Konya
°C
Yeni Meram

Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor

Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
17.08.2022 01:37
16.08.2022 15:39
0
1862
ABONE OL

Tarımın içinde emeğinin karşılığını alamayan fakat daima tarımda işçilik olarak en çok var olan kadın çiftçilere daha verimli bir tarım için bilgi beceri yöntem sağlamak, kaynakları daha etkin kullanabilmek, yeni teknolojileri öğretmek ve uygulatmak amacıyla “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor” programı başlatılmıştır.
2022 yılında projeler için tahsis edilen 2.800.000 TL ödenekten Ocak-Haziran döneminde 592.000 TL harcanmıştır. Uygulanan projelerin bazılarından kısaca bahsedecek olursak:
Kırsalda Kadınlar Mozzarella Peyniri Üretiyor Projesi (Dıyarbakır): Mozzarella peynir üreticiliği ile bu iş kolunun kadın çiftçilerin istihdamının arttırılması ve manda varlığı olan diğer illere örnek olunması amaçlanmıştır. 48 kadın çiftçi “Beyaz Peynir Üretimi, İşletmelerde temizlik ve Dezenfeksiyon, Gıdalarda Depo ve Sevkiyat Kontrolleri, Gıda Ambalajlarında İşaretleme ve Etiket Kontrolü̈, Kaşar Peynir Üretimi, Diğer Peynir Çeşitlerinin Üretimi” gibi konularda eğitim alması sağlanmıştır. Dargeçit’te Kadınlar Bal Üretiyor Projesi (Mardın): Kadınlara teorik ve uygulamalı teknik arıcılık eğitimleri verilmiştir 70 kadın çiftçi eğitimlerini tamamlamıştır. Arılı- arısız kovan, arıcılık malzemesi ve bal sağım makinesi dağıtımı yapılmıştır. Hayat Müşterektir Projesi (Kilis): Kadın çiftçilerin arıcılık alanında istihdam edilmesi, arı üretimine katkı sağlaması ülke ekonomisine ve de aile ekonomisine katkı sağlaması amacı ile 40 kadın çiftçi Arı yetiştiriciliği konusunda eğitim almıştır. Uygulamalı Eğitimle Seracılığa Kadın Dokunuşu Projesi (Şırnak): Kırsalda yaşayan kadın çiftçileri daha verimli bir tarım için bilgilendirmek, kaynakları ve teknolojiyi doğru kullanma konusunda bilinçlendirmek amacıyla örtü̈ altı sebzecilik ve fide yetiştiriciliği ile ilgili; tarımsal yeniliklerin kadın çiftçilerde yaygınlaştırılması ve farkındalık oluşturulması amaçlanmıştır. Mürver Yetiştiriciliği ve Mürver Ürünlerinin Değerlendirilmesi Projesi (Kastamonu): Mürverin kapama meyve bahçesi olarak üretilmesi, kadın çiftçilerin gelir kaynağı oluşturması amaçlanmaktadır. Ürünün mamul haline dönüştürülebilmesi, kullanım ve tüketim alanlarının fazlalığı en büyük avantajıdır. Proje kapsamında 140 kadın çiftçi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler konulu eğitimlerden faydalanmıştır. Mürver Fidanı üretimi için çalışmalara başlanmıştır. Yerli Yerinde Kantaron Projesi (Kars): Kırsalda kadın çiftçilerin güçlendirilmesi, bölgede tarımsal faaliyet çeşitliliğinin artırılması amacıyla Kars ilinde "Yerli Yerinde Kantaron" projesi kapsaminda 23 kadın çiftçI “Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği, İşlenmesi, Muhafazası ve Değerlendirilmesi “konulu eğitim almıştır.
Ülkemizin her bölgesinde kadınlarımız pozitif ayrımcılıkla desteklenmektedir yeter ki kadınlarımız üretmek için yola çıkmaya karar versinler, onlara yol daima açıktır.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.