Konya
°C
Yeni Meram

Afet ve felaketlerden ders çıkarmak…

Afet ve felaketlerden ders çıkarmak…- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
16.08.2021 01:29
16.08.2021 09:50
0
2567
ABONE OL

Öyle bir zamandan geçiyoruz ki yaşanan olayların ne açıklaması, ne tasviri mümkün olabilir.
Yıllardır süregelen korona, daha geçen hafta gündemimizde olan orman yangınları derken bu kez de Batı Karadeniz’imizde yaşanan büyük sel felaketi ile karşı karşıya kalındı.
Tabi doğal afetlerin yanı sıra ülke gündemimiz de "İnsanlığa neler oluyor?" dedirten olaylar nedeniyle bir hayli yoğun geçiyor. Cinayetle gelen katliamlar can alırken sosyal medyada yapılan paylaşımlar da, insanlık katliamına yol açıyor.
Yani öyle bir zaman içindeyiz ki yaşadığımız hayatın sorgusuna ve muhasebesine ciddi olarak bakmak gerekiyor.
Bunu bireysel ve toplumsalın dışında devletsel olarak yapmamız gerekiyor.
Daha geçen hafta yanan ormanlarımızla ciğerlerimiz kül oldu. Bugün ise Kastamonu, Bartın ve Sinop'ta etkili olan şiddetli sağanak sonrası yaşananları izliyoruz.
Oluşan sel sonrası, ağaçlar sürüklendi, çok sayıda ev ve iş yeri sular altında kaldı. Bunlardan daha önemlisi canlar kaybettik. Ben öncelikle selde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum.
Elbette doğal felaket diye adlandırdığımız bu olayların önüne geçme gibi bir gücümüz yok ancak alınacak tedbirlerle kayıpları en aza indirmek, cana değil mala gelmesini sağlamak mümkün olabiliyor. Haşa Allah’ın takdiri ve kadere tek kelamım olmaz. Ancak altını çizdiğim konu tedbirdir.
Mesela şöyle yüzeysel bir değerlendirme yapmak gerekirse, Batı Karadeniz'de yaşanan sel felaketinden en fazla etkilenen yer, en çok can kaybının görüldüğü Kastamonu'nun Bozkurt ilçesi oldu. Selin büyük yıkıma yol açtığı Bozkurt, Kastamonu'na bağlı, 5400 nüfuslu bir ilçe. Bu ilçe merkezi denizden iki kilometre içeride, Ezine Çayı'nın vadisine kurulmuş bir yerleşim. Dolayısıyla yağış nedeniyle ilçe merkezinden geçen Ezine Çayı taşıyor ve Çayın taşmasıyla birlikte meydana gelen selde, su seviyesi bazı bölgelerde 4 metreye kadar yükseliyor.
Sel sonrası havadan çekilen görüntüye baktığımızda acıların, kayıpların yaşandığı mahallenin, dere yatağında veya kenarlarındaki yerleşimlerde olduğunu görebiliyoruz. Dolayısıyla görüntüler ilçedeki yapılaşmanın plansız olduğuna işaret ediyor. Aşırı yağışlar, dere üzerine yapılan yanlış yerleşim, köprüler, selle gelen tomrukların belirli bölgelerde akışı tıkaması vs. hepsi afeti büyüten nedenler olarak ifade ediliyor.
Şimdi merak ediyorum, adı üzerinde dere yatağı olan bu bölgeye o binaların yapılmasına nasıl izin verildi?
Elbette konunun uzmanı değilim ancak yapılan açıklamalara bakıldığında bilim insanlarına göre Kastamonu’nun Bozkurt ilçesindeki felakete Ezine Çayı’nın yatağının daraltılması neden olmuş. Eski sellerde 400 metre genişliğe yayılan çay, yapılaşma nedeniyle 15 metreye sıkıştırılınca tsunami gibi taşarak bu afete sebep olmuş.
Bu afet ve felaketlerden ders çıkartarak aynı acıların yeniden yaşanmaması biz insanoğlunun elinde.
Uzmanların bu anlamdaki söylemlerine baktığımda, “Sel felaketini tetikleyen nedenler ortaya konulup çözüme gidilmedikçe pansuman tedavisi yapılmış olur. Dere yatağı betonlaştırılmış, bundan vazgeçilip dere yatakları doğal hallerine döndürülüp yeşil koridor olarak bırakılmalı” şeklinde doğru yönlendirmeler görüyorum.
Başka bir yerinde tespit ise, “Dere yatağına ev; fay hattına fabrika, baraj, liman yaparsanız afet riskini yükseltirsiniz. DSİ’nin Türkiye’nin havza bazlı taşkın, tehlike ve risk haritaları hazırlayıp, yüksek riskli alanların yapılaşmaya kapatılması, buralardaki yerleşimin taşınması gerekir” oluyor.
Ben tekrar Kastamonu Bozkurt ilçesi ve Sinop Ayancık ilçesi başta olmak üzere afetin yaşandığı
Rize, Bartın, Samsun ve Karabük'e de çok büyük geçmiş olsun diliyor, Allah geride kalanlarımıza sabırlar versin duasını ediyorum.
Allah o bölgede canhıraş çalışıp felaketin acısını silmeye çalışan tüm görevlilere de kolaylık diliyorum.
Kalın sağlıcakla…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.