Konya
°C
Yeni Meram

NALINCI BABA TÜRBESİ

NALINCI BABA TÜRBESİ- Yaşar BARIŞIK- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
10.08.2021 01:53
09.08.2021 16:57
0
3554
ABONE OL

Saygıdeğer Yeni Meram sazetesi okurları; bugün yine sizlere Konya'mızın yer altındaki yaşamlarından olan ( toprak altındaki manevi değerlerimiz) NALINCI BABA'YI tanıtacağım.

Selçuklu döneminde yaşadı. Adı, Emir Ni-zamettin Ahmet olup, veliler listesinde yer alan büyük şahsiyetlerden birisidir. 1927 yılında yıktırılan türbesi, Alâeddin Caddesi’nde eski Belediye, şimdiki İş Bankası binasının doğusundadır. Türbesi, halk arasında; “ Nalıncı Baba Tekkesi” olarak ün yapmıştır. Türbe yıkıldıktan sonra türbenin kitabesi, Konya Müzesi Taş ve Ahşap Eserler Müzesi’ne kaldırılmıştır. Türbe, son dönemlerde yıkılıncaya kadar mescit olarak da kullanılmıştır. Konya’da Yatan Peygamberler ve Evliyalar Risalesi’nde adı geçen bu zatın Selçuklular devri ulemasından olduğunu tahmin ediyoruz. Kendisi “Baba” ünvanını almakta “Bektaşi” olması, adına o devirde en meşhur Medrese inşa olunduğu, türbesinin de bugünkü Belediye Sarayı ile Tekel İdaresi arasındaki geçide tesadüf ettiği kayden anlaşılmaktadır. Türbesi 1924 yılında yıktırılmıştır. Bu medresenin diğer adı da Nizamiye Medresesi’dir. Nalıncı Baba Türbesi’ne yakın bulunduğu için halk kolayına gittiğinden Nalıncı Baba Medresesi demiştir. Bugünkü Belediye Sarayı “Şimdilerde İş Bankası Konya Şubesi binası” ile Tekel Binasının bir kısmını iştigal ederdi. Yani yeri burası idi. 1925 senesinde Belediye’ce istimlak edilerek yıktırıldı. Medrese Selçuklu Hükümdarı I.Keykavus zamanında Emir Nizamettin Ahmet tarafından inşa ettirilmiştir. Mimarı da Abdullah Bin Kelük’tür. Bu medresede 19.yy sonuna kadar ders okutulmuştur. Bugünkü belediye sarayı, şimdilerde “Türkiye İş Bankası Konya Şubesi”nin güney doğu yönünde idi. Alt kısmı taş üzeri tuğla yapılı bina olup, tek kubbeli idi. 1927 senesinde yıktırıldı. Sanat eseri bazı kalıntıları müzeye konuldu. Mimarı, Abdullah oğlu Kelük idi. Türbede “Nalıncı Baba–Nizamiye” medresesini yaptıran Nüzamüddin Ahmed gömülüdür. Selçuklu devri eserlerindendir. Burada medresenin bulunduğu yer hakkında İbrahim Aczi Kendi merhumun “Aşık Şem’i Konuşuyor” adlı eserinde bugünkü Ziraat Bankası ile PTT binaları arasında olduğu belirtilmektedir. Türbenin yeri bugünkü Belediye Binası “sonradan Türkiye İş Bankası Konya Şubesi olmuştur” ile Tekel Baş Müdürlüğü arasında olduğunu çok iyi hatırlıyoruz. Konya tarihinde medrese bu yerde gösterilmektedir. Bizde doğrusu da budur. Medresenin 1830 yılında Konya’yı işgal eden Mısır Ordusu askerleri tarafından tahrib edildiği belirtiliyor. Eskiden bu semte Kavafhane denildiği’de ayrıca zikrediliyor. İbrahim Aczi merhum hocamızın kitabındandır.
Not: Ülkemizin ve dünyanın yaşadığı son günlerdeki bu yangınlar, seller, kuraklık ve malum hastalıklar gibi afetler karşısında BİRLİK ve BERABERLİK içinde olmamız gerekir! Gerçekten dünya bir yere gidiyor ama nereye... Allah beterinden korusun.. Karatay Lisesinden öğretmenim olan saygıdeğer MUSTAFA KARTAL hocamın kaleme aldığı “YAĞMUR “ dizleri ile satırlarıma son veriken, bu değerli yazısı için hocama gönülden teşekkürü borç bilirim. SAYGILARIMLA..!


Bu ne dehşet
Nasıl alev ki bu
Gök kubbe yere
kapansa söner
belki ya hu
Günlerdir susuz kaldı
Tilki,dağ keçisi,âhu
Yağdır yüce Mevlam âsümandan su
Şırıl şırıl soğuk sular var idi
Salkım söğüt araları dar idi
Nice canım şu dereler kurudu
Yağdır yüce Mevlam âsümandan su
Yalaklardan kuşlar sular içerdi
Binbir çiçek
hem güler hem açardı
Sincapları daldan dala
kaçardı
Yağdır yüce Mevlam âsümandan su
Hep ağaç dikmeye ver bize ömürü
İlâhî,yeşile döndür kapkaranlık kömürü
Bulutlardan salıversen yağmuru
Yağdır yüce Mevlam âsümandan su
Yaylaların ormanları meşeden
Böcü börtü zıplarlardı neşeden
Suskunluk çöktü kalmadı hiç
neşveden
Yağdır yüce Mevlam âsümandan su

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.