Konya
°C
Yeni Meram

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTELERİNİN KURULUŞU (1)

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİNİN KURULUŞU (1)-Abdurrahman KUTLU- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
15.10.2021 01:03
14.10.2021 16:13
5
1913
ABONE OL

Konya’nın özlemini çektiği ve 50’lerden beri uğraştığı Selçuk Üniversitesi nihayet 1975 yılında Süleyman Demirel hükümeti tarafından kuruldu. 1977 yılında öğrenci alımı yaparak, Zindankale’de bir Ortaöğretim okulunda Eğitim- Öğretime başladı.
Prof. Dr. İhsan Doğramacı, Yüksek Öğretim Kanununu (YÖK) hazırlayıp, bu kanun çıkıncaya kadar, 1981, Selçuk Üniversitesi bu şekilde geldi.
YÖK Kanunu ile bazı yeni üniversiteler kurulmuş, önceden kurulanlardan bazıları da büyütülmüştü. Bu büyütülenlerden biri de Selçuk Üniversitesi idi. Akademik ve idari kadro kapasiteleri büyütülmüş, fakülte sayısı da ikiden sekize çıkarılmıştı. Bu yeni fakültelerden biri de Tıp Fakültesi olmuştu. Doğramacı, tıp fakültesi de benim Konyalılara hediyem olsun, demişti. Yeni kurulan Tıp Fakültesi, 1982-83 eğitim öğretim yılında ilk öğrencilerini alarak, eğitim-öğretime başladı, açılışını yaptı.
Hastane olarak Akyokuş’ta bulunan Göğüs Hastalıkları Hastanesi tahsis edildi. Bu hastane, 70 dekar bir araziye sahip, ağaçlar, yeşillikler içinde güzel bir hastane idi. Tek binadan ibaretti. Mevcut bina, Tıp Fakültesinin ihtiyaçlarını karşılayamayacak, zamanla etrafına yeni binalar yapılacaktı. Ben Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi akademik kadrosuna 1983 yılı başında Yardımcı Doçent olarak katıldım. Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Başkanlığına atandım. Hastane henüz faaliyete geçmemişti.
Tıp Fakültesi Hastanesi Mart 1983'te açıldı. Açılış bütçe imkanlarının yetersiz olması sebebiyle kolay olmadı. Hastanenin faaliyet geçmesinde, Rektörümüz merhum Prof. Dr. Erol Güngör ve Dekanımız merhum Prof. Dr. Asım Duman’ın büyük emek ve gayretleri olmuştu. Bu açılışta Konya’nın hayırseverlerin önemli katkıları, çabaları unutulmaz. Hastane faaliyete geçtikten sonra, tedavi giderlerini karşılamayan hastalara yönelik, üç ay ücretsiz hizmet verdi.
Tıp Fakültesinin başlangıçta bazı bölümlerde hoca eksikliği vardı. Bunlardan biri de anatomi idi. Buna çözüm olarak, cerrahi branşların kendi alanları ile ilgili anatomi derslerini vermesi kararlaştırıldı. Bu uygulamada en büyük yük bana kalmıştı. Çünkü benim anlatacağım kas-iskelet sistemi anatomisi, anatominin önemli bir kısmını teşkil ediyordu. Bir sömestrinin nerdeyse tamamında, ortopedi kliniğindeki işlerimizin (poliklinik hizmetleri, ameliyatlar, asistan eğitimleri vs.) yanında, anatomi derslerini verdim, asistanlarımla beraber pratiklerini yaptırdım. Anatominin ağırlığı bende olduğu için, bu şekilde üç yıl Anatomi Anabilim Dalının yönetimini de ben yürüttüm.
Tıp Fakültesinin yönetim kurulunda, döner sermayenin kurulmasında ve çeşitli komisyonlarda görev yaptım. 1984 yılında, Alaeddin Kampüsü alanında, Tıp Kültesi Eğitim Birimleri ve Hastanesinin temeli atıldı. Temel atma töreninde Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Vali Kemal Katıtaş, YÖK Başkanı Prof. Dr. İhsan Doğramacı, Rektör Prof. Dr. Süleyman Kadayıfcılar hazır bulundu. Bu inşaat, üniversitenin bütün sağlık yatırım ödenekleri hep buraya olmasına rağmen; kısa sürede bitmedi, uzun sürdü. Dolayısıyla Tıp Fakültesi buraya taşınamadı.
Kasım 1995 de Rektörlük görevine başladım. O zaman kampüsteki bu inşaat 7. katta bulunuyordu. (Hastane binası 14 katlı) inşaatı olabildiğince hızlandırdık.
İnşaatın uzaması sebebiyle, artan akademisyen sayısı ve artan hasta potansiyeli sebebiyle mecburen, hastane etrafında (Akyokuş’ta) ihtiyaca göre dernek, vakıf, bağışlarla yeni binalar yapıldı. Biz de bir taraftan yapmaya devam ediyorduk. Bu sebeple, buraya da ciddi bir yatırım yapılmıştı.
1977 yıllından itibaren bende, Tıp Fakültesini yeni binası bittikten sonra bu binaya taşıma yerine, yeni binada ikinci bir tıp fakültesinin kurulmasının her yönden daha doğru olacağı fikri şekillenmeye başlamıştı.
O zaman sadece İstanbul Üniversitesinin iki tıp fakültesi vardı. Ben, Anadolu’da bir üniversiteye ikinci bir tıp fakültesine YÖK’ün izin vermeyeceğini tahmin ettiğim için, müracaat yapmadık. Müsait bir zamanı beklemeye başladık. (Devamı gelecek…)

