Konya
°C
Yeni Meram

ŞEKER PANCARINDA YAPRAK LEKE HASTALIĞI

ŞEKER PANCARINDA YAPRAK LEKE HASTALIĞI-Tülin KALIN AYSAN-Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
14.08.2024 00:09
13.08.2024 17:10
0
1327
ABONE OL

Cercospora Yaprak Lekesi Hastalığın, sebebi (Cercospora beticola Saccardo) mantarıdır. Toprakta yaprak ve tohumlar üzerinde 2-3 yıl yaşamını sürdürür. Mantarların üreme organı olan konidiler yağmur vasıtasıyla ve rüzgâr ile komşu bitkilere ulaşır. Mantar kışı sporlar halinde hasat sonrası tarlada kalan bitki artıkları ve tohumlar üzerinde geçirir. 

Sahada hastalığın belirtisini nasıl anlarız? 

Şeker pancarının yaşlı yapraklarında orta kısmı siyah kenarları kırmızımsı nokta gibi küçük başlayan lekenin açık kahverengiden koyu kahverengiye dönüşen lezyon şeklindedir.  İlk önce tarlanın bazı bölgelerinde şeker pancarının tüm yapraklarını sarar. Daha sonra hastalığın derecesine göre tüm tarlaya öbek öbek yayılır. Cercospora lekeleri ilk önce tarlaların değişik yerlerindeki birkaç bitkinin yapraklarında görülürken bu bitkiler enfeksiyonun başlangıcı olup, hastalığın tarlanın tamamına yayılmasını sağlar. Parlaklık ve yumuşaklıkları ile dikkat çeken yeni yapraklarda sürekli hastalığa yakalanıp ölür. Pancarın başı zamanla yukarıya doğru konik bir şekilde büyüyerek uzamış olur bitkide bu değişimi sahada çok rahat gözlemleyebiliriz. 

Hastalığın yayılma hızını artıran etmenler nelerdir? 

Aylık sıcaklık ortalamasının 20 C’nin üstüne çıkmış olması. Bölgenin çok ve sık yağış almış olması 

Yapraklarda çiğ oluşması hastalığın yayılma hızını artıran etmenlerden bazıları olarak görülmektedir. 

Yaprak Lekesi Hastalığının konukçuları nelerdir? 

Ispanak, sirken, tilkikuyruğu ve horozibiği bu hastalığın konukçuları arasındadır. 

Kültürel olarak nasıl mücadele edebiliriz? 

Dayanıklı çeşitler ve sertifikalı tohumlar tercih etmeliyiz. Zarar görmüş bitkiler sökülerek tarladan uzaklaştırılmalı ve hasattan sonra bitki artıkları kalmaması için derin sürüm yapmalıyız. 

Konukçusu olmayan bitkilerle en az 4 yıllık ekim nöbeti yapmalıyız. Sirken, tilkikuyruğu ve horozibiği gibi yabancı otlarla hastalık gelmeden mücadele etmeliyiz. Yağmurlama sulamalarının gece yapılmasına dikkat etmeliyiz. Hastalığın kimyasal mücadelesinde 2 kritik dönem vardır. İlaçlama konusunda ilgili tarım danışmanınızdan bilgi alarak ilaç uygulamanızı üretici kayıt defterinizde kayıt altına alarak kullanmaya dikkat etmenizi tavsiye ederim. Mücadelede geç kalırsak kök veriminde ve şeker oranında önemli derecede azalma görülür. 

Sıcaklığın ve kuraklığın artığı bu dönemlerde sahada emek veren tüm üreticilerimizin emeklerinin karşılığını alması dileğimle 

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.