Konya
°C
Yeni Meram

Devlet Eliyle Girişimcilik

Devlet Eliyle Girişimcilik- Fatih ARSLANPINAR- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
22.01.2022 01:50
21.01.2022 16:53
0
2103
ABONE OL

Üniversite sınavlarına hazırlık aşamasında coğrafya öğretmenimin söylemleri öyle bir hafızama kazındı ki bu sistemi değiştirmek için elimden geleni yapma isteği bende yükselen bir düşünceye dönüştü. Bu cümleler şu şekilde idi; "Bize öğretmenlerimiz, biz gelişmekte olan bir ülkeyiz dediler. Bizler şuan sizlere aynı ifadeyi yani gelişmekte olan bir ülkeyiz ifadesini kullanıyoruz. Yarın sizler de öğretmen olduğunuz zaman yetiştirdiğiniz öğrencilerinize gelişmekte olan ülkeyiz diyerek ders anlatımlarınızı gerçekleştireceksiniz. Yani bizim ülkemizi hiçbir zaman gelişen ülke pozisyonunda konumlandırmayacaklar."
Bu ifadeler maalesef ki şuanlık doğru, ama bunu değiştirmek, en azından 3. Kuşağı gelişen ülke pozisyonunda yer almasını sağlamak biz gençlerin vedahi melek yatırımcı 2. Kuşağın elinde... 1. dünya ülkeleri yani gelişimini tamamlamış ülkelerde 30 yaş aşşağı girişimcilik %70 civarında. Geriye kalan takribi %30 ise devlet veyahutta işçi pozisyonunda görev alıyor. Bizim ülkemize baktığınız zaman ise 30 yaş aşşağı girişimcilik oranı %17 civarında. Rakamlar arasında ki devasa fark gözler önünde... Biz ne zaman genç girişimcilik yüzdemizi yukarıya doğru taşımaya başladık işte o zaman gelişen ülkeler arasında kendimize bir yer bulabilme şansını yakalayacağız. Devletin bu konuda yatırımları ve teşvikleri mevcut lakin katbe kat arttırmak gerekiyor. Özellikle melek yatırımcılar ile girişimcileri bir araya getirecek platformları ivedi bir şekilde oluşturmak. Yüzdesel ifadeleri yukarıya doğru taşıyacaktır.
*
Günümüz gençlerinin en önemli problemi ne diye sorabilirsiniz. İçinde bulunduğum gençlik kuruluşlarını ve gençlerle olan konuşmalarımdan çıkarttığım sorun ise; gençlerin inanılmaz fikirleri mevcut fakat bu fikirleri nasıl hayata geçirebileceklerini, bu fikri nasıl projeye dönüştüreceklerini, gerekli mercilerin neler olduğunu, bu mercilere nasıl ulaşacaklarını bilmiyor oluşları. Türkiye’deki her bir gence girişimcilik ruhunun aşılanması Türkiyeyi 1. Dünya devletleri arasında yer almasını sağlayacaktır.
Özellikle mühendislik alanında çalışan nice büyük firmalar, maalesef ki birçok ürünü birçok parçayı "yerli ve milli" adı altında ABD ve Avrupalı devletlerden ihraç ediyorlar. Nice genç muhendisimize taşeron şirketler kurdurup, dışardan ihraç edilen teknolojiyi ve parçaları ülkemizde üretmek inanın zor değil... Nihai amacımız, genç girişimciliğin, genç dimaların yolunu açmak ve bu uğurda mücadele etmek. Siz büyüklerimin, gençlere karşı bakış açınızı değiştirerek artık devlet de istihdam sağlamalarının hayali içinde olmamaları... Selametle...

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.