Konya
°C
Yeni Meram

Trafikte yaya ve sürücülere karşı iyi bir üne sahip değiliz

Trafikte yaya ve sürücülere karşı iyi bir üne sahip değiliz- Abdullah LEBLEBİCİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
21.05.2024 00:22
20.05.2024 15:23
0
716
ABONE OL

Her nerede ne iş yaparsak yapalım, yaşantımızın her anında özeleştiri yapma iradesine sahip olmamız gerektiğini düşünüyorum. Özeleştiri yapmaz isek, hatalarımızı görmez, aile ve toplum içinde sahip olmamız gereken kuralları da dikkate almamış oluruz. Özellikle kent yaşamında yazılı olan ya da olmayan dikkat etmemiz gereken kurallar vardır. Yazılı kuralları bir kenara bırakıyorum, ancak yazılı olmayan kurallara dikkat etmek, birey haklarına saygı göstermek erdemliliktir. Kent yaşamında dikkat etmemiz gereken hem yazılı hem de yazılı olmayan kurallar ile yaşantımıza yön verdiğimiz trafik kurallarından bahsedeceğim.
BU SAYI ÇOK FAZLA
2023'te Konya'da 36 bin 190 kaza meydana geldiğini söylesem, yok ya bu kadar da olmaz diyeceğinizden eminim. Evet, abartmıyorum, 2023 yılında kent genelinde 36.190 kaza meydana gelmiş. Üstelik bu kazaların 7 bin 842’ si ölümlü ve yaralanmalı. Ne kadar üzücü, aynı zamanda acı değil mi? Bu rakamlar öyle hayali falan değil. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 'Karayolu Trafik Kaza İstatistikleri, 2023' verileri. Ülkemizin tamamın da ise 2023 yılında toplam 1 milyon 314 bin 136 adet trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 1 milyon 79 bin 65 adedi maddi hasarlı, 235 bin 71 adedi ise ölümlü yaralanmalı. Yıl içerisinde meydana gelen ölümlü yaralanmalı trafik kazalarının yüzde 83,1'i yerleşim yeri içinde yüzde 16,9'u ise yerleşim yeri dışında meydana geldi. Şimdi şu satırları iki defa okuyalım. Trafik kazalarında 6 bin 548 kişi hayatını kaybederken 350 bin 855 kişi yaralandı. Ülke genelinde durum bu.
Dikkat çekmek istediğim yer KONYA.
TÜİK verilerinden derlediğimiz bilgiye göre; Konya’da 2023 yılında 36 bin 190 kaza meydana geldi. Bu kazaların 7 bin 842 adeti ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası olarak kayırlara geçti. Konya genelinde hem kaza, hem ölüm, hem de yaralanma sayısının bu kadar yüksek olması, dikkate alınması gereken bir konu. Sayı neden bu kadar yüksek. Sebebi, kurallara uymamanın yanı sıra, hem yayalara hem de sürücülere karşı gerekli saygı da kusur ediyor olmayalım. Mesleğim gereği Ülkenin dört bir yanına gidiyorum. Genellikle arabam ile seyahat ederim. Öncelikle altını çizeyim, Ülkenin neresinde olursam olay, 34 – 07 ve 42 plakayı gördüğüm zaman yol benim bile olsa önceliği bu plakalı araçlara veririm.
Acı ama gerçek bu. 34 ve 07 plakalarının benim için önemi yok. Ancak 42 plakanın önemi var. Yazımın başlığında, “Trafikte yaya ve sürücülere karşı iyi bir üne sahip değiliz” demiştim ya, kaza, ölüm ve yaralı sayısı da bunu göstermiyor mu? Oysa. Biz hoşgörünün başkentiyiz.
ÖYLE DEĞİL Mİ?

leblebicia@gmail.com

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.