Konya
°C
Yeni Meram

DERİN ANALİZ-5

DERİN ANALİZ-5- Kudsi ÖNCÜ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
27.04.2024 01:01
26.04.2024 12:02
0
583
ABONE OL

3-Mesleki hayatım ve sosyal hayatım itibarıyla halkla çok sıkı bir ilişki ve entegrasyon içinde olan bir hekimim. Halkın sadece sağlıkla ilgili alanlardaki konularıyla değil çok çeşitli alanlarıyla da ilgilenen biriyim. En çok kamu hizmeti alanında duyduğum bürokrasideki hantallık vatandaşın işlerinin zamanında çözüme kavuşması konusundaki duyarsızlık şikayetlerini büyük toplum kesimlerinden sıkça almaktayım. Örneğin bir vatandaşın işi üst düzey bir müdürün imzasında ve sorumluluğunda iken müdür izine ayrılmışsa veya başka bir nedenle kurum içerisinde değilse bu işin günlerce beklediği birkaç saat veya gün içerisinde çözülecek işin aylarca uzadığını şikayet eden yüzlerce insan dinlediğimi ifade etmek isterim. Kişisel bir serzenişimi de paylaşmak istiyorum örnek olması bakımından. Sanırım birkaç yıl önceydi. Belediyelerimizden randevu talebinde bulundum. Hiçbir şahsi işim için de değildi. Belediye hizmetleri ile ilgili önerilerimi aktarmak istedim. Ancak bir türlü randevu alamadım. İsmini vermeyeceğim bir belediyemizden ne zaman görüşmek isteyip hizmetlerle ilgili bir talebim olmuşsa aktarma fırsatı buldum ve kendisi de her zaman iletişim konusunda hassasiyet göstererek paylaşmıştır.

4-başta belediyeler ve devletin bütün kurumları olmak üzere çılgın bir israf ekonomisi uygulaması içindedirler. Özellikle uzun vadeli projeksiyonlar yaparak altyapı  hizmetlerini doğru planlamadıkları için sık sık tadilat tamir ve yenileme uygulamalarına gidilmektedir. Özellikle geçmiş yıllarda daha fazla olmak üzere dökülen asfaltla sökülen asfalta baktığımız zaman belki de sökülen asfaltın dökülen asfalta eşit olduğu gerçeği ortaya çıkabilir. Bu hataların en büyük sebebinin de denetim ve kontrollerin zamanında ve uygun yapılmadığı kanaatindeyim. Yanlış olabilirim, ancak sık sık kavşak değişiklikleri kavşak tadilatları gibi hızlı değişimler çok ciddi anlamda gereksiz israfa neden olduğunu düşünüyorum.

5-kamu hizmet araç ve gereçleri konusunda sıkı takip ve tedbirler uygulanmalı dır. Her bürokratın ve müdürün altına bir araba verilmemelidir bir araçla birçok müdür ve bürokrat hizmet alabilmelidir.

6-Kamu binalarının mimarisinde üst düzey bürokratlara ait anlamsız çok geniş fiziki alanlar odalar ve mobilya donanımları  çift sekreterler vesair konular üzerinde en az sarfla en yüksek verim alma; tutumluluk ilkeleri uygulanmalıdır diye düşünüyorum. Mimari projeler hazırlanırken estetiklik/ fonksiyonellik /uygun maliyetlilik ilkeleri esas alınmalıdır. Aydınlanma ısınma temizlik ve insan kaynakları hizmetlerinde azami tasarruf sağlayacak ölçüleri içeren projeler tasarlanmalıdır.

7-Eğitim sistemimizde gençlerimizin milli ve ahlaki değerlerle yüksek donanıma erişmeleri için interaktif uygulamalı görsel ve davranışsal karakterler kazandırıcı animasyonlu eğitim yöntemleri uygulanmalıdır. Bu sadece bir din dersi uygulaması şeklinde değil, evrensel anlamda hangi inanç hangi ideoloji hangi kültür zemininde olursa olsun insanların doğuştan sahip oldukları vazgeçilmez, ertelenmez devredilmez haklarının korunması anlamında Âdab'ı Muaşeret kuralları davranış öğretisi şeklinde eğitim müfredatında yer almalıdır. Eğitim sistemimiz ve metodolojilerimiz son derece yetersizdir ve verimsizdir. Bunun yanında çok güzel çalışmalar da oldu. Özellikle teknofest proje yarışmalarına katılan on binlerce ilkokuldan ortaöğretimden lise ve yüksek öğretimine kadar bütün kesim ve kesitleri içine alan tasarım/ proje yarışmaları /deney ve gözlem çalışmaları ile binlerce proje kabul görmüş ve ürüne dönüştürülmek üzere Ar-Ge çalışmaları kapsamında aselsan ve teknokentlerde alan bulmuştur. Çocuklarımızı ve gençlerimizi bilim dünyasına ısındırmak ve yönlendirmek anlamında büyük motivasyonlar sağlamıştır. (Devam edecek)

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.