Konya
°C
Yeni Meram

ÜST GÜBRELEME

ÜST GÜBRELEME-Tülin Kalın Aysan-Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
14.02.2024 00:38
14.02.2024 15:00
0
2807
ABONE OL

 Meteoroloji verilerine göre bölgemizde yağışların beklendiği Salı Çarşamba Perşembe günlerini hububatta üst gübreleme olarak değerlendirmek için mutlaka hububat ekim alanlarında kardeşlenmeye dikkat etmeliyiz. Sahada üreticilerimizden gelen üst gübre verelim mi? sorusunun en güzel cevabı bitkimizin gelişme durumu ve meteoroloji verilerine göre bölgemizdeki yağışın durumudur.

Hububat ekim alanlarında kardeşlenme başlangıcından sapa kalkma dönemine kadar yapılan gübrelemeye üst gübreleme denir. Az yağış alan bölgelerimizde sulama yapılmayacaksa üretim yapılan hububat alanlarında üst gübre bir defada, yağışı yeterli olan veya sulama yapılan bölgelerde üst gübreleme iki defada yapılmalıdır. Üst gübrelemeyi bir defada veren üreticilerimizin kardeşlenme döneminin sonuna doğru, üst gübrelemeyi iki defada verecek üreticilerimizin ilk üst gübreyi kardeşlenme ortasında, ikinci üst gübreyi sapa kalkma döneminde vermeleri tavsiye edilir. Yağışların az olduğu günlerde ikinci üst gübre miktarı azaltılmalıdır. Çünkü fazla azottan dolayı bitkinin su tüketimi artar ve topraktaki su miktarı kısa sürede azalır ve buğdayda yanma görülür. Yağışı yeterli olan bölgelerde fazla azotlu gübre kullanımı bitkinin yatmasına neden olur ve pas görülebilir.

Bu yıl kuraklık ve yağışların durumu dikkate alınarak üst gübreleme bitkinin gelişme durumuna göre yapılmalıdır. Buğday da ilk üst gübreleme kardeşlenme döneminde azotlu gübre yağmur önünde /yağmur üstüne; kar önüne/ kar üstüne/don üstüne serpilerek atılmalıdır. Üst gübrelemede azotlu gübre kardeşlenme öncesi dönemde bitkiler zayıf iken uygulanmaz ilk üst gübrelemede ÜRE kullanılır, AN-33 veya CAN-26 ya da AS-21 kullanılmaz onlar sapa kalkma başlangıcında ikinci üst gübrelemede kullanılmalıdır.

Buğdayın gelişme dönemlerine göre AZOT alımını şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Çimlenme – Kardeşlenme dönemlerinde azot alınımı        % 13

  • Kardeşlenme – Sapa kalkma dönemlerinde azot alınımı     % 11

  • Sapa kalkma – Başak oluşturma dönemlerinde azot alınımı  % 60

  • Başak oluşturma – Olgunlaşma dönemlerinde azot alınımı     % 16’dır.

Üreticilerin yağış durumu ve bitkinin gelişme dönemine dikkat ederek toprak analiz sonuçlarına göre üst gübre uygulanmalıdır.

Sağlıklı bol bereketli günler dileğimle…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.