Konya
°C
Yeni Meram

GIYBET

GIYBET-Muammer BAĞCI-Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
20.08.2024 01:04
19.08.2024 16:05
0
1220
ABONE OL

Gıybet yapmak Müslümanlara yakışmaz. Gıybet yapmak güzel dinimizde çok günahtır. Hele mübarek günde bazı kişilerle aranı bozmak, gıybet yapmak, kandırmak, hoş bir tutum değildir. 

Bakın yüce dinimiz bu konu hakkında neler söylüyor: İslam’ın kesin yasaklarından biri de gıybet, yani ötekini berikine çekiştirmektir. Dargınlık, düşmanlık, küskünlük ve huzursuzlukların temeli gıybettir. Müslümanların arasını açan, onları kardeşlik şuurundan uzaklaştıran gıybettir. Başkalarının şereflerini, üstünlükleri, malını, mülkünü, makam ve mevkini yıkma ve parçalama arzusudur.

Gıybet, dil ile yapıldığı gibi, kalp ile kaş göz işaretleri, yazı ve hareketlerle de yapılır. Hangi şekliyle olursa olsun, bir Müslümanın, diğer Müslüman kardeşini gıybet etmesi, çekiştirmesi haramdır. Diriler için haram olduğu gibi, ölüler için de haramdır.

Yüce rabbimiz, Kuran ı Kerim’de gıybet etmeyi ağır bir ifadeyle yasaklamıştır. Şöyle ki: Ey iman edenler zannın birçoğundan kaçının. Çünkü bazı zan günahtır. Birbirinizin kusurunu araştırmayın. Kiminiz de kiminizi arkasından çekiştirip Gıybet etmesin. Sizden herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı?  İşte bundan tiksindiniz. Allah’tan korkun Çünkü Allah tövbeleri kabul edendir çok esirgeyicidir.

O halde Kötü huyların en çirkinlerinden biri olan gıybetten uzak duralım. Gıybet yapmışsak tövbe ve istiğfar edelim. Şayet gıybet yaptığımız kimse bunu duymuş olsa ondan da helallik alalım. Gıybet yapılan cemiyetlerden uzaklaşalım veya gıybete mani olalım. Çenemizi ömrümüz boyunca başkalarının aleyhine oynatsak, elimize günahtan başka bir şeyin geçmeyeceğini bilelim. Unutmayalım ki akıllı Müslüman, kendi kusurlarını düşünmekten, kendi vicdanı muhasebesini yapmaktan, başkaları hakkında çekiştirmeye yapmaya vakit bulamaz.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.