konya’da kuraklıktan etkilenen kıraç alanlardaki arpalarda %20-30, buğdaylarda ise % 10-20 verim kaybı yaşanabileceği öngörülüyor.

Yüz ölçümünün yüzde 67’si tarım arazisi olarak kullanılan Konya’da, nisan ayının son haftasında etkili olan sıcak güney rüzgarları, başta arpa olmak üzere tüm hububatta bitki gelişimini olumsuz etkiledi. Kuraklık stresine bağlı olarak bitkilerde erken olgunlaşma fizyolojisi tetiklenirken kıraç arazilerdeki arpalarda yan kardeşlerin susuzluktan kuruduğu, lider kardeşte ise erken başak oluşumu ile birlikte kısa-cılız bitki ile başak oluştuğu gözlendi. 

Konya’da kuraklıktan etkilenen kıraç alanlardaki arpada %20-30, buğdayda ise % 10-20 verim kaybı görülebileceği tahmin ediliyor.  

MAYIS YAĞIŞLARI, VERİM KAYBININ ARTMASINI ÖNLEDİ

Mayıs ayında ilçeden ilçeye farklılık gösterse de Konya Ovası'nda hububatta kuraklık stresini giderecek miktarda yağış gerçekleşmesi çiftçiye umut oldu. Toplam 54.2 mm'ye ulaşan mayıs ayı yağışları, ovada hububatta verim kaybının daha da artmasının önüne geçti. 

KONYA OVASI'NDA BİR DİĞER RİSK: HASTALIKLAR

Konya'da çiftçiler tarafından yoğun şekilde zirai mücade yapılan tarla faresi popülasyonu kontrol altına alınırken hububatta hastalık riski ise kendini göstemeye devam ediyor. 
Konya’da arpada yer yer arpa çizgili yaprak leke hastalığı ile diğer fungal hastalıkların ve arpa sarı cücelik virüsü hastalığının semptomları görüldüğü öğrenildi. 

“KONYA OVASI’NDA REKOLTE DÜŞECEK”

Hububat alanlarının büyük bir kısmı kıraç olan Konya ovasında bu sene ekim ayından nisan ayına kadar beklenen yağışın düşmediğini ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz de, nisan ayında beklenen yağışın da mayıs ayında alınabildiğine dikkat çekti.

Kırkgöz, “Nisan ayında yağışın yetersiz olması ve havaların sıcak gitmesi, hububatların strese girmesine, kardeşlemenin düşük olmasına ve bacaklardaki dene oluşumunun düşük olmasına neden oldu. Bu da rekoltenin düşük olacağını gösteriyor.” dedi.

“REKOLTE TAHMİNİ HASAR TESPİTİNDEN SONRA YAPILMALI”

Mayıs ayındaki yağışların bölgesel bazda afete de neden olarak bazı bölgelerde dolu yağışının başak çıkarmış olan arpa ve buğdaylarda tane dökülmesi, yatma gibi problemleri beraberinde getirdiğine dikkat çeken Başkan Kırkgöz, hasar tespitleri yapıldıktan sonra rekolte tahmini yapmanın daha doğru olacağını söyledi.

“Havaların yağışlı ve sıcak gittiği böylesi dönemlerde mantar hastalığı da ortaya çıkabilir” diyen Kırkgöz ayrıca çiftçilerin mutlaka yağışlardan sonra arazilerini ziraat mühendisi ile kontrol etmelerini ve TARSİM kayıtlarını yaptırmalarını tavsiye etti.

 ŞERİFE KAYA

HABER KAYNAĞI : HABER MERKEZİ
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.