Konya
°C
Yeni Meram

KONYA'DA SINANMIŞ YERLER

KONYA'DA SINANMIŞ YERLER- Yaşar BARIŞIK- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
12.10.2021 01:07
12.10.2021 09:24
0
11155
ABONE OL

Saygıdeğer Yeni Meram gazetesi okurlarıma; Bugün eski KONYA'DA “SINANMIŞ YERLERİ” anlatmaya çalışacağım. Eski Konya'da hastalıklardan şifa bulmak maksadı ile ziyaret edilen tekke türbe yatır ve ocaklar “SINANMIŞ YER “ yer olarak adlandırılmaktadır. Şifa umulan yer olarak denenmiş olan bu yerler Anadolu'da sadece Konya'ya özgü bir gelenek idi. Bu yerleri ziyaret etmek, orada bulunan kişi ya da kişilerden değilde, o kişilerin yüzü suyu hürmetine Allah'tan şifa istemek en doğrusudur. Günümüzde ise bazı batıl inançlarla türbelere mum yakmak, çaput bağlamak, taş yapıştırmak ise Allah korusun insanları Şirke götürebilir. Yine de buralarda Allah dostları yüzü suyu hürmetine dua etmek, hastalıların iyileşmesine sebep olabilir. Buna da inancımız vardır tabi.
Konya'da şifa hayır bulmak, muradına kavuşmak maksadı ile ziyaret edilen Sınanmış yerler şunlardır;
Burhan (Fakik) Dede Tekkesi; ( Nuzla Tekesi); Karatay İlçesi Akçeşme Mahallesi Piri Esat caddesinde bulunan ( Fakih dede Türbesi) nezleden korunmak için ziyaret edilirdi.

Pirabi Tekkesi; Meram İlçesi Pirebi caddesinde aynı isimli caminin yanında idi. Günümüzde mevcut olmayan türbeyi sıtma hastaları ziyeret ederdi. Ayrıca sıtma hastalığı için Şadiye köyünden Sızma kasabasına giderken Nola bağları vadisinde Arşın Babanın kabri ziyaret edilirdi.

Bağa ( İmam-ı Bağavi) Tekkesi; Amber Reis caddesinden Sadreddin Konevi camisine giderken Turgutoğlu sokağı başında Karayolları bahçesinin olduğu yerde idi. BAĞA hastaları, karnı ağrıyanlar, erken doğanlar,vaktinde yürüyemeyen çocuklar ziyeret ederdi. Bağa -ur hastaları aynı zamanda Seydişehir'in Gevrekli kasabasındaki tekkeyede giderlerdi.

Dabak ( Ahirvan- Ahi Evren Tekkesi);Yıkılan ve yerine İsmet Paşa mektebi yapılan Fevziye Medresesinin bitişiğinde idi. Günümüzde Nakipoğlu mahallesinde olan yere DABAK hastaları giderdi. Dabak hastalığı sığır manda koyun keçi gibi çift tırnaklı hayvanlarda görülen bir hastalık idi. Diğer ismi de (ŞAP) idi.

Süt ( Ferhuniye) Tekkesi; Ferhuniye mahallesi Sultan Mesut sokağındaki tekkeyi sütü kesilmiş kadınlar ziyaret ederdi.

Bulgurcuk Tekkesi; Meram ilçesi Demiricler sokağında idi.Bulgurcuk hastaları ziyaret ederdi.

Siğil Tekkesi; Karatay İlçesi Aziziye mahallesi Celal sokağındaki aynı adlı çeşmenin bitişiğinde idi. Burayı cildinde siğil çıkanlar ziyaret ederdi.

Şems-i Tebrizi Türbesi; Karnı ağrıyanlarla, yürek kakkını hastalar ziyaret ederdi.

Nazar Tekkesi;Dedemoğlu (günümüzde Sarıyakup) mahallesinde idi. Tekkenin eşiğinden bıçakla bir parça kıymık alınır,hastaya tütsü verilirdi.

