Konya
°C
Yeni Meram

EĞİTİLEMEMİŞ ERKEKLER!

EĞİTİLEMEMİŞ ERKEKLER!- Medine EKMEKCİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
16.10.2024 00:05
15.10.2024 14:09
0
1469
ABONE OL

Kıymetli dostlar, bu dünyaya gelirken Allah hepimizi farklı güzel isimlerine bezemiş göndermiş. Erkeği yaratırken rahman esmasına kadını yaratırken rahim esmasını ikram etmiştir. Tabii zaman zaman anne babanın, ailenin, sosyal yaşamın ve kültüründe etkisiyle fıtrat bozuluyor. Bir de ataerkil bir toplum olmamızın kırıntılarını da hala taşıyoruz. Eğitilememiş erkekler, sadece kendileri için değil, çevreleri ve gelecek nesiller için de bir tehdit oluşturmaktadır. Bu yazıda kendimizi biraz çek edelim istiyorum.
Gündemimizden düşmeyen kadın cinayetleri. Film ve dizilerde empoze edilen erkek karakterleri, toplumda erkek çocuğuna biçilen rol, bazı yanlış atasözlerimiz ve erkeğe bakış açısı gibi birçok faktör var, erkeğin duruşunu, tavrını, yerini şekillendiren.
Ve şunu da unutmayalım ki o hasta ruhlu erkekleri yetiştiren yine bir kadın! Kanunların daha sert yaptırım gücü olması gerekiyor evet, ama bizim, çocuk eğitiminde yapmış olduğumuz yanlışları ve eksikleri de bir gözden geçirmemiz gerekmiyor mu?
Daha çocuk yaşta “hadi göster amcana” diyerek yapılan terbiyesiz bir davranışın(bana göre taciz) çok doğal olduğu, ayıp olması gereken bu gösterme eylemini gurur duyulacak bir şeymiş fikrini çocuğa aşılarız.
Konu komşuda, televizyonda kızları işaret edip: “Hangisini alayım sana?” deriz, sanki bir mal alırmış gibi. Seçme hakkının sadece onda olduğu, o isterse bir kızı alabileceğini öğretiriz. Bir marifetmiş gibi gün yüzü görmemiş küfürler ezberletiriz, içinde anneyi, kız kardeşi barındıran. Bu nasıl bir mantıktır Allah aşkına! Bir kadına saygılı olmayı öğretin. Bir kadını incitmemesi gerektiğini öğretin. “Benim oğlum çok canlar yakacak” demeyin. Evet, sonra ne oluyor biliyor musunuz? O yerlere göklere sığdıramadığınız oğlunuz çok can yakıyor, öldürüyor.
Hala anlayamadığım bir konu; erkek çocuklarına sünnet düğünü yapılması. Çocuğa orada verilen mesaj; bak biz senin sünnet ettiriyoruz. Bütün bu kadar konu komşu akraba senin sünnetin için toplandı. Şimdi erkekliğe geçiş yaptın. Sen o uzvundan dolayı değerlisin kıymetlisin. Allah aşkına şu mesaja bakar mısınız? Çocuk bütün dünyasını oradan ibaret zannediyor.. Kültürümüz diye öyle kanıksamışız ki.
Erkek çocuğa anlamlar yüklerken, kız çocuğunu anlamsızlaştırmayın lütfen. Erkek çocuğuna değer verirken, kız çocuğunu değersizleştirmeyin. Farkında olmadan çocukların bilinçaltına öyle kötü tohumlar ekiyorsunuz ki. Kız çocuğuna yasaklanan her şey erkek çocuğuna serbesttir. Neden peki? Çünkü erkekler yapar! Günahın cinsiyeti yoktur unutmayalım. Hiçbir ayet ve hadiste yazmaz “erkektir yapar” diye. Erkek çocuk bir kadına nasıl davranması gerektiğini ailesinden kopyalar, öğrenir. Özene özene özünü kaybeden bir nesil yetiştirdik kendi ellerimizle.
Öncelikle yapmamız gereken şey, erkek çocuklarına yüklediğimiz ilahlaştırdığımız gereksiz anlamları geri çekmek. Ve yerine daha doğru tanımlar yerleştirmek. Kültürel kodlarımıza mini bir ayar gerekli. Fabrika ayarlarına dönen erkeklerde, fıtratına uygun yaşayacaktır. Vesselam.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.