Konya
°C
Yeni Meram

EKMEKÇİ HAYK ( FAYIK) BUĞDAYCIGİL

EKMEKÇİ HAYK ( FAYIK) BUĞDAYCIGİL- Yaşar BARIŞIK- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
31.08.2021 01:14
30.08.2021 15:23
12
3757
ABONE OL

(Bunlarda kul hakkı korkusu var,
haram yemezler, kayda gerek yok!)

Saygıdeğer okuyucularım; bugün yine sizlere Konya'mızda iz bırakmış, iyilikleri ile unutulmayan ve hayır ile anılan Ekmekçi Hayk Buğdaycıgil'i biz Konyalıların Ekmekçi FAYIK olarakta bildiğimiz bu kişiyi anlatacağım. 1910 yılında Konya'da doğan Gregoryan bir Osmanlı Ermenisi idi. İyi bir esnaf, fedakar bir ekmek dağıtıcısı idi. İstiklal Savaşı sonrası bu bir çok Ermeni yurt dışana gitmiş, Hayk'ta gidenler arasında, ancak ben Konyalıyım, Konya dışında başka yerde yaşayamam diyerek geri dönmüştür. 1927 yılında Konya'da Fenni Fırın ilk açıldığında nüfus 35-40 bin idi. Her mahallede de bakkal dükkanı yoktu. Fırında üretilen ekmekler at arabalı dağıtıcılar tarafından civar mahallelere dağıtılırdı. İşte bunların en bilineni ve özellikle çocuklar tarafından çok sevilen Ekmekçi Hayk idi. Millet-i sadıka'dan olan bir kişi idi. Ekmek dağıtımını o kadar güzel yapardı ki çocuklar onu dört gözle beklerlerdi. Mesleğinin erbabı olmaktan öte tarihe mal olmuş bir kişilik idi.

Hayk ekmek dağıtırken kesinlikle Müslüman olan müşterileri için veresiye defteri tutmaz, çoğu zamanda Fenni fırından yeni çıkmış sıcacık türüm türüm kokan o ekmekleri çocuklara ücretsiz verirdi. İlginç bir hikayede; Hayk Efendi'nin veresiye defterinde kesinlikle Müslüman ismi yoktu. Durumu öğrenen bu itimadı biraz da kıskanan komşusu Nubar Efendi'ye verdiği cevap şimdi bizlere tertemiz bir selamdır! Hayk komşusuna dedi ki, “BUNLARDA ( Müslümanlarda) KUL HAKKI KORKUSU VAR: HARAM YEMEZLER. KAYDA GEREK YOK” olmuştur. Bu kadar dürüst saygılı ve sevecen olan Hayk'a müşterileri bak ne güzel örnek bir kişisin, yaşantın bizler gibi, neden Müslüman olmuyorsun dediklerinde, o da oğlum ben zaten Müslüman gibi yaşamıyor muyum diye cevap verirdi. Aslında Hayk'ın her ne kadar ölümünden kısa bir süre önce Müslüman olduğu söylense de o aslında eşinden çekindiği için daha yıllar önce Müslüman olduğunu söylemediği rivayet edilir.

1970 yılında bir gün Zafer'deki eski doğumevi civarında bir araç şiddete çarpar. Atının öldüğü, tahta at arabasının paramparça olduğu kazada Hayk'ta ağır yaralı olarak kurtulur. Uzunca bir tedavinin ardından ayağa kalksa da artık bir ayağını sürüyerek yürüyebiliyordu. Elindeki tek sermayesi at arabasını kaybeden Hayk'a fırın sahibi ısrarla fırında çalışmasını teklif ettiyse de teklif kabul görmedi. Bunun üzerine fırın araçlarından biri Hayk'a verildi. Bununla hizmet etmeye devam etti.

İşin en can alıcı noktasına gelelim. Konya'mızın tarih ve kültür hafızası Hasan Basri Sayı Bey anlatır: Ekmekçi Hayk kardeşi ile beraber İngiltere'ye gider. Burada çok iyi derecede İngilizce öğrenir. Bunun üzerine İngiliz devlet istihbaratı Hayk'ı öyle bir yetiştirir ki, artık Hayk'ın görevi Konya ve Türkiye için İngiliz ajanlığıdır. Ama Hayk Konya'ya dönünce, ben doğup büyüdüğüm bana sahip çıkan bu topraklara ve bu necip millete hainlik yapamam, ben öz be Türk'üm, der. Müslüman olmadan önce de ezan okunurken saygılı bir şekilde huşu içinde ezanın okunduğu yöne doğru döner ve oturuyor ise hemen ayağa kalkıp dinlerdi. Dürüstlüğü ve bu kadar insanlığı ile Konya tarihine iz bırakmış kişi idi.