Prof. Dr. Abdurrahman Kutlu
Selçuk Üniversitesi Eski Rektörü
++

HABER YORUMLARI
  1. Mustafa Atılgan
    2021-10-15 14:40:12
    Sayın Kutlu, fakültenin açılmasından, binaların yapılmasından bahsediyorsunuz. Lakin o fakültede ve o binalarda okumaya gelen başörtülü öğrencileri okula almadığınız, hemşire ve doktorları çalıştırmadığınız dönemleri, o dönemlerde "devlet böyle istiyor" diyerek nasıl baskıcı bir tavır içerisinde olduğunuzu da bizler biliyoruz. Binaların yapılması için çektiğiniz emekleri sizler unutmayınız. Okula alınmayan/ atılan öğrenci ve çalışanlara çektirdiklerinizi de bizler unutmayacağız.
  2. Hatice Kanlıtaş
    2021-10-15 19:39:44
    Sayın Abdurrahman Bey. Hanımınız ve sizin bize uyguladığı baş örtülü olmamız sebebiyle yaptığınız zulmü de icraat hanennize yazıyorsunuzdur umarım. Şahsımı yalancılıkla suçlayan eşinizi de unutmayacağım.
  3. Arif Aydın
    2021-10-16 13:55:30
    Mustafa Atılgan kardeşimize hatırlatmalarından dolayı teşekkür ederiz.
  4. Mustafa KÜÇÜKMARAŞ
    2021-10-16 17:12:39
    Abdurrahman Kutlu değince Konya gibi bir şehirde başörtülü öğrencilere zulme çanak tutan dik duramayan zamanın siyasi durumuna göre şekil alan birisi olarak hatırlıyorum yanılıyorsam hatırlatın
  5. Abdullah Birisi
    2021-10-16 12:19:12
    Abdurrahman Bey 28 Şubat dönemde Selçuk Üniversitesi öğrencisiydim. O dönemde sizin yönetiminizde yapılan zulümlere muhatap olduk yeri geldi cezaları aldık yeri geldi üniversitelere alınmadık. O günleri asla unutmayacağız. Hakkımızı helal etmiyoruz.