Konya
°C
Yeni Meram

Suda tasarruf gelecek için önemli…

Suda tasarruf gelecek için önemli…- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
10.06.2024 00:00
09.06.2024 17:06
0
3251
ABONE OL

Geçtiğimiz hafta Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Çevre Haftası nedeniyle, iklim değişikliğiyle mücadele ve çevrenin korunmasına yönelik yaptıkları çalışmaları düzenlediği toplantı ile anlattı.
Çevre bilincinin yanı sıra özellikle altını çizdiği konu ise su ve tasarruf oldu. Aslında yerinde ve doğru bir hatırlatma da yapmış oldu.
Çünkü günümüzde küresel iklim değişikliği nedeniyle birçok sorun, geleceğe ait sıkıntı baş göstermeye başladı.
Yüzeysel olarak bakacak olursak mevsimlerin düzeninin bozulması, doğal afetlerin sayı ve şiddetinin artması, tarımsal verimliliğin düşmesi gibi belli başlı konuları sıralayabiliriz.
Ancak bunların en önemlisi hiç şüphesiz sudur…
Çünkü su hayatın ta kendisidir. Az önce saydığım belli başlı sorunların önemli kısmını da susuzluk etkiliyor. Sonuçta su olmayınca tarımı da hayvancılığı da yapmak mümkün değil. Her ne kadar son dönemde susuz tarım projeleri geliştirilmiş olsa da bu da insanlığın geleceği adına ne denli faydalı olacak, bunu zaman içinde göreceğiz.
Bölge olarak kuraklığa en yakından yaşayacak olan bir konumda bulunuyoruz. Dolayısıyla her yıl yaşanan kavurucu yaz aylarının bu yıl da beklentilerden yüksek oranda kavurucu geçecek olmasıyla kuraklığı iliklerimize kadar hissedeceğimizi unutmamamız gerekiyor.
Evet devlet veya belediye birçok projeyle bu konuyu en asgariye indirmek için gayret gösteriyor ama yağış olmaz, olanı da hoyratça harcarsak kusura bakmayın ama ne yapılırsa yapılsın boşa gidecektir.
O nedenle en önemli yatırım kendimizin yapacağı tasarruf yatırımıdır. İklimlerin değiştiği ihtiyaçların yetersizleştiği şu zamanda yapmamız gerekenler öyle afaki büyük şeyler değil.
Kısaca hatırlamak gerekirse; musluğu açık bırakmayın, dişlerinizi fırçalarken, suyu kapatın, çünkü diş fırçalarken musluğu kapatarak kullanmadığımız su gideri, yılda kişi başına ortalama 12 ton olup 4 kişilik bir aile için bu rakamın, 48 tona tekabül ettiğini unutmamak gerekir. Bulaşıkları elde değil makinede yıkamakta tasarruf için önemlidir. Duş alırken kullanacağınız suya da dikkat etmeniz gerekiyor. Kullandığımız muslukları tamir ettirmek su kaçaklarını engelleyeceğinden önemli bir adımdır. Gereksiz yere sifon çekmemekte tasarrufta önemli bir işlevdir. 4 kişilik bir ailenin her ferdi, sifonu günde bir kez amacı dışında çekerse, yılda 16 ton su harcanmış olur.
Bunun yanı sıra çamaşır makinesini ekonomik kullanmakta önemlidir. Çünkü evde, çamaşır makinası konusunda yapacağınız aile fertleri arasındaki iş birliği ailenizin büyük miktarda su tasarrufu yapmasını sağlayacak. Uzmanların bilgilerine göre bir çamaşır makinesi tek çalıştırmada ortalama 176 litre su harcar. Makinayı tam doldurmadan çalıştırmazsanız su tasarrufu için büyük bir katkıda bulunmuş olursunuz. Makinenizi yılda bir kez daha az çalıştırırsanız, yılda 9 ton suyu kurtarırsınız. Bunun yanı sıra yağmur yağma ihtimali varken arabalar yıkanmamalı veya bahçe sulama yapılmaması da ayrı bir dikkat edilecek konu.
Kim ve nerede olursak olalım, ne yapıyor olursak olalım hiç fark etmez. Hepimizin her gün değişik şekillerde suya ihtiyacı vardır. Meyve, sebze ve bitkilerin yetişmesinde, hayvanların ve diğer canlıların yaşamasında, mevsimlerin oluşmasında, yaşamamızın ve sağlıklı kalmamızın en temel ihtiyacı olan su kaynaklarının tümünü, bütün bu önemine rağmen israf ediyoruz.
Oysa biz “Akan bir nehrin kenarında dahi olsanız suyu israf etmeyiniz.” diyen bir peygamberin ümmetiyiz. Bu bilinçle hareket ederek en büyük yaşam kaynağımız olan suyu israf etmeden tasarruflu kullanarak geleceğimize en büyük mirası bırakmamız gerekiyor.
Kalın sağlıcakla.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.