Konya
°C
Yeni Meram

RAMAZANDA BESLENME

RAMAZANDA BESLENME- Uğur ARSLANBAY- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
24.03.2023 01:47
23.03.2023 10:50
2
2271
ABONE OL

Dün itibariyle 1 ay boyunca idrak edeceğimiz Ramazan Ayı içinde olmanın mutluluğunu ve manevi huzur iklimini yaşıyoruz. Ancak bu huzuru yaşarken beslenmemizle sağlımızı da kontrol altında tutmamız gerekiyor.
Bu nedenle Ramazan’da öğünlerinizi iftar, ara öğün ve sahur olarak düzenleyin.
Ramazan’da ayında tüm gün aç kalıyoruz bu yüzden iftarda hızlı ve çok yemek yiyip boş midemize çok yüklenmemeliyiz.
İlk olarak su veya hurma ile orucumuzu açarak başlamalıyız, sonra bir kâse çorba ile devam edip daha sonrasında 10-15 dk mola verelim ki midemize çok yüklenmiş olmayın.
Ana yemekleri de yerken acele etmeden, yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek yemeliyiz. Ana yemek seçimlerinde kızartma, kavurma gibi işlemlerle yapılan yemekler yerine haşlama, ızgara veya fırında pişirilmiş yemekler tercih etmelisiniz.
Mutlaka öğünlerinizde taze sebze veya salata bulundurun.
İftar ve sahur arasına hafif bir ara öğün koyabilirsiniz (meyve + kuruyemiş, meyve + süt), eğer canınız tatlı yemek istiyor ise çok ağır şerbetli tatlılar yerine hafif sütlü tatlılar tercih edebilirsiniz. İftar ve sahur arasında en az 1,5-2 litre su içmeye dikkat etmeliyiz.
Sahur öğünü atlanmamalı mutlaka yapılmalı çünkü hem açlık süremizin azalması için hem de metabolizma hızımızın korunması için faydalı olacaktır. Sahurda tüketeceğiniz besinler kahvaltılık tarzında hafif besinler olabilir. Sahurda çok yemek yerine bizi daha çok tok tutacak, yavaş sindirilen proteinli ve lifli besinler tercih etmeliyiz.
Yine kızartma, kavurma ile hazırlanan salam, sosis, sucuk gibi çok yağlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durmalıyız. Beyaz ekmek yerine tam buğday, çavdar veya kepek ekmeği tüketin, süt ürünleri (yoğurt, ayran, süt vb.) ve yumurta, peynir, yeşillik mutlaka öğününüzde olsun.
Protein kaynakları uzun süre tokluk için önemlidir. Günde en az 2 porsiyon meyve tüketmeye özen göstermeliyiz.
Son olarak da iftardan 1 saat sonra hafif tempoda 35-40 dk yürüyüş hazımsızlık probleminize iyi gelecek sindirimi kolaylaştıracaktır.

HABER YORUMLARI
  1. Hasan Orhab
    2023-03-24 15:03:55
    Hocam merhaba. İftarda corbalari baharatsiz icemiyorum Metabilizmaya bi zarari varmidir. Özellikle pul biber ve karabiber olmadan çorba icemiyorum.
  2. Uğur Arslanbay
    2023-03-26 22:43:26
    Merhaba Hasan Bey, uzun süreli açlıklardan sonra baharatlı yemek tüketimi (buna çorba da dahil) midemizde bazen rahatsızlık yapabilir. Ağıza acı su gelmesi, reflü, yanma gibi şikayetlerimiz yoksa tüketebilirsiniz.