Konya
°C
Yeni Meram

MEMLEKET İDARESİ

MEMLEKET İDARESİ- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
09.08.2021 01:38
09.08.2021 09:14
0
1917
ABONE OL


Bağımsızlığı şiar edinmiş, hiçbir ülkenin idaresine girmemiş, kendini yönetirken başka milletlere de önayak olmuş bir milletiz. Şükrünü, kadrini, kıymetini bilmek lazım. Bağımsızlığını ilan eden bazı Afrika ülkeleri şu anda bile sömürgecilerin himayesinde, yer altı kaynakları hala sömürülmekte.
Ta Ergenekon'dan başlayan bu millet, daha sonra İslam ile müşerref olmuş, Avrupa'nın doğu kapılarına dayanmış, 17 milyon kilometrelik bir alanda Orta Doğu'da, Balkanlar'da ve Afrika'da hüküm sürmüştür. Kısacası bu ulvi ve herkesin iştahını kabartan coğrafyada devlet ve devletler yönetmiştir. Yani bir devlet geleneği vardır ve devlet idaresini de bilir.
Son günlerde dünyada farklı ülkeler büyük yangınlarla boğuşuyor. Cennet vatan Türkiye'mizde de özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde büyük yangınlar var. On günü aşmasına rağmen hala söndürülemeyen, devam eden büyük yangınlar var.
Ana muhalefet partisinin tavrı belli: Türk Hava Kurumu kapatıldı. Buradaki uçakların 4 milyon dolara yapılabilecek tamirleri yaptırılmadı ve sahada Türkiye'nin yangına müdahale edecek uçağı yok. Yine CHP söylemi, “Bu uçakların tamiri yaptırılmazken Somali'ye 30 milyon dolar yardım yapıldı!”
Sosyal medyadaki bazı mesajlar da o kadar ilginç ki! Memleket insanında feraset var. “1969 model bir uçaktan bilet alıp uçar mısınız?” diyor. Sahi uçar mısınız? Siz Yüksek Hızlı Tren'i eleştirir ancak ilk kullanıcılardan olursunuz. Marmaray'ı eleştirir ulaşımda en fazla kullanırsınız. Beyefendiler, 1969 model uçakları bırakın. Türk Hava Yolları şu anda Avrupa'da en fazla yolcu taşıyan firma. Bilirsiniz de işinize gelmez. Zira rahmetli İsmet İnönü'nün “İktidar doğru da yapsa hiçbir icraatı övülmez” söyleminden gidersiniz. Bu söylemden sıyrılmakta fayda var. Zira bu durumda muhalefet size zimmetleniyor. Bazen müzmin muhalefet, bazen de ana muhalefet diyorlar.
Gelelim yangının sevk ve idaresine. Devlet güçleri tüm alternatifleri alana yaymış durumda. Azerbaycan kardeş devletimiz başta olmak üzere birçok ülkeden( Fransa ve Yunanistan hariç) gelen destekle yangına müdahale ediliyor.
Siz CHP grup sözcüsünün “Vallahi de billahi de havada uçan bir şey görmedim” dediğine bakmayın. Yangın olan yerlerde uçak, helikopter, arazöz ve insandan geçilmiyor. Bir de bu kardeşimiz yemin ederken “vallahi, billahi” kelimelerini pek kullanmazdı. Söylediğine kendisi de inanmadığı için karşısındakinin dini duygularını kullanarak laikliği çiğnedi mi?
Yangın olan yerlerdeki yönetimlerin çoğunluğu CHP'li yönetimler. Memleketimizde öyle bir birlik beraberlik oldu ki, yardımlar yangın bölgelerine tabiri caizse aktı.
AK Partili Konya Büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerinin ekipman ve eleman desteği ortada. Hala da ekibi takviye ederek gönderiyorlar, göndermeliler ve gönderecekler. Yangınların bir an önce sona ermesini Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyoruz.
Bir diğer konu da Meram Hasanköy'deki katliam. İki komşu aile arasındaki 10 yıl öncesine dayanan husumeti etnik bir ayrımcılık gibi göstermek bu ülkeye bir şey kazandırmaz ki. HDP'nin bu çabalarına da Dedeoğulları ailesi fırsat vermedi. Konunun aileler arası bir husumet olduğunu vurguladılar. Takdire şayan bir konu da tüm partilerin en yetkili insanları, yöneticileri ailenin acısını paylaştılar, taziyede bulundular. Yedi canımızı, ciğerimizi katleden cani Mehmet Altun'un da yakalanıp tutuklanması bir nebze de olsa yüreğimize su serpti.
Neticede bir devlet geleneğimiz var. Devlet idaresi ve kriz dönemlerinin en az hasarla atlatılması konusunda da engin tecrübelerimiz var. Kriz ortamlarında tek bir yürek olarak bir arada olmamızı sağlayan manevi değerlerimiz var. Dövizle, faizle, yangınla, etnik ayrımcılığı körüklemekle bir yere varamazsınız.
Türkiye altındaki bezin durumuna göre dövizin dalgalandığı idareciler dönemini atlattı. Daha güzel günler göreceğiz. Bu musibetlerden çıkarmamız gereken dersleri de ülke olarak çıkarmak mecburiyetindeyiz.
Sağduyu ile davranan ve yangında cansiperane çalışan kardeşlerimizi tebrik ediyoruz. Önlerinde saygıyla eğiliyoruz.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.