1982 yılında vefat eden Ekmekçi Hayk Musalla Mezarlığı Müslümanlar kısmına defnedildi. Ölümünde cenazelere verilen telkini sırasında Faik ismi ile anılmıştır. Kendinden beş yıl sonra 1987 yılında gayri müslüm olan eşi Yeranhui hanım Konya huzurevinde vefat etmiş, Musalla Mezarlığı kuzey batısındaki küçük Ermeni Mezarlığı'na gömülmüştür. Bizler de merhum Ekmekçi Hayk'a bir kez daha Allah rahmet eylesin diyoruz.

HABER YORUMLARI
  1. Mehmet AYÇİÇEK
    2021-08-31 14:52:39
    Allahın rahmeti bol belki bir garibanın duası kabul olur iyiliğinden dolayı cenneti kazanmıştır ALLAH RAHMET EYLESİN
  2. Ibrahim Mercan
    2021-08-31 15:34:10
    Aynı sokakta büyüdüm,atının ahırı, iki ev yanımızdaydı. Yalnız şu kesin CUMHURİYET EKMEK FABR.Ekmeğini satardı, fenni fırının değil.
  3. Seyit Babayiğit
    2021-08-31 17:00:06
    Yaşar Bey Kardeşim, ellerine sağlık. Çok güzel bir makale olmuş. Aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler.
  4. İBRAHİM Karabulut
    2021-08-31 18:52:04
    Rahmetli bizim Mahallede Şems Parkının karşısında Kafaoğlu Apt giriş katında otururdu.Gerçekten de Hayk Amca ve eşi çok iyi insanlardı.Herkesi severler herkes tarafından da sevilirlerdi..Allah rahmet eylesin.
  5. Yıldırım Biroğlu
    2021-08-31 19:27:50
    O arabaya bende bindim zindanlaleye kadar gidince yolumu kaybettim o zaman bir amca beni lisenin kapısına kadar bisikleti ile getirmişti çünkü macırpazarında oturuyorduk ekmekçi fsyık Nur içinde yatsın ekmek arabasının arkasını isteyen açar istediği kadar ekmek alır parasını verirse fayık alır vermezse sormazdı bile ekmeğimde fenni fırından alıp dağıtırdık zaman insanların hepsi iyi ve güzeldi
  6. Himmet Rıfat Sızma
    2021-08-31 20:58:40
    Rahmetli hayık'ı en sağlam ATA POTTOL Oguz,açAbi ve Ali beyden dinleyin; Rahmetli ATA Amcanın yanında yıllarca çalıştı yani ATA Amca elinden tutu.
  7. Mehmet Ali KOPARAN
    2021-08-31 22:30:30
    Allah CC Rahmet Eylesin Kabri Cennet Mekan Olsun Değerli Ağabeyim Sendende Allah CC Razı Olsun Bizi 45 Yıl Öncesine Götürdün
  8. Mustafa Dülgeroğlu
    2021-08-31 22:37:20
    Ben rahmetliyi çukur mektepten karma orta giderken yıl 1960 lı yıllar onun kapalı yaylı arabası ile hatırlarım. 1948 liyim.sizler bahsedince o günleri yaşadım. Müslüman olarak öldüğünü daha önce duymuşt7m.
  9. TALİP BULU
    2021-09-01 02:22:46
    ALLAH RAHMET EYLESİN,MEKANI CENNET OLSUN
  10. mehmet can
    2021-09-01 11:43:34
    ben ekmekçi hayıkı çok iyi hatırlarım Rabbim affıyla muamele etsin cennetinde ağırlasın inş çok iyi bir insandı ben bana sahip çıkan bu necip millete asla ihanet edemem demesi bu günümüzde ihanet içerisinde olan müslüman gibi gözüküp bizden gibi olduğunu söyleyip vatana devlete millete hainlikte sınır tanımayan kişilere ders niteliğinde bir ifadedir tabiki anlayana
  11. A.Kadir Dişbudak
    2021-09-04 12:08:47
    Çok duygusal bir yaşam..Ben 1949 Konya,Karatay doğumluyum.1967 de egitimim için kendim Konya'dan ayrıldım.1972 de ailece Bursa'ya taşındık.Yazınızda yer verdiğiniz, hemşerimiz Hayk/Faik'i tanımadığına çok üzüldüm.Allah rahmet etsin.Elinize sağlık Yaşar bey..Teşekkürler
  12. Adnan Özel
    2022-09-23 20:11:07
    Hayk Konya da gerçek bir esnaf hakiki bir Konya efendisi idi saygın kişligi vardı karşısında borçluyu gördüm yolunu degiştirmiş böyle kişileri bulmak zor Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşallah.