Konya
°C
Yeni Meram

Yapılandırmada Son Günü Kaçırmayın

Yapılandırmada Son Günü Kaçırmayın- Mustafa DEