Konya
°C
Yeni Meram

BUGÜN CUMA

BUGÜN CUMA- Muammer BAĞCI- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
01.04.2022 01:34
31.03.2022 16:36
0
2508
ABONE OL

Konyalı Cuma gününde yediden yetmişe herkes kendisine çeki düzen verdiği de bir gerçektir.Her Cuma günü çok dikkat ederim. Son zamanlarda bilhassa 20-30 yaş arasında gençlerin Cuma namazını kılmak için yoğun çaba harcadıklarını görünce gurur duyar çok sevinirim ve memnun olurum.
Yalnız Cuma namazına iştirak edenlerin ikindi namazında kimseler yok, en az Cuma namazında 4000 kişi varken ikindi namazında 200-300 kişi var bu merak konusu. Hacıveyiz Camisinde ikindi namazında 3-4 sıra cemaat var. Herkes de Cuma namazına karşı muazzam bir sevgi saygı olduğu açık seçik meydanda olduğu da dikkat çekmektedir. Cuma namazının ne derece önemli olduğunu bilhassa gençlerin çok iyi bildiği kesindir. Cuma günü Cuma namazının farz olduğunu takdir ederim. Cuma namazı gibi diğer namazlarında farz olduğunu neden önemsenmiyor merak konusudur. Buna da sevinmek lazım eskiden oda yoktu.
Dinimiz islam’ın, faziletli ve mübarek günlerinden biri de Cuma günüdür. Cuma, imanlı gönüller için yüce manalar taşıyan muhteşem bir bayram günüdür. Cuma müminlerin kalplerinde ebediyet izleri bırakan yüce bir ibadet günüdür. Cuma günü, olgun müminler, camilere koşarak diz dize omuz omuza namaz kılmak ve hutbeler dinlemek suretiyle İslami hayatlarını daima canlı tutarlar.
Cuma gününün büyüklüğü ve Cuma namazının fazileti hakkında pek çok hadis-i şerif vardır. Bunlardan birkaçını dikkatlerinize arz ederim: <<Güneşin doğduğu günlerin en hayırlısı Cuma günüdür.>> buyuran Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.), başka bir hadis-i şeriflerinde ise, şu müjdeyi vermişlerdir: <<Bir kimse, güzelce abdest aldıktan sonra Cumaya gelir ve hutbeyi sükut ile dinlerse, o kimsenin üç gün ziyadesiyle, bu Cumadan diğer Cumaya kadar olan vakit içindeki günahları mağfiret olunur.>>
Üzerimize farz olan Cuma namazlarımızı şartlarına uygun olarak kılalım. Cuma namazının, biz müminleri sevgiye, kardeşliğe, birlik ve beraberliğe ve içtimai yardımlaşmaya sevk eden büyük bir ibadet olduğunu unutmayalım. İlmi ve mantıki olmayan birtakım bahanelerle memur ve işçilere Cuma namazı kılma izni vermemenin din ve ibadet hürriyetine saygısızlık ve büyük bir medeniyetsizlik olduğunu bilelim, bildirelim. Yüce Rabbimizin emirlerini zor şartlar altında da olsa yerine getirelim. Kınayanların kınamasına aldırmadan, İslam’ın Müslümana bahşettiği vakar ve ciddiyetle ibadetlerimize devam edelim. Cuma namazının rahmet ve faziletinden daima nasibimizi alalım. Bir Müslüman olarak, aklımızdan hiç çıkarmayalım ki, ölüm gelinceye kadar Rabbimize kulluk etmek vazifemizdir.
GÜZEL SÖZLERDEN;
Üç şey üç şeysiz bilinmez: Hilim öfke anında, şecaat harp meydanında, kardeşlik ise ihtiyaç anında bilinir. (İMAM-I GAZALİ)

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.