Konya
°C
Yeni Meram

Duvardaki Saat

Duvardaki Saat-Hüseyin TOPTAŞ-Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
18.10.2024 00:00
17.10.2024 16:09
0
1745
ABONE OL

Mevdudi, namaz kıldığı halde namazın tesirlerini hayatlarında gösteremeyen müslümanları duvardaki saat misali ile izah ederek şunları söylüyor:

“İslam kardeşleri! Niçin bu kadar iyi ve yararlı olan namaz hayatlarımızda hiçbir değişiklik yapmıyor diye kendinize soruyorsunuzdur. Niçin ahlâkımızı geliştirip kendimizi tamamen Allah'a adamamızı sağlamıyor? Niçin küçük düşerek ve boyun eğerek yaşamaya devam ediyoruz?

Çünkü namazı düzenli bir şekilde ya da Allah'ın ve Peygamber'in (s.a.v), gösterdiği biçimde kılmıyorsunuz. Bu cevap sizi tatmin etmeyebilir. Şimdi size bunu daha ayrıntılı bir şekilde açıklamaya çalışacağım.

Saat Hakkında

Duvardaki saate bakın; birbirine bağlanmış pek çok küçük parçası vardır. Kurduğunuz zaman bütün parçaları çalışmaya başlar ve parçalar çalıştıkça saatteki değişikliği dışından farke dersiniz. Akrep ve yelkovan her saniyeyi, her dakikayı göstermek için hareket eder, Saatin amacı zamanı tam olarak bildirmektir. Bu amaç için gerekli bütün parçalar yerli yerine konmuş ve her birinin görevini yerine getirmesi için kurma sistemi yapılmıştır. Saat sadece bütün parçaları birleştiği ve düzenli bir şekilde kurulduğu zaman kendisinden bekleneni yerine getirebilir.

Eğer kurmazsanız zamanı göstermez, Eğer gerektiği şekilde kurmazsanız ya durur ya da zamanı yanlış gösterir. Bazı parçalarını çıkarmanız veya onları bir dikiş makinesinin parçalaryla değiştirmeniz hiç bir işe yaramaz; bu defa ne zamanı gösterir ne de dikiş diker. Eğer saatin bütün parçalarını içine atar fakat bağlantılarını sağlamazsanız, kurduğunuz halde hiçbir parçası çalışmaz. Aralarındaki bağlantıyı kestiğiniz zaman parçaların var olması saatin görevini yerine getirmesi için yeterli bir unsur değildir.

Böyle durumlarda saatin var olması ya da kurulması hiçbir işe yaramaz. Fakat uzaktan bakan hiç kimse bunun bir saat olmadığını söyleyemez. Onu kurduğunuzu gören biri yaptığınız işin gerçek bir çaba gerektirdiğini düşünerek bu çabanın sonucunu görmeyi umacaktır. Ama uzaktan gördüğü bu saatin gerçekte "varlığını” kaybetmiş olduğunu anlayınca hayal kırıklığına uğrayacaktır.

Müslüman Ümmet'in Amacı

İslâm'ın da bu saat gibi olduğunu farzedin. Nasıl ki saatin amacı zamanı doğru olarak bildirmekse İslâm'ın amacı da bu dünyada insanların Allah'ın vekilleri, O'nun varlığının bütün dünya önündeki tanıkları ve gerçeğin sürekli takipçileri olmalarını sağlamaktır. Siz kendiniz de Allah'ın emirlerini takip etmeli diğer insanları da bu amaçla bir araya getirmeye çalışmalısınız.”[1]

İman kişinin her hareket ve sözünde etkili olur, imanı hayatının bir aksiyonu haline getirirse gerçek imandan bahsedilebilir. İşte o zaman ibadetler kişinin hayatında beklenen olumlu etkilerin görülmesini sağlar.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

[1] Mevdudi, Türkçesi Filiz Handan Türedi, Gelin Müslüman Olalım, S. 139-140 Pınar yayınları

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.