Konya
°C
Yeni Meram

Rüzgar perdesi

Rüzgar perdesi- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
29.09.2021 01:03
28.09.2021 15:06
0
2544
ABONE OL


Topraklarımızı rüzgâr perdesi ile koruyalım.
Rüzgâr erozyonundan topraklarımızın kaybını önlemek ve tarımsal ürünlerimizi korumak için rüzgâr perdesinden faydalanırız. Rüzgâr perdesi için ağaçlar, çalılar veya otsu bitkiler uygundur. Tüm yurdumuzda görülen kuraklıktan dolayı özellikle bu bitkilerin kuraklığa dayanıklı çeşitler olmasına dikkat etmeliyiz. Rüzgâr perdesi kendi yüksekliğinin 30 katına kadar alanı rüzgâr etkisinden koruyabilmektedir. Konya Ovası'nda koruma genellikle 10 ile 20 kat arasındadır. Tarım alanları genişledikçe perdenin etki alanı azalır korunma tam sağlanmayabilir. Bunun için büyük tarlaların bulunduğu tarım alanlarında rüzgâr perdesi sıralarının 200 ile 250 m aralıklarla ve arazi kullanımını engellemeyecek biçimde tekrarlanması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Rüzgar perdesi dikiminde hakim rüzgâr yönüne dik olarak tek veya paralel olarak dikim yapmalıyız. Böylece toprağımızı rüzgârın aşındırıcı etkisinden erozyondan korumuş oluruz. Tarımsal ürünlerimizi kışın soğuktan yazın ise sıcak hava dalgasından koruruz. Böylece ürünlerimizdeki verim artışı % 10-20 arasında olmaktadır. Rüzgâr perdelerinin budanmasıyla açığa çıkan dal ve gövdeler yakıt ve kompost olarak değerlendirilebilir. Arıcılık yapmak isteyen üreticilerimiz rüzgâr perdesi için arıların bal üretimi için tercih ettiği bitkileri kullanmaya dikkat etmelidir. Rüzgâr perdesi olarak kullanılan ağaç ve çalılar toprakta organik madde miktarını, karbon tutumunu artırır, havaların sıcak olduğu günlerde rüzgârın toprak nemini almasını engeller. Kışın ise yağmurun toprak akışını azaltarak toprakta su tutulmasını sağlayarak toprağın su tutma kapasitesini artırır. Rüzgâr perdeleri yaban hayvanlarına doğal yaşam alanı ve yiyecek sağlar. Bazı kuş ve böcek türleri tarım zararlılarının doğal avcılarıdır.
Trissolcus böceği (sünenin üremesini önler) kışın iğde ağaçlarında konaklar iğde ağaçları ile yapılan bir rüzgâr perdesi süne ile mücadele etmemizi sağlar. Rüzgâr perdesi uygulamasında üreticilerimizin dikkat etmesi gerekenleri kısaca hatırlayacak olursak Rüzgâr perdesi için kullanılacak tarlanın toprak analizi yapılarak bitki besin elementlerinin durumu, toprak derinliği toprak yapısı dikimi yapılacak ağaçlarımızın tutması ve beslenmesi acısından önemlidir. Toprağın su kapasitesi sulama şartları özellikle yıllık yağışın 500 mm ‘nin altında olduğu yerlerde fidanların sulanması gereklidir. Hayvanların bu bölgede otlatılması yoğun ise fidanların korunması için gerekli önlemleri almalıyız. Rüzgâr perdesi olarak kullanılacak ağaç türü iklim koşullarına uygun ve yerel olmalıdır. İlimiz Konya’da yürütülmekte olan Geleceğin Tarımı Projesi kapsamında uygulanan rüzgâr perdelerinde(rüzgâr kıran) bölgemizin ekolojisi ile uyumlu, kuraklığa dayanıklı, azot bağlayan, çiçeklenme kapasitesinin iyi olduğu iğde ve akasya fidanları dikilmiştir. İğde ve akasyanın seçiminde Karapınar Erozyon Koruma Sahası’nda 1950’li yıllarda denenmiş olmaları ve etkilerini 2021 yılında da sürdürülebilir olmasıdır. Rüzgâr, toprağın verimli üst tabakasını aşındırır, toprak erozyonuna sebep olur Rüzgâr perdesi kullanılan tarım alanlarında topraktaki nem korunmuş olur verimlilik artar. Rüzgâr perdesinin etkisi dikimi yapılan ağaç ve çalı türlerine göre 3 - 5 yılda etkin koruma sağlar. - Rüzgâr perdesi için tarla arasında bulunan yolları tercih edelim ki tarım alanlarımızda kayıp olmasın. Toplulaştırmanın yapıldığı yerlerde tarla arası yolların kenarlarında rüzgâr perdesi uygulaması için yer bırakılmaktadır. İlimiz Konya’da büyük ve rüzgâra açık tarım alanlarında rüzgâr perdelerinin maliyeti az ve kalıcı çözüm yöntemi olduğu 1950 yıllardan beri bilinmektedir. Konya Toprak Su ve Çölleşme İle Mücadele Araştırma Enstitüsü Karapınar Erozyon Koruma Sahası’ndaki Rüzgâr Perdeleri (60 yaşında iğde ağaçları halen dimdik ayakta topraklarımızı korumaktadır.)
Günümüzde yol kenarı ağaçlandırmalarının artmış olmasına rağmen tarım alanlarında rüzgâr erozyonundan koruma amaçlı yapılmış rüzgâr perdeleri yok denecek kadar azdır. Nedeni ise üreticilerin tarım arazilerinin azalması ve hayvan otlatılmasının yoğunluğu olarak çiftçi ziyaretlerimde üreticiler tarafından dillendirilmektedir. Suyumuzu, toprağımızı koruyalım. Su savaşları yakın zamanda ülkemizde de görülecek kuraklık giderek artıyor gıda güvenliği giderek azalıyor gıda israfını önleyelim her zaman her yerde rol model olalım önce kendimiz evde su tüketiminde ve gıda israfında dikkatli olalım binlerce aç ve susuz yersiz yurtsuz insanı göz önüne alalım her zaman ben ülkeme ne fayda sağlayabilirim diye düşünelim. Fayda sağlayan değerlere sahip çıkalım amaç sözde değil özde uygulamada olsun.
Allah’ın bize sunduğu bu nimetlerin farkına varalım. Her gün şehitlerimizin kanıyla korunmaya çalışılan Topraklarımıza sahip çıkalım Rüzgâr perdelerimiz akasya ve iğde ağaçları gölgesinde dinlenebileceğiniz topraklarımızın korunmasını sağlayan binlerce ağaçlarımız olması ümidimle… “Birileri bugün gölgede oturuyorsa, uzun zaman önce birileri ağaç ektiği içindir.” Warren Buffett sözlerini çok beğenirim. Tüm şehitlerimizin ruhuna el-fatiha.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.