Yarıklık Tekkesi; Sadreddin Konevi camisinin karşısında bir kavak ağacının altında sahibi belirsiz bir mezar idi. Hayası yarık (fıtıklı) çocukları buraya götürürler,bu kavak ağacından ince bir dal seçerler ve ucunu yararlardı.Çocuğun gömleğini bu yarıktan geçirdikten sonra yarığı sımsıkı sararlardı.

Mursaman Tekkesi; Uzun süreli hastalık çeken çocuklar bu tekkeye götürülürdü.

Avdan Tekkesi; Bozkırın Avdan köyündeki bu tekkeye akıl hastaları götürülürdü.

İlyas Baba Tekkesi; Meram İlçesine bağlı ilyas Baba köyündeki bu tekkeye kuduz köpek tarafından ısısrılanlar götürülürdü.

Temrevi Baba Tekkesi; Karatay İlçesi Aziziye mahallesinde Asmalı Mescit yanında idi. Temrevi hastaları giderdi.

Yılancık Tekkesi; Yılnacık hastaları Sarayönündeki bu tekkeye götürülürdü.

Kızılyel Tekkesi; AraplarAk cami civarındaki bir evde bulunan bu tekkeye kızılyel hastaları götürülürdü. Kızılyel hastaları buradaki el girecek kadar olan oyuktan çamur alarak hasta olan yerlerine sürer, sonra da buradaki çeşmeden su içerdi. Bunun en iyi ispatı kendi eşimdir.Bir kaç kez bu hastalığa buradan çare bulduk. Önce doktora gittik , verilen ilaçlar iyi gelmeyince buradan alınan çamur iyileştirdi. Maalesef burası şimdi yıkıldı.

Hasanköy Tekkesi; Meram Hasanköy'deki tekkeye istiska (ödem) ve yorgoca (boğmaca tifo) hastaları götürülürdü.

Afakan Tekkesi; Afakanı ( İç kakkınlığı) kalkanlar Beyşehir yolu üzerindeki Meram Tıp fakültesine varmadan yolun sağındaki tekkedir.

Tavus Baba Türbesi; Muradı olanlar Meram'da aynı adlı caminin hemen batısındaki türbeye giderlerdi.

Erdoğan Köyü ve Şeyh Hasan Tekkesi; Çocuğu olmayanlar Bozkır'ın Erdoğan köyündeki tekke ile Hatunsaray yolu üzerindeki Şeyh Hasan tekkesine giderlerdi.

Sarıkız Tekkesi; Meram'a bağlı Sarıkız köyündeki tekkeye sarılık hastaları giderdi.

Tahir ile Zühre Tekkesi; Karasevdaya tutulanlar Konya Lisesinin hemen arkasındaki bu tekkeye götürülürlerdi.

Gümüş Kapı; İçsıkıntısından daralanlar Mevlana Türbesinin gümüş kapısına giderler, içine Mevlana'nın merkadi başındaki sarığın ucu daldırılmış nisan suyu içirilirdi.

Tekke, ocak ve yatıları ziyaret etmek eski Türklerde ata kültürü idi. Ziyaret edip dua etmek doğrudur. ŞİFA ALLAH’TANDIR!

Not: Bir arkadaşımın dile getirdiği bir konudan bahsetmek istiyorum. Konya’da belediyelerimiz tarafında merkez alanlara konulan GERİ DÖNÜŞÜM kutuları güzel bir çalışmadır. Ancak buraya atılan eşyalar (giyinmiş kıyafetler temiz, çeşitli cam ve diğer atıklar) doğruca geri dönüşüm merkezlerine gidip yeniden işlenerek kullanım haline getiriliyor. Burada durum ise; Buraya atılan giysiler gerçekten ihtiyaç sahibi kişilerin giyebilecekleri kadar temiz ve ütülü giyilebilecek durumdadır . Yetkililerden isteğimiz bu tür giysiler için geri dönüşüm değil de “KULLANILABİLİR EŞYA” olarak ayrı kutuların olması, bunların boşa gitmemesidir. Diğer bir hususta maalesef buraya bilinçli yada bilinçsiz yanan sigara atılmaktadır. Lütfen bu konuda daha DUYARLI olalım! Saygılarımla...

Faydalanılan Kaynak; Konya ansiklopedisi.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.