Konya
°C
Yeni Meram

SİYASİ HELALLEŞME

SİYASİ HELALLEŞME- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
29.11.2021 01:50
29.11.2021 19:15
0
1835
ABONE OL

Sayın Kılıçdaroğlu gündeme bir konu attı: Devletle problem yaşamış insanlarla devletin karşılıklı helalleşmesi. Konunun şimdi, üstelik de CHP Genel Başkanı tarafından gündeme getirilmesi biraz manidar. “Niçin şimdi?” dersek de, bunlar 2023’ün ayak sesleri. 2023’e daha 1,5 yıldan fazla bir zaman var. Belki de olası bir erken seçim ihtimaline karşı hazırlıklı ve donanımlı olma içgüdüsü. Erken seçim ve baskın seçim kavramlarını daha önce duymuştuk. Ancak, hemşehrimiz, Gelecek Partisi Genel Başkanı Sayın Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ortak basın toplantısı düzenledi. Orada ilk defa bir kavram ortaya atıldı: “Hemen seçim”. İyi de daha seçim uyum yasaları yapılmamış. Dünyada ve Türkiye’de dolar bazında enflasyon yaşanırken şu piyasa ve zam ortamında, adı her ne ise bir erken seçim yapılabilir mi? Zor görünüyor sayın liderler, zor… Basit bir soru, siz şu anda iktidarda olsanız, erken seçim kararı alır mısınız?
Sayın Kılıçdaroğlu, ekonomik ortamı görünce bir seçim telaşı içerisinde “hemen seçim” söylemleri doğrultusunda, biraz da oy hesabı yaparak “helalleşme” olgusunu ortaya attı. Muhtemelen parti meclisinde tartışılmış, görüşülmüş bir siyasi söylem. Akabinde de olumlu ya da olumsuz değerlendirmeler geldi. En belirgin tepki de HDP’den geldi. “Kılıçdaroğlu önemli bir noktaya değindi. Bir helalleşme olmalı. İşkence gördünüz, zulüm gördünüz, bu zulmü kabul edeceğiz. Helalleşme olacaksa özerklik isteriz. Böyle helalleşmeye biz varız.”
AK Parti ve SP’den de farklı tepkiler geldi. En can alıcı olan, insanı hayrete düşüren de SP Genel Başkanı Sayın Temel Karamollaoğlu’nun açıklamaları. Şimdilerde CHP ve SP’nin yayın organı konumunda olan Halk TV’nin konuğu iken Genel Yayın Yönetmeni Suat Aktaş’ın sorularını cevapladı. Sayın Kılıçdaroğlu’nun “helalleşme” çıkışı konusundaki düşünceleri sorulduğunda 28 Şubat komutanlarının yargılanmasına gönlünün razı olmadığını ifade ederek, “Türk ordusunun üst seviyelerine gelmiş komutanlarının cezalandırılmasını içime sindiremiyorum.” dedi.
Bir anormallik yok mu? Saadet Partisi mi görüş değiştirdi, ya da rahmetli Necmettin Erbakan Hoca’nın vasiyetini mi inkar etmekte? Bizlerin ve herkesin gördüğü 28 Şubat’taki MGK toplantılarında rahmetli Erbakan’ın boncuk boncuk terlemesini sizler görmediniz mi? “Balans ayarı yaptık” diyenleri duymadınız mı? "Bu süreç bin yıl sürecek" diyenlerden özür dileyip, bir de helallik isteyeceksiniz. Kemikleri sızlatıyorsunuz, başka da elinizden bir şey gelmiyor. Helalleşmede aykırı davranışlar, ittifaklarda farklı yaklaşımlar… Nerede inançla, İslam’la, cihatla ilgili söylemleriniz? Sahi Sayın Karamollaoğlu, Ali Kalkancı ile de helalleşecek misiniz? O günler geride kaldı. Ülkenin siyasetinde ve diğer gündemlerinde ön planda olan, gözbebeğimiz TSK’mız şu anda asli vazifesine döndü.
Yoksa Sayın Karamollaoğlu, "Üzüm üzüme baka baka kararır" deyimi çerçevesinde CHP’nin söylemlerini mi benimsedi? Sayın milletimizin feraseti ile 15 Temmuz’da iktidar olamadılar. “Amerika bize yardım etsin de, AK Parti’yi iktidardan düşürelim.” diyen bir zihniyete yaklaştınız. 2023’te daha bir yakın olursunuz belki de!
Bir önemli tepki de AK Parti Başkanvekili Sayın Binali Yıldırım’dan geldi. Yıldırım, “Sayın Kılıçdaroğlu girdiği bütün seçimleri kaybetti. Partisine bir faydası dokunmadı. Dolayısıyla partilileri ile helalleşip ayrılmak istiyor. Haklıdır, helalleşsin.” dedi.
Ancak Kılıçdaroğlu’nun mevcut görevinde kalıp hizmetine devam etmesi mi AK Parti açısından daha kârlı, yoksa ayrılması mı?
Bir helalleşme listesi hazırlansa…
-Dini inançlarından dolayı okullarını terk etmek zorunda kalan öğrenciler
-Rahmetli Ecevit’in Merve Kavakçı hanımefendiye karşı kabul edilemez söylemleri
-Üniversite kapılarında başörtülü kız öğrenci avına çıkartılan devletin sivil görevlileri
-Daha eskilerde Konya kent merkezinde Kuran-ı Kerim öğrettiği için infaz edilen hafızlar
-Evlerinin bacalarında Kuran-ı Kerim saklattırılan insanlar.
-Resmi dairelerde sakal ve başörtüsü avına çıkan çıkanlar, çıkartanlar
-Diyarbakır ve farklı cezaevlerinde yapılan işkenceler
Liste öyle uzar ki 2023 seçimlerine kadar Sayın Kılıçdaroğlu, helalleşme gezisine çıksa, bitiremez. Yetiştiremez.
En manidar olanı da şu olsa gerektir: Helalleşmeyi gerektiren bütün söz ve eylemler, CHP iktidarları döneminde meydana gelmiş.
Sayın Kılıçdaroğlu’nun helalleşmeyi gündeme getirmesi kadar normal bir şey yok ki!

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.