KİBİR DÜNYANI EN BÜYÜK HASTALIĞI
KİBİR DÜNYANI EN BÜYÜK HASTALIĞI- Muammer BAĞCI- Yeni Meram Gazetesi
İnsan doğası gereği, kendini diğer insanlardan üstün görme hissine sahiptir. Kendimizi diğer insanlardan üstün değil farklı görmek, farklı istekleri, farklı beğenileri, farklı düşünceleri olduğunu hissettirmek daha doğru bir yoldur. Başarılı olmak için çalışmak, farklı bir düşünceyi geliştirmek, yaptığımız işte aranır olmak, toplum tarafından değerli görülmek bir anlamda içimizde olan kibir duygusundan kaynaklanır. Ancak her şeyin olduğu gibi bunun da bir ölçüsünün olması gerekir. Kişisel olarak başarıya erişmek için var olduğuna inandığım bu gibi duygular başka insanları rahatsız edici boyutlara ulaşmamalıdır. Bu konuda insanın karşısındaki insanların da benzer duygular taşıdığını ve onları rahatsız edecek bir üstünlük gösterisinin, kibir olarak değerlendirilmesine yol açabileceğini unutmaması gerekir.
Kibirli insanlar, kibirlerinin büyüklüğü oranında başkalarını düşünmez, kendi değeri yanında onların herhangi bir değerinin olmadığını düşünür.
Hz. Ebubekir’(hz)de bu konuda önemli bir öğüt verir;
“Kibirden sakının. Topraktan yaratılıp tekrar toprağa dönecek olan bir varlığın kibirlenmesi, bugün var, yarın yok olan bir varlığın kendini beğenmesi ne kadar anlamsızdır.”
Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (sav) hadis-i şeriflerinde şöyle söylemiş:
Kalbinde zerre miktarda kibir bulunan kimse cennete giremez.
Yüce Allah (c.c) İsra suresi 37. Ayette bakın neler diyor:
Yeryüzünde kibir ve azametle yürüme! Çünkü sen asla yeri yaramazsın ve boyca dağlara erişemezsin.
Lokman suresi 18. Ayet:
Hem insanlara karşı kibirlenme ve yeryüzünde çalımla yürüme. Çünkü Allah övünene ve kuruntu edenlerin hiç birini sevmez.
O halde kibirlenmeyi gururlanmayı bırakalım. Biribirimizi dostça kardeşçe sevelim unutmayalım ki Allah kibirlenenlere acımaz.
-
Henüz yorum yapılmamış.İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.