Konya
°C
Yeni Meram

YAĞLAR ERİR Mİ?

YAĞLAR ERİR Mİ?-Ü. Gülsüm ETEMEZ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
12.10.2021 01:41
11.10.2021 10:47
0
1761
ABONE OL

Kilo verdiğimizde yağ hücrelerimizin eriyip gideceğini düşünürüz. “Ah şu yağlarımı bi eritsem, şöyle akıp gitse” gibi pek çok temenni de bunu destekler nitelikte aslında. Peki, yağlar gerçekten erir mi, işin aslı nedir? Gelin konuşalım.
Örneklerle gidecek olursak:
Kilo vermeden önce 50 tane yağ hücremiz varsa, kilo verdikten sonra yine 50 tane yağ hücremiz olacak. Değişen yağ hücresinin sayısı değil; hacmi. Yani kilo verdikten sonra yağ hücremizin kapladığı alan küçülüyor! Şişirilmiş büyük bir balon ve havası inmiş bir balon gibi de düşünebilirsiniz.
Yağ hücrelerimizin hacmini küçültmekten daha önemli bir şey varsa o da yeni yağ hücresi oluşumlarının önüne geçmektir. Var olan 50 yağ hücresini küçültmek, 55 yağ hücresini küçültmekten daha kolaydır.
Bu nedenle küçük yaşlardan sağlıklı beslenmeye başlamalı, sayıca fazla ve hacimce büyük yağ hücresi oluşumları önlenmelidir.
Vücudumuzda gereksizce büyük yer kaplayan yağ hücrelerimiz, başka bir deyişle fazla kilolarımız, varsa daha fazla yeni yağ hücrelerinin oluşumuna fırsat vermeden derhal ideal kilomuza/ideal yağ oranımıza inmeliyiz.
Bu nedenledir ki diyetlerde hedeflediğimiz kilo kaybından ziyade yağ kaybıdır. Kilo kaybını her şekilde sağlayabilirsiniz. Gerek su kaybı gerek kas kaybı ile.
Fakat sağlıklı olan verilen kilonun çoğunluğunun yağdan olması, varsa fazla ve gereksiz su birikintisi dediğimiz ödemin de atılmasıdır. Ancak bu şekilde bedensel incelme elde eder, bir beden küçük kıyafetlerinizi anca yağ kaybı ile yeniden giyebilirsiniz.
Yağ kaybını sağlamanın yolu ise inanın ne sirkeli su ne de limonlu sudur. Zayıflamanın %70’i beslenme, %30’u spordur. Yani spor olmadan zayıflayabilirsiniz ama sağlıklı ve dengeli beslenmedikten sonra sabah akşam halay da çekseniz nafiledir.
Diyeceğim o ki sakin olun ve elinizdeki garip guraba karışımları bir kenara bırakıp acilen sağlıklı beslenmeyi öğrenin. Bu işi bir kere sağlam öğrenin ki bir daha kolay kolay kilo konusu sizi yıpratmasın.
Belki de ilk defa, bu kez kendiniz için bir şey yapın. Size güveniyorum.
Sağlıcakla kalın!

DİYETİSYEN ÜMMÜ GÜLSÜM ETYEMEZ
@dyt.ummugulsumetyemez
İletişim/Whatsapp: 0554 659 69 42

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.