Konya
°C
Yeni Meram

OSMAN HAKİ KİMDİR?

OSMAN HAKİ KİMDİR?- Yaşar BARIŞIK- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
24.08.2021 01:13
23.08.2021 15:19
0
2159
ABONE OL

5000 yıllık Sille'de yaşayan herkesin Rum olarak yanlış bildiği aslen Karamanlı Ortadoks Hristiyan Türkler olan bu insanlar meslek sahibi kişilerdi. Sillede ticaret yaparlar, el sanatları ile uğraşırlardı. Bunlar 1924 yılında mübadelede Yunanistan'a gönderildiler. Bunların çoğu Yunanistan’dan Almanya'ya kaçarak Alman olmuşlarsa da yıllarca Türk gelenek göreneklerine göre yaşamışlardır.

İşte burada yaşayan bu meslek sahibi Hristiyan Türklere karşı Osmanlı yaklaşık 250 yıl önce Konya çevresinden Müslüman meslek sahibi kişileri Sille'ye yerleştirirler. Benin sülalemin de en büyük dedesi olan Mücellet ve Hattat olan Osman Haki dedemizde bu vesile ile Şahören Yaylas'ından gelme ve Sille'ye yerleştirilen Müslüman meslek sahibi kişilerden idi. Meşayihden olup, Mevlevi tarikatına mensuptur. Kadiri Meşayihinden Borlu Ahmet Kuddisi Efendi ile muassırdır. Hz. Mevlana'ya olan muhabbetinden dolayı hergün Sille'den gelir, sabah namazını Dergah-ı Mevlana'da kılarmış.

Osman Haki Hazretleri,  1836 yılında vefat etmiş. Kabir Kitabesi; Ehl-i dil’in sihri goncası, Cennet ehlinin taze gülü, Kutb-u velayet şah- ı veli, Şeyh Osman Haki bin Ali , Kaddesallahü Sırrahu , Ruhu için Fatiha yazılıdır.

OSMAN HAKİ EFENDİ
Çok değerli mücellit ve hattatlarımızdandır. 1210/1795’de Sille’de doğmuştur. Babası Kadı Rüşdü Efendi dedesi de Hace Hakkı Efendi’dir. Baba dedesinin her ikisinin de tabiat şiirleri ve birçok gazelleri vardır.

Osman Haki Efendi Sille'nin mahalle mekteplerinde okumuş ta’lik yazıyı babasından öğrenmiş ve babasının Üsküp Kadılığı’nda bulunduğu sırada Üsküplü Şeyh Şaban Efendi’den de hem ders okumuş, hem de yazı yazarak icazetname almıştır. Sülüs, nesih, okumuş, hem de yazı yazarak icazetname almıştır. Sülüs, nesih, ta’lik, divan yazılarında meharet-i kamilesi vardır. Pek çok Mushaf, kitap, levhalar yazmış, birçok kimselere yazı hocalığı yapmıştır. Yazı yazarken nasıl yazdığına bakanlara öfkelenir ve “Yazayım da yıl on ay bakasın! Dediğini söylerler. 1235/1819 ve 1245/1829 tarihinde yazdığı iki Mushaf-ı Şerifi Türbe Kütüphanesi’ndedir. 1266/1849 senesinde 65 yaşında olduğu halde Sille’de vefat etmiştir. Başlıca yetiştirdiği hattatlardan Mehmet b. Ali namında bir zatın 1284/1867’de yazdığı bakır tezhipli meşin üstü bezeli bir Mushaf-ı Şerifi yine Türbe Kütüphanesi’nde mevcut ise de bu zatın terceme-i haline dair bir malumat elde edilememiştir. Allah rahmet eylesin.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.