Konya
°C
Yeni Meram

Ispanak zehirler mi? Güzelavrat otu nedir?

Ispanak zehirler mi? Güzelavrat otu nedir?- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
28.10.2021 01:48
27.10.2021 09:49
0
2036
ABONE OL

Ispanak sebzesi sağlıklı ve dengeli beslenmede önemli bir besin kaynağı olan vitamin değerleri acısından oldukça zengin bir bitkidir.
Yurdumuzda yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan ve severek tükettiğimiz çizgi film karakterlerinin sloganı haline gelen ıspanak bitkisi neden son zamanlarda tüketicilerin zehirlenmelerine sebep olmaktadır.
Her zaman dile getirdiğim ve her defasında bıkmadan usanmadan anlattığım ve anlatmaya devam edeceğim bitkisel üretimde ilaç kalıntısı hasatta bekleme süresi yabancı ot mücadelesi hasatta sağlık bilgisi gıda güvenliği gerçekten önemli konular ve her üreticinin bu konularda duyarlı olması vatandaşlık görevidir.
Ziraat mühendisleri olarak üreticileri birebir bilgilendirelim özellikle birebir üreticiyle iletişim halinde olan tarım danışmanı arkadaşlarımızın bu konuda üreticileri birebir bilgilendirmelerinde büyük fayda görüyorum. Üreticilerimiz liflet broşür vs okumaktan ziyade kendisine anlatıldığı zaman etkili şekilde öğrenmekteler kendi saha deneyimlerimden biliyorum. Maalesef okumayı çok seven üretici pörtföyümüz olmadığını forma saha anket çalışmalarımdan biliyorum.
Sürekli üreticimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz ki bilinçli üreticilerimiz güvenilir gıdalarımız olsun.
Hopa'da yaşayan Kanberoğlu ailesi, pazardan aldığı Ispanağı pişirip, yedikten bir süre sonra oğlu ile birlikte mide bulantısı, baş dönmesi ve halüsinasyon, nabızda artış, göz bebeklerinde büyüme şikayetleriyle Hopa Devlet Hastanesi'ne başvurmuş, anne ile oğlunun, ıspanağa karışan güzelavrat otu nedeniyle zehirlendiği yapılan testlerden sonra tespit edilmiştir. Güzelavrat otu direk tüketildiği zaman fazla etken madde alınmış olduğu için zehirlenmeye neden olmaktadır. Gıda güvenliğinin çok önemli olduğu bu günlerde market ve pazardan aldığımız sebzelerin içerisine karışmış farklı otları ve yaprakları mutlaka temizlemeliyiz. Ziraat mühendisi olarak şunu gönül rahatlığı ile söyletebilirim ki zehirli olan ıspanak değil tüketiciye sunulan güzelavrat otu bitkisinin ıspanak bitkisine karışmış olmasıdır.
Peki, Güzelavrat otu (Atropa Bella -Donna ) nedir? Kısaca okuyucularımızı bilgilendirmek isterim.

"Bella-Donna" "güzel kadın" demektir. "Atropin" maddesi güzelavrat otundan elde edilen bir alkaloiddir. Tibet’li kadınlar gözbebekleri daha büyük gözüksün diye gözlerine damlatırlar. Gözün iç kısımlarını daha iyi inceleyebilmek için göz damlası olarak ve anesteziden önce üst solunum yollarında salgıların azaltılması için hekimler tarafından da kullanılmaktadır. Tıp ve eczacılık sanayinde bu madde 'Atropin' adında ilaç olarak üretilmektedir. HALÜSİNOJENİK (bireyin ruhsal yapısında halüsinasyona yol açabilecek) bitki özellikleri olan oldukça zehirli yemişleri olan yapraklarından elde edilmektedir. Güzelavrat otu bahçelerde gösterişli yemişleri ve dikey geliştiği için peyzaj olarak nadiren kullanılmaktadır.
Güzelavrat otu yeşil yapraklı, küçük mor çiçekleri ve mor üzüm şeklinde meyvesi olan bir bitki. Bu bitkiye karşı tüketicilerimiz dikkatli olmalı ve yaz aylarında çocuklarımızın peyzajlarda bu bitkiyi tüketmesine izin vermemeliyiz.
Ziraat mühendisi: Tülin Kalın Aysan

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.