Konya
°C
Yeni Meram

Değerlerimizi değerlendirmek için…

Değerlerimizi değerlendirmek için… - Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
20.09.2021 01:00
19.09.2021 15:59
0
807
ABONE OL

Hani son dönemlerde özellikle üzerine basa basa ifade edilen bir söylem varya “Z kuşağı” diye, işte o söylemin yeni nesile etkisinin katkısının tartışıldığı şu günlerde birçok çalışma ve proje geliştiriliyor. Özellikle kültür ve ahlak vurgusunun yapıldığı projelerde amaç Z kuşağının gelecek süreçte bu değerlerden yoksun olmamaları ve bunlara uygun hareket etmeleridir.

Genç kuşağı anlamak ve onların ilgi noktasına dokunarak bir müfredat belirlemek bu anlamda büyük önem taşıyor. İşte bu anlamda Meram Belediyesi ’de, 75 bin öğrencinin faydalanacağı yeni nesil eğitim projesi Meram Gelişim Akademisi (MEGA)’yı geçen hafta hayata geçirdi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Meram İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte ortak hayata geçirilen ‘Z ve Alfa Kuşaklarının’ içinde aktif olarak yer alacağı bir ‘Yeni Nesil Eğitim Projesi’ olan Meram Gelişim Akademisi-MEGA, şehrimizdeki diğer ilçe Belediyelerimizdeki projelerle benzerlik göstermiş olsa da içerisindeki farklı bölümlerle dikkat çekiyor.

Geçen hafta düzenlenen lansman ile projenin detaylarını açıklayan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş,  ‘Z ve Alfa Kuşaklarının’ içinde aktif olarak yer alacağı ve yeni nesil eğitim yöntemleriyle tanıştıracak projenin ahlaki karakter eğitimini merkeze alarak bilim, sanat, yaşam, doğa, sağlık ve spor eğitimlerinde yeni bir çığır açacağını ifade etmesi ana temayı göstermek için yeterli oldu..

Projenin içeriğinde ayrıca, aile olgusu ve aile içi eğitim, Bilim-Teknoloji, Ekoloji, Sağlıklı Yaşam ve beslenme, Mesleki yönelim- kariyer, kişisel gelişim gibi temaların da yer alması Z kuşağı diye ifadelendirdiğimiz neslimizi, yeni neslin gereksinimleri ile donatılacağını gösteriyor.

Ben Meram Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Meram İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünü bu önemli projeden ötürü kutluyorum. Lansmanı izlerken heyecanlanmamak mümkün değildi. Çünkü günümüz gençliğinin ilgi alanlarına baktığımızda ciddi bir eksiklik olduğunu hep ifade etmişizdir. Ancak bu tür projeler ile neslimizi o dijital dünyada kaybolan heba olan değil, kültür ahlak ve öz değerler ile en iyi şekilde yetiştirmiş olacağız. Ahlaki çöküntünün tavan yaptığı sosyal medyada Z kuşağını kaybetmemek adına bu ve bundan sonraki projelerin de her ne olursa olsun devamının mutlaka sağlanması gerektiğinin bilinmesi gerek..

Başkan Mustafa Kavuş projeyi açıklarken aslında bu projeden önce attıkları adımların karşılığını aldıklarını ve ondan güçle böyle kapsamlı ve geniş projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti. Yani MEGA’nın öncesinde ciddi bir fizibilite yapılıp sırf proje yaptı denmemek için bir proje hayata geçirilmiş. Yani değerlerimizi değerlendirmek ve hayata yaşama kazandırmak için önemli bir emek verilmiş. Allah mahcup etmesin. Emeğe geçen ve bundan sonrada geçecek olanlara kolaylıklar diliyorum.

******************

Değerlerden başlamışken bir değerimizin yine geçen hafta nasıl değerlendirildiğini gördük.

Uzağa gitmeyin İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin programındaki yarı çıplak semazen gösterisinden bahsediyorum.

Değeri lekelemenin en bariz örneğinin yaşandığı İzmir’de rezilliğin yaşandığı gecedeki programda konuşan Belediye Başkanı Soyer'in "İnsanlığın bu büyük dönemecinde tüm alanların yeni bir kültürel temele ihtiyacı var. Bu zirvede tarifini yaptığımız bu yeni yaklaşımın adı “Döngüsel Kültür" şeklindeki sözleri de adeta gecede böyle skandal bir şovun ne amaçla yapıldığını özetlemiş..

Tepkilerin artması ve genelgelerin dahi hazırlanarak uygulamaya girecek olmasına karşın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer eleştiriler karşısında, 'Onlar sanata ve aydınlığa düşman, zihniyetleri ise hastalıklı' ifadeleri kullanması ayrı bir rezalet olarak öne çıktı.

Mevlevi kültürünü bir sanat olarak görüp istedikleri gibi kullanma özgürlüğünü kendilerinde bulunlar bu pervasızlıkları ile gelecekte planladıkları ve amaçladıklarını da hayata geçirmenin hesabı peşinde olduklarını düşünüyorum.

*******************

Son bir not olarak yazmak ve bu köşeye dipnot olarak düşmek istediğim konu ise, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, "City Mayors Foundation" Belediye Başkanları Vakfı tarafından düzenlenen World Mayor'da 2021 Dünya Belediye Başkanı ödülünü kazanması olacak..

Merak etmeyin ödülde bir sorun sıkıntı yok. Ancak 21 ülkeden 32 belediye başkanının aday gösterildiği Ödülün Mansur Yavaş’a verilmesi ve vakıftan yapılan açıklamada, Yavaş'ın pandemi döneminde gerçekleştirdiği uygulamalar, şeffaf yönetim adımları ve eşit hizmet anlayışıyla yaptığı çalışmalar nedeniyle ödüle layık görüldüğün vurgulanması bana biraz manidar geldi… Bakalım bu Ödülün Yavaş’a nasıl bir katkı sağlayacağını gelecek zamanda göreceğiz…

Kalın sağlıcakla…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.