Konya
°C
Yeni Meram

İnternet İlanlarında Yeni Dönem

İnternet İlanlarında Yeni Dönem- Mustafa DEĞİRMENCİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
02.06.2022 09:08
02.06.2022 09:10
0
1980
ABONE OL

Değerli Okurlar; 31 Mayıs 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 538 no.lu VUK Genel Tebliği ile internet ortamında yayımlanan ilanlarla ilgili olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirim zorunluluğu getirildi.  VUK 149’uncu madde de yer alan Devamlı Bilgi Verme zorunluluğu kapsamına alınan internet ilanlarının, vergilendirmeye ilişkin olaylar kapsamında bu bilgileri derleme ve kullanma amacına dayanmaktadır.
Yayımlanan söz konusu bu tebliğ ile taşınır ve taşınmazlar ile mal ve hizmetlerin alınması, satılması veya kiralanmasının temin edilmesine yönelik olarak verilen ilanların yayımlanmasına aracılık eden; Aracı hizmet sağlayıcıları, sosyal ağ sağlayıcıları ve yer sağlayıcıları BTRANS sistemi üzerinden ilana ilişkin bilgileri Gelirler İdaresi Başkanlığı ile paylaşacaklar. Aracı hizmet sağlayacıları ; online alışveriş , online gayrimenkul veya otomobil alım-satım sitelerini , Sosyal ağ sağlayıcıları ; Facebook , İnstagram , Twitter gibi uygulamaları , Yer sağlayıcıları ise internet üzerinden bu hizmetleri sağlayan web hosting/provider diye adlandırdığımız kuruluşları temsil ediyor.
Bildirim kapsamındaki “İlan”dan ne Anlamalı?
538 no.lu VUK kapsamında bir menkul veya gayrimenkul malın veya hizmetin alımı, satımı veya kiralanmasını sağlamak üzere yapılan ürünün özelliklerini, fiyatını, teslim şartlarını vb bilgilendirmeleri tebliğ kapsamındaki “İLAN” tanımı kapsamında değerlendirebilir. Buna en iyi örnek olarak haliyle satılık ve kiralık ev ve işyeri ilanları, taşıt ilanları, internet üzerinden satılmak üzere e-ticaret sitelerinde gösterilen eşya ve ürün ilanları, yine hizmet alım ve satımına ilişkin hizmetin şartlarını, fiyatını vb özelliklerini gösteren ilanlar gösterilebilir.
İlk bildirim ne zaman yapılacak?
Tebliğ kapsamında sürekli bilgi verme yükümlülüğü getirilenler, ilk bildirimlerini ilk kez 2022 Haziran ayında verilen ilanlara ilişkin olarak 01/08/2022 tarihine kadar Başkanlığa yapmak zorundadır. Ayrıca bu Tebliğ kapsamında sürekli bilgi verme yükümlülüğü getirilenlerin bu Tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla yayında olan ilanlar ile bu Tebliğin yayımlandığı tarihten 31/05/2022 tarihine kadar (bu tarih dâhil) ilk kez verilen ilanlara (bunlardan bu Tebliğin yayımlandığı tarihten 31/5/2022 tarihine kadar yayından kaldırılanlar ile 2022 Haziran ayında yayını devam eden veya yayından kaldırılanlar dâhil) ilişkin bildirimi 31/08/2022 tarihine kadar yapmaları gerekmektedir. 
Tebliğ 31/05/2022 tarihinde yayınlandığı için Tebliğin 7/2 maddesindeki bu açıklamayı, tebliğin yayımlandığı tarih olan 31 Mayıs 2022 itibariyle yayında olan ilanlar ve yine 31 Mayıs 2022 tarihinde (bugün)  ilk defa verilen ve Haziran ayında yayını devam eden ilanlar ile 31 Mayıs tarihinde verilen ve aynı gün yayından kaldırılan ilanlara ilişkin bildirimin 31 Ağustos 2022 tarihine kadar yapılması gerekir şeklinde anlamak doğru olur kanaatindeyim. Bu nedenle sürenin kısıtlı olduğu dikkate alındığında gerekli tedbirlerin hızlıca alınması önem arz ediyor.Sorumlu vergicilik bakışıyla, kayıt işlemlerin önlenmesi, böylece haksız rekabetin ve haksız kazançların önlenmesi hem toplumun genel adaleti hem de Anayasa’nın 73 üncü maddesi kapsamında yer alan vergi adaleti açısından önemli. Bakanlığın yayınlamış olduğu bu tebliğ ile de özellikle internet üzerinden verilen ilanların GİB e sürekli bildirimi zorunlu hale getiriliyor. Bu kapsamda bilgi verme zorunda kalanlar gerekli bilgileri hizmet sağlayıcılardan toparlanması haliyle kolay olmayacaktır. Ancak Tebliğ ile GİB’e bildirimlerin süresinin uzatılması, kapsam vb konularda yetki vermiş durumda. Diğer taraftan toplanan bilgilerin Bakanlıkça risk analizine tabi tutularak vergi kaybı olup olmadığı araştırılacaktır. Fiili olarak ilanlara ilişkin gerçekleşme fiyatlarının tespitinin ve bildiriminin aracı hizmet sağlayıcıları, sosyal aracıları ve yer sağlayıcı hizmeti veren şirketleri zorlayacağı açık. Bu nedenle internet ortamında satılan tüm ürün ve hizmetlerlerin bildirimi yerine özellikle kayıtdışılığın yüksek olduğu alanlara odaklanarak bu alanlara ilişkin bilgilerin sürekli bildirimine ilişkin bir belirleme yapılması bildirim yükümlülüğünün etkinliğini artıracağını düşünüyorum.
Saygılarımla…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.