Konya
°C
Yeni Meram

ENFLASYONLA MÜCADELE

ENFLASYONLA MÜCADELE - Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
20.09.2021 01:05
20.09.2021 09:38
0
784
ABONE OL

Geçtiğimiz haftada iki önemli gündemimiz var idi. Bir tanesi 12 Eylül kanlı darbesi.  41. Yıldönümünde yapanları hiç de iyi anmadığımız bir kanlı eylemdi. Yetiştirilmesinde hiçbir katkısı ve emeği olmadığı memleket evlatlarının idam edilmesi. Bir sağdan bir soldan astık diyebilecek akıl yaşı kıt bir zihniyet gerçekleştirdi bu darbeyi. Kimilerine göre 20 yıl kimilerine göre 50 yıl geriye gittik. 11 Eylül’de tavan yapan terör 12 ve 13 Eylül’de tamamen bitmişti.

Yapanların komite üyelerinin bu dünyadaki yargı ve hesapları kapanmamıştı. Asıl mahkemeyi Kübra da o eziyetin her türünün yaşatıldığı sağdan soldan memleket evlatlarının hesabı.

Rabbim tüm günahları affediyor ancak bana kul hakkıyla gelmeyin diyor. Onca eza cefa edilen insanların psikolojisi bozulan insanların hesabı. Kul hakkı. Mizanda hesap şaşmaz, sağında solunda hesabı sorulur.

Darbeci zihniyetin atalarında 16-17 Eylül 1961’de Fatih Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ı asmışlardı. Rahmetli Polatkan’ın idamı esnasında panikleyip titreyen cellada olan sözü çok önemli. “Oğlum heyecanlanma yağlı ilmek senin boynuna değil benim boynuma geçecek.” Bazı zihniyetler asmadan yapamıyor. Hizmet olarak bildikleri de heykel dikmek ne yazık ki.

Ülkemiz de her yıl 13-19 Eylül tarihleri arasında Ahilik Haftası Kutlamaları yapılır. Konya’mızda da bir dizi etkinlik ve ahilik yürüyüşü yapıldı. Kırşehir’de yapılan etkinlikler çerçevesinde Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan 16 Eylül’de bir konuşma yaptı. Belki de önümüzdeki haftanın gündemine oturacak bir açıklamada bulundu. Birebir şöyle bir ifade de bulundular; “Enflasyonun yol açtığı hayat pahalılığı konusundaki sıkıntıları da gayet iyi biliyoruz. Maliyetleri düşürmek ve fırsatçılarla mücadele etmek suretiyle en kısa sürede enflasyonu da kontrol altına alarak, raflardaki, etiketlerdeki fahiş fiyat artışlarının önüne geçeceğiz.”

Geçen sene yapılan enflasyon hesaplarında yıllık bazda %16 çıkan enflasyona karşılık asgari ücrete % 25’lik bir zam yapılmıştı. Ancak raflardaki yazılı olan etiketler şu günlerde haftada bir değişmekte. İnanın, dar ve sabit gelirlilerin sıkça uğradığı marketlerde de durum değişmiyor. İnsanlar kimi zaman fiyatları takip etmekte dahi zorlanıyorlar. Örnekler o kadar çoğaltılabilir ki. Temel gıda maddeleri, giyim, inşaat malzemeleri, ev kiraları, gayrimenkul fiyatları gibi bütün fiyatlarda bir başkaldırma var.

Belki de pandeminin de etkisiyle hammadde sıkıntısı da var. İş insanları ile yaptığımız görüşmelerde döviz bazında aldıkları bazı hammadde fiyatlarında %100’lere varan dövize endeksli artışlar olmasına rağmen mal alamıyoruz diyorlar. Temel gıda maddeleri ve marketlere geldiğimizde de sabit ve dar gelirlinin çaresizliği görülüyor… Bir marketteki temel gıda maddesinin diğer bir markette daha pahalı olması spesifik olarak görülebilir. Ancak takdir edilmelidir ki serbest piyasa ortamında aşırı fiyat farklılıkları da pek oluşamaz. Hele ki sanal alışverişlerin ziyadesiyle yapıldığı şu ortamda fiyat farklılıklarının aşırı olması da mümkün değildir. Satıcılarla konuşulduğunda da faturalı mal alıyoruz, karımızı koyduktan sonra da satıyoruz diyorlar. Belki de girdi fiyatlarındaki artışlar tarladaki, haldeki, fabrikadaki malların fiyatlarını direk etkiledi. Bu seneki kuraklıkta bu işin cabası. Tahılda ki %35’lik rekolte düşüklüğü fiyatları direkt etkiler. Onun için kabine bazı gıda maddelerindeki gümrükleri sıfırladı. Elektrik, su, doğalgaz, gübre, ilaç vb. temel girdilerdeki fiyat artışları üretici maliyetlerine yansıyor. Sonunda fatura tüketiciye çıkıyor.

Sayın Cumhurbaşkanının enflasyon ile ilgili söylemi önemli. Yurdum insanını doğrudan ilgilendiriyor. Bizler ekonomik verilerin ön plana çıktığı bir toplum olduk. Kesemizi seviyoruz. Midemizi de seviyoruz. 2023 ve 2024 seçim sürecine girerken insanımızın karnının tok ve moralinin yerinde olması zaruridir. Ülke için yapılan yatırımlar son derece önemlidir ancak ülke insanının geçindirmesi gereken aile fertleri vardır. İnşaat maliyetleri, ev fiyatları, kiralar, temel gıda, giyecek, haberleşme, vergiler…

Bütün kesimlerdeki yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı kabinenin bir numaralı gündemi olmalı. Bu yeni süreçte hem bizleri yönetenlerin hem de hayat pahalılığından etkilenenlerin işi pek kolay olmayacak… Saygılarımızla...  

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.