Konya
°C
Yeni Meram

NİTRAT KİRLİLİĞİ

NİTRAT KİRLİLİĞİ- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
13.03.2024 00:46
12.03.2024 15:48
1
2232
ABONE OL

Tarımsal üretimde su ve gübre kullanımı çok önemlidir, gübrelerin bilinçsiz şekilde kullanılmasından dolayı yer altı ve yer üstü su kaynaklarımız kirlenmektedir.
Suların Tarımsal Kirliliğe Karşı Korunması için nitratın suda neden olduğu kirlenmenin tespit edilmesi, azaltılması ve önlenmesi, Yer altı ve yer üstü su kaynaklarında tarımsal kaynaklı kirliliğe neden olan azot ve azot bileşiklerinin belirlenmesi için sulardaki tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi kirliliğin izlenmesi çalışmaları, nitrata hassas bölgelerin belirlenmesi ve kirliliği önlemeye yönelik eylem planları uygulanması eylem planlarının izlenmesi ve etkinliğinin değerlendirilmesi, raporlanması, kapasite ve farkındalık çalışmalarının yapılması tüm paydaşların katkısıyla amacına ulaşacaktır.
Giderek artan nüfusun doğaya bıraktığı atıklar ile beraber tarımsal üretimden kaynaklanan atıklar ve atmosfere bırakılan gazların asit yağmurları olarak yeryüzüne inmesi yer altı ve yer üstü sularımızı kirletmesi toprağımıza ve dünyaya verdiği zarar çok önemli.
Sulardaki yüksek nitrat insan ve hayvan sağlığı üzerine olumsuz etkileri azımsanmayacak kadar önemlidir. Ülkemizin 11. Kalkınma Planı ve Bakanlığımız Stratejik Planındaki politika ve tedbirlerinde bütün sektörlerde olduğu gibi tarım sektöründe de tarımsal üretimi planlarken; çevre ve iklim dostu uygulamaların yaygınlaşması bilinçli üretimin yaygınlaştırılmasında tarımsal yayım ve danışmanlık önemli bir yer tutmaktadır.
Usulüne uygun toprak örneğinin alınması analiz yorumlarına göre gübrelemenin yapılması toprağımızın gereğinden fazla kimyasala maruz kalmaması için çok önemlidir. Su kaynaklarımızı tarımsal faaliyetlerden kaynaklı kirliliğe karşı korumak amacıyla Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliğine Karşı Suların Korunması kirliliğin izlenmesi, önlenmesi ve azaltılması çalışmaları, Nitrata Hassas Bölgelerin belirlenmesi ve hassas bölgelerde tarımsal kaynaklı kirliliği önlemeye yönelik Nitrat Eylem Planlarının hazırlanması 20 havzada Nitrata Hassas Bölgelerin belirlenmesi arazi yönetimi, gübreleme yönetimi, hayvansal gübre yönetimi, sulama yönetimi hayvancılık işletmelerinde hayvansal gübrelerin sızdırmaz depolarda depolanmasının ve iyi tarım uygulamaları koduna uygun olarak yönetilmesi kurulacak yeni işletmelerin hibe ve teşviklerden yararlanarak kurulan her büyüklükteki yeni işletmelerin iyi tarım uygulamaları koduna uygun olarak planlanmasının zorunlu hale getirilmiş olması
Üreticilerin bilinçlendirilerek çevre dostu tarımsal uygulamaların yaygınlaştırılması tarım danışmanlarımız tarafından bireysel olarak sağlanmasının en iyi öğrenme metotlarından birisi olduğuna inanıyorum üreticilerimiz çevre dostu uygulamaları DESTEK için yapmamalı neden yaptığının farkındalığı artırılarak yaygınlaştırılmalıdır.
Toprak ve su kaynaklarımızın korunması, gıda güvenliği ve sürdürülebilir tarımsal üretim için tüm tarım paydaşlarının katkısı önemlidir.
Temiz su güvenilir gıda ile iftar etmek dileğimle.

HABER YORUMLARI
  1. Osman Avcı
    2024-03-13 12:00:28
    Tülin hanım, "temiz su ve güvenilir gıda ile iftar etme;" dileğinize ben de yürekten katılıyorum. Konyamız için temiz su, temiz hava ve buna bağlı olarak da güvenli gıda özentisi hep var; ama üzülerek söylemeliyim ki, bu yeşil çevre çabaları söylemden eyleme geçemiyor. Her seçim öncesi sayın devlet büyüklerimizde hep hamaset söylemleri var. Adaylarımız: aydınlık meydanlarda "şöyle icraat yapacağız, cukkaları böyle zıplayıp, yutacağız;" diye birbirlerine atıp, tutuyorlar. Yerel seçimlerden sonra da kazananlar her zaman yaptıkları gibi ortalıktan kayboluyorlar; seçmenlere verdikleri vaadleri unutup, birbirleriyle ortak muhabbete kaçıyorlar. Memleketimizin üstünü kara bulutlar kaplamış; ama bunlar bizlere yağış değil, acı ve azap getiriyor. Konyamızda bir uğursuzluk ve bereketsizlik var. Niye yalan söyleyeyim. Bazen yüce Allaha isyan ediyorum. "Hey güzel Allahım bizler ile adeta oyun oynar gibi, alay mı ediyon; yoksa dalga mı geçiyon" diyorum. MGM meteorolojik kuraklık ilan etmiş. Türkiye haritası (yağış skalası) hep kahve rengiye bürünmüş. Bu yıl tedbir ve önlem alınmaz ise aç kalacağımız gibi yaz mevsiminde susuz da kalabiliriz. Merkezi hükümet DSİ marifetiyle Beyşehir gölü ve mavi tünelden gelen suyu çarşamba çayına (apa barajı) biraz fazla aktararak; Konya ovasına cansuyu vermelidir. Ayrıca doğudaki su hacmi yüksek barajlardan pet şişeler ile su paketlenmelidir. Böyle giderse para ile de su bulamıyacağız. Tatlıcak ve Sakyatan beldeleri arasındaki bir alana suni gölet yapmalıyız. Konyanın atık sularını bu gölet içerisinde biriktirerek; bölgenin yeraltı ve yerüstü sulama sistemine destek vermeliyiz.