Konya
°C
Yeni Meram

PARMAK İZİ DİYETİ

PARMAK İZİ DİYETİ- Ümmü Gülsüm ETYEMEZ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
11.01.2022 01:48
10.01.2022 17:02
1
1791
ABONE OL

Hepimizin bildiği üzere internet üzerinden, konu komşudan bulunup alınan ve uygulanan diyet listeleri havada uçuşuyor. Biz diyetisyenler her ne kadar “diyetiniz tıpkı parmak iziniz gibi size özel olmalı” desek de bir kesim var ki ısrarla sağlığıyla oynamaya bayılıyor.
Etrafımızda sıklıkla karşılaştığımız bir şey daha var ki diyetisyene başvurup diyet programını alan ve sonunda “Hocam; komşumun, arkadaşımın, eşimin... Diyetinde de süt var, yoğurt var. Hani kişiye özeldi listeler?” tarzında sorular soranlar..
404 notfounderrorrrr..
Şöyle ki; kişiye özel diyetten ne anladığımıza bağlı aslında bu olay. Sen yoğurt yiyebiliyorken Ayşe’nin ya da Ahmet’in yoğurt yemeye hakkı yok mu? Besinleri niye kişiselleştirmeye çalışıyorsunuz? Ya da diyetisyenler olarak sizlere yeni besinler keşfetmemizi mi bekliyorsunuz?
Diyetinize illa ejderha kuyruklu detox suyu mu yazalım; kişisel liste olduğuna böyle mi ikna olacaksınız?
...
Bu işi bi çözelim şimdi.
O halde nedir kişiye özgü̈ diyet?
Diyetiniz; hastalıklarınıza, ilaçlarınıza, damak zevkinize, mutfağınıza, cebinize uygun yazılıyorsa size özel yazılmış̧ demektir.
Hastalıktan gidelim mesela. Laktoz intoleransı olan birine laktozlu süt yazarsanız, gutlu bir hastaya 5 öğün et yazarsanız geçmiş olsunnn... Safra kesesi olmayan hastaya bol yağlı diyet verin, diyabetli hastaların karbonhidrat dengesini bir sağlamayın bakalım neler oluyor..
Gibi gibi... Bunlar çok çok basit birkaç örnek sadece. Diyetisyenler komplike kaç klinik vaka için dirsek çürütüyor; olay 5 zeytin, 1 kibrit kutusu peynir değil; eskide kaldı bu bakış açıları. Eğer öyle olsaydı tek bir diyet listesi ile tüm dünya zayıflardı, obezitenin görülme sıklığı da her geçen gün artmazdı öyle değil mi?
Porsiyonlarınız, diyetiniz size özel, şüpheniz olmasın. Komşunuza, akrabanıza yazdığımız yumurtayı, yoğurdu da rahat bırakın. İnsanlar ne güzel yiyebiliyorlar demek ki yazmışız; siz kendi diyetinize, kendi sağlığınıza, kendi bedeninize odaklanın.
Gülümseyin şimdii, rahatlayıınn. Ayrıca trust me, I’m dietitian!
Sağlıkla kalın!

DYT. ÜMMÜ GÜLSÜM
@dyt.ummugulsumetyemez

HABER YORUMLARI
  1. AHMET YONCALIK
    2022-01-18 08:57:59
    ELİNİZE SAĞLIK, BU KADAR (MAT VE FLU YORUMLAR VE AÇIKLAMALAR ARASINDA) OLAYI EN NET BİÇİMDE ÖZETLEYEN BİR YAZI OLMUŞ. TEŞEKKÜR EDİYOR KOLAYLIKLAR DİLİYORUM GÜLSÜM HANIM.