Konya
°C
Yeni Meram

Gelir Yönünden Hangi Sınıftasınız?

Gelir Yönünden Hangi Sınıftasınız?- Mustafa DEĞİRMENCİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
16.06.2022 01:49
15.06.2022 16:50
0
1924
ABONE OL

Değerli Okurlar; Dünya tarihinin en sıra dışı dönemine denk gelmiş, bu anlara farkında olmadan tanıklık ediyor olabiliriz. Büyük buhrandan bu yana pandemi, savaş ve ekonomik krizin aynı döneme denk geldiği pek görülmüş bir sahne değil. Peki kazanan kim, kaybeden kim? Soru işaretlerinin arasında sınıf atlamış ya da dar gelirli olmuş olabilir misiniz?
2021 Yılının sonlarına doğru %36 ile baş gösteren enflasyon verileri gelecek yılın asgari ücretinde de beklentileri arttırdı. Haliyle yetkililer de elini taşın altına koyarak asgari ücrette büyük bir artışa gitti. Ancak bu büyük artış, enflasyon karşısında sadece bir ay dayanabildi. 2022 Yılının sadece ilk ayı açlık sınırı 4 bin 250 TL olarak asgari ücretin 3 TL altında bulunmuş oldu. Mayıs ayına geldiğimizde ise 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 6 Bin 017 TL’ye yükselmiş oldu.
Asgari ücret ve 2 katına kadar ücret alan kişilerin dar gelirli, asgari ücretin 2,5 katından 5 katına kadar ücret alan kişilerin orta düzey, asgari ücretin 5,5 katı ve üzerinde ücret alanların ise üst düzey gelir grubundan olduğu kabul edilmektedir. 2022 Yılının ortasına geldiğimiz bu günlerde, gelir grubunun da şeması değişmiş oldu.  Bir önceki yıl orta seviye gelir gurubuna giren kişilerin dar gelir grubuna kadar gerilediği, gelir guruplarının ise mevcut asgari ücret düzeyinde aşağıdaki şekilde yeniden sıralandığı gözlemlendi.
Asgari ücret ve 3 katına kadar gelir seviyesine sahip kişilerin dar gelirli, asgari ücretin 4 ve 7 katı arasında bulunanların orta seviye gelir grubuna girdiği, 7,5 ve üzeri gelir seviyesine sahip kişilerin ise yüksek düzey gelir gurubuna girdiği gözlemlendi. (4 Kişilik aile) alım gücü hesaplamasında ise tüm gelir gruplarının önceki yıllara kıyasla tasarruflarının, satın alım gücünün ve birikimlerinin düştüğü hesaplandı.Ayrıca Türk-İş sendikasının yayımlamış olduğu yoksulluk sınırı 2022 Mayıs ayı için 19 bin 602 TL’ye çıkmış oldu. Kişi başı yoksulluk sınırı ise 4 bin 900 TL seviyesinde gerçekleşti.
Her ne kadar medya önünde asgari ücretlilerin zam beklentileriyle ilgili haberler yapılsa da Cumhurbaşkanı ve Çalışma Bakanı zam tarihini yılbaşı olarak göstermektedir. Diğer hükümet bürokratlarının ise kaçamak cevapları nabız yoklanıyor algısı oluşturuyor. Cumhurbaşkanı, 13 Haziran 2022 tarihinde ihracat şampiyonları ödüllerinde yaptığı açıklamasında yine asgari ücret artışıyla ilgili gelecek yılbaşını işaret etti. Tabi yetki ve taktir yine kendilerinde olacak ama sürpriz bir ücret açıklaması da tüm kesimler tarafından hala ümitle bekleniyor…

Saygılarımla

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.