Konya
°C
Yeni Meram
14.01.2025 09:43

Konya’da kuru fasulye denince akla gelen isimlerden biri olan Mehmet Ali Dönmez’in ilginç hayat hikayesi

Konya’da kuru fasulye denince akla gelen Osman Ağa markası ile tanınan namı diğer Mehmet Ağa lakaplı Mehmet Ali Dönmez’in ilginç hayat hikayesi...

A+
A-
14.01.2025 09:43
14.01.2025 10:01
0
315
ABONE OL

Konya Selçuklu Devleti başta olmak üzere birçok uygarlığa ev sahibi yapmış bir tarihi şehir. Konya Mutfağı etliekmek, furun kebabı gibi tatlarla bilinse de Konya’nın her sokağında Türkiye’ye mal olmuş enfes lezzetler ve ustaları barındırıyor.

Yeni Meram Gazetesi olarak Konya’da kuru fasulye denince akla gelen Osman Ağa markası ile tanınan namı diğer Mehmet Ağa lakaplı Mehmet Ali Dönmez’in ilginç hayat hikayesi üzerine konuştuk. Dönmez, “Kadınlar Pazarı’nda, 1975 yılından beri kuru fasulye satmaktayım. 1983 yılında memleketim Van’dan Konya’ya geldim. Mesleğe Konya’da başladım” şeklinde konuştu. Kurucu Mehmet Ağa olarak bilinen Mehmet Ali Dönmez Konya’ya gelerek mesleğe en tabandan başladığını dile getirdi. Mehmet Ağa, “Konya’ya geldiğimde Osman Usta’nın yanında çalışmaya başladım. Osman Usta’nın yanında ilk olarak bulaşıkhaneden başladım. İşimi büyük istek ve azimle yapmaya başladım.” şeklinde konuştu. Dönmez çalıştığı süre boyunca mesleğin tüm inceliklerini ustasından öğrendiğini ifade ederek, “Bu süreçte işin tüm yönlerini öğrenmeye başladım. Bulaşıkhanede çalıştığım dönemde, mesleği öğrenmenin ilk adımlarını attım. Bu işin her aşamasına hakim olmak, benim için büyük bir fırsattı" diye konuştu. Bulaşıkhane işlerinin ardından, Osman Usta tarafından servise garson olarak verdiğini dile getiren Dönmez, “ Bu süreç, ona müşterilerle iletişim kurmanın ve onları memnun etmenin önemini öğretmiş. Zamanla, kuru fasulye yapımının inceliklerine de hakim olmaya başladım. Osman Usta, bana sadece kuru fasulye pişirmenin tarifini değil, aynı zamanda bu işin püf noktalarını da öğretti. Bizim işimizde sabır, özen ve kalite çok önemli" şeklinde konuştu.

“USTAM BANA GÜVENEREK İŞLETMESİNİ VERDİ”

 Mehmet Ali Dönmez işletmesini bu işi öğrendiği Osman Usta’dan devraldığını ifade ederek, “Yıllar süren bir öğrenme sürecinin ardından, Osman Usta emekli olacağını söyleyerek işletmeyi bana devretti. Bu benim işin büyük bir sevinç kaynağı olarak büyük bir sorumlulukta getirdi” dedi. Dönmez, ustasından sadece kuru fasulye pişirmeyi değil işletmeyi ve hayatı öğrendiğini dile getirerek, “Ustam bana sadece kuru fasulye pişirmeyi değil, bir işletmeyi nasıl yönetebileceğimi de öğretti. Onun desteğiyle bugünlere geldim" şeklinde konuştu. Osman Usta'nın devir teslimi ile birlikte, dükkanın adını "Mehmet Ağa" olarak değiştiren Dönmez, işletmesini büyütmeye karar verdiğini belirterek, "Kuru fasulye bizim için bir tutku. Bunu en iyi şekilde Konyalılara sunabilmek için her zaman kaliteli malzeme ve özenli bir hizmet anlayışıyla çalıştık." dedi. Mehmet Ağa, işletmesini sadece kendisi değil, oğlu ve kardeşi ile birlikte yönettiklerini söyleyerek, "İşimizi ailecek yapıyoruz. Oğlum ve kardeşimle birlikte her gün dükkanımızda çalışarak, müşterilerimize en iyi hizmeti sunmaya gayret ediyoruz. Birlikte çalışmak, aile bağlarımızı güçlendiriyor ve işimizi daha da keyifli hale getiriyor" şeklinde konuştu. Konya dışından gelen misafirler de, özellikle ramazan ayında, Mehmet Ağa'nın kuru fasulyesini tatmak için dükkanlarına uğradıklarını dile getiren Dönmez, "Ramazan ayında Konya dışından bile müşterilerimiz geliyor. Bu dönemde yaklaşık 150-200 kişiye bir anda kuru fasulye ikram edebilecek kapasitemiz var. Bu da bizim için büyük bir mutluluk kaynağı” dedi.

HABER KAYNAĞI : yenimeram.com.tr (Şerife KAYA)
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.