Konya
°C
Yeni Meram
25.06.2024 11:52

Konya'dan 8 firma, Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde

2023 yılında Konya'dan 8 firma İSO 500'e girdi. Bu 8 firma Konya Şeker, AYD Otomotiv, Eti Alüminyum, Tümosan, Panagro, Daxler Enerji, Enka Süt, Ova Un oldu. Konya Şeker, aynı zamanda devler listesinde ilk 100 arasında bulunda tek Konyalı firma olarak yer aldı.

A+
A-
25.06.2024 11:52
25.06.2024 14:09
0
1951
ABONE OL

500 sanayi devinin bulunduğu listede bir önceki yıla göre 11 basamak birden yükselen Konya Şeker, 52. sırada yer aldı. 

Bir önceki yıla göre 5 basamak yükselen AYD Otomotiv Endüstri San. ve Tic. A.Ş ise İSO 500 listesinde 171. sırada yer aldı.

Eti Alüminyum A.Ş. ise bir önceki yıla göre 70 basamak düşüş yaşayarak listeye 209. sıradan girdi.

Tümosan Motor ve Traktör Sanayi A.Ş 51 basamak yükselerek devler listesinde 240. sırayı aldı. 

İSO 500 listesinde kendine 305. sırada yer bulan Panagro Tarım Hayvancılık Gıda San. ve Tic. A.Ş. ise bir önceki yıla göre 17 basamak birden yükseldi. 

Devlet listesine giren 6. firma ise 138 basamak birden yükselen Daxler Enerji A.Ş oldu. Daxler, üretimden satışlarıyla listede 447. oldu.

Enka Süt ve Gıda Mamulleri San. ve Tic. A.Ş. bir önceki yıla göre 98 basamak gerileyerek 459. oldu.

Konya'nın köklü gıda firmalarından Ova Un Fabrikası A.Ş. ise bir önceki yıla göre 54 basamak geriledi. Ova Un, ilk 500 listesine 463. sıradan girdi.  

İstanbul Sanayi Odası, Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması'nın 2023 sonuçlarını açıkladı. Araştırma sonuçlarını değerlendiren Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, listede 8 firma ile yer alan Konya'nın üretim, ihracat ve istihdam ile Türk sanayisinin öncü şehirlerinden biri olduğunu söyledi.

"Konya, listedeki gücünü artırdı"


Açıklamasında Konya'nın devler listesindeki gücünü artırdığını kaydeden Başkan Büyükeğen, “Konya'mız 12 organize sanayi bölgesi, 100'den fazla sanayi sitesi ve muhtelif yerlerdeki üretim tesisleri ile ülkemizin sanayi üretimine güçlü katkı vermeye devam ediyor. Konya'mız üretimdeki gücü ile Türkiye'nin önemli sanayi merkezlerinden biri haline gelmiş durumda. Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında yer alan firmalarımız da bunun en büyük göstergesi. Sanayi devlerinin bulunduğu listede geçtiğimiz yıl 7 firmamız yer alıkken, bu yıl firma sayımız 8'e yükseldi. Konya Şeker, AYD Otomotiv, Eti Alüminyum, TÜMOSAN Motor, Panagro Tarım, Daxler Enerji, Enka Süt ve Ova Un firmalarımız İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında yer adı. Listede yer alma başarısı gösteren tüm firmalarımızı ve çalışanlarını yürekten kutluyorum. Firmalarımızın üretim ve ihracattaki başarısı ile birlikte, şehrimiz çok daha güzel başarılara imza atacaktır” dedi.

SELÇUK ÖZTÜRK'TEN FİRMALARA TEBRİK

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk de, Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesine giren Konyalı firmaları tebrik etti.

İSO 500 - 2023 sonuçlarını değerlendiren Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk şu ifadelere yer verdi: “Listede; Konya Şeker 52. sırada, AYD Otomotiv 171. sırada, Eti Alüminyum 209. sırada, Tümosan Motor 240. sırada, Panagro Tarım Hayvancılık 305. sırada, Daxler Enerji 447. sırada, Enka Süt 459. sırada, Ova Un 463. sırada yer aldı. Geçen seneye göre listeye giren firma sayımızdaki artış menuniyet vericidir. Türkiye'nin en büyükleri arasında yer alarak gurur duymamıza vesile olan firmalarımızın yöneticilerini, tüm çalışanlarını tebrik ediyor, şehrimiz ve ülkemiz ekonomisine katkı sağladıkları için teşekkür ediyorum. Konyalı firmalarımız şehrimizin küresel bir üretim ve ticaret merkezi olması yolunda özveriyle çalışmaya devam etmektedir. Konya’nın en önemli avantajı çalışkan, girişimci müteşebbisleridir. Özel sektörünün gayreti ile Konya, gelişmiş sanayi üretimi ve dünya ile rekabet eden sektörleri ile küresel çapta adından söz ettiren bir şehirdir. Konya, dinamik ve yenilikçi yapısı ile ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam etmektedir. Şehrimizin güçlü sanayi altyapısı, küresel ticaret ağı, geniş tarım arazileri ve hızla gelişen hizmet sektörü, ekonomik yapısının sağlam temellere dayandığını bir kez daha gözler önüne sermektedir. Özellikle sanayi alanında yapılan teknolojik yatırımlar, yeni üretim tekniklerinin benimsenmesi ve AR-GE çalışmalarının artması, rekabet gücümüzü daha da artırmaktadır. Bu özellikler Konya’nın daha fazla sayıda en büyük 500 listesine girebilecek sanayi kuruluşu çıkarma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. İlerleyen dönemlerde Konya’nın daha fazla firması ile listede yer alacağına inancımız tamdır.”

HABER KAYNAĞI : yenimeram.com.tr (Ümmügülsüm DÜNDAR)
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.