Konya
°C
Yeni Meram

DERİN ANALİZ-8

DERİN ANALİZ-8-Kudsi ÖNCÜ-Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
10.05.2024 00:56
09.05.2024 14:57
0
642
ABONE OL

12-AK parti iktidarının devrim mahiyetinde Makro projelerinden ve hizmetlerinden biri de sağlık alanındaki değişim ve dönüşüm projeleri ve uygulamaları olmuştur.

Kamu sağlık hizmet kurumları alanında sistematik fiziki yapı ve teknik donanım itibariyle pek çok Avrupa ülkesini geride bırakacak kaliteye sahip hizmet üretimi gerçekleştirilmiştir. Bunun yanında ilaç tıbbi malzeme ve ürün takip sistemlerine dair yazılımlarla büyük ölçüde olumsuzluklara kapı aralayan alanlar kapatılmıştır. Bu durum bir anlamda ilaç ve saf malzeme kullanımı konusunda tasarruf sağlamıştır.

Sağlık alanındaki çalışmaların bir diğer boyutu da özel sağlık hizmet sunucusu kurumların sağlık bakanlığı ve sosyal güvenlik kurumu ile entegre edilerek tek merkezden denetlenmesi yönetilmesi ve sistematige dahil edilmesidir.

Ancak son 10 yıldır bu alanda özel sağlık hizmet sunucularının bir kesimi çok ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Özellikle son zamanlarda bu kurumlarımız yok olmanın eşiğine gelmiştir. Kontrol edilemeyen sarf ilaç insan kaynakları vergi ve sosyal güvenlik ödemeleri vesair kalemlerin getirdiği yük hizmet bedelleri itibariyle karşılanamamaktadır. Özellikle geçmiş dönemlerde 5-8 yıl gibi sürelerde sağlık uygulama tebliği itibarıyla SGK tarafından hizmet bedellerinde hiçbir artış yapılamamıştır. Son birkaç yıldır artışlar yapılmakta ancak girdilerin dikkate alınması halinde gelir gider kalemi arasında makas inanılmaz şekilde açılmaktadır. Artık bu anlamda sürdürülemeyen bir noktaya doğru gitmektedir. Bu durum bizzat özel hastane dernekleri tarafından sağlık bakanlığı ve sosyal güvenlik kurumu başkanlıklarına aktarılmakta kalem kalem tablolar kendilerine sunulmaktadır. Ancak bir türlü duyarlılık gösterilmemekte "ne haliniz varsa görün"anlayışının hakim olduğu kanaati oluşmaktadır.

Bu alanda hükümetimizin şu gerçeği göz ardı ettiğini düşünüyorum.

Sağlık sektörü bir hizmet sektörüdür. İstihdam kapasitesi çok yüksektir

Metrekareye düşen kapalı alan üzerinden hesap yapılsa hiçbir hizmet sektörü bu kadar yüksek istihdam kapasitesine sahip değildir. Bu anlamda devletimiz bizi sadece sağlık hizmet sunucusu gibi değerlendirmeyip aynı zamanda yüksek istihdam kuruluşu olarak düşünmesi gerektiğini ve işsizliğe en yüksek oranda katkı sağladığını dikkate alması gerektiğini düşünüyorum.

Bu durum ilgili bakanlıklara ve yüksek bürokratlara arz edildiği zaman hiç dikkate alınmadığını müşahede ediyoruz.

Sağlık hizmet sunucu camiasının optimum seviyede hizmet sunan kurum işletmecilerinin çok büyük tepkisine neden olduğunu açık yüreklilikle ifade etmek istiyorum.

Değerli dostlarım buraya kadar hatırlayabildiğim kadarıyla AK parti hükümetinin neden seçim sonuçlarında bu tabloyla karşılaştığı konusunda sebep sonuç analizi mahiyetinde tespitlerimi ve düşüncelerimi arz ettim.

Ayrıca ara ara önerilerimi de sıraladım. Şikayet etmek çok kolaydır. Ancak şikayet edilen konunun düzeltilmesi adına önerilerde bulunmakta şikayetçi olanın sorumluluğunda olduğunu düşünüyorum. Ben de bu sorumluluk çerçevesinde önerilerimi düşüncelerimi arz ettim. Umarım yetkili ve etkili kişiler kurumlar alması gerekeni alır ve yarar anlamında katkı sağlayabilirsem bana ne mutlu diyorum.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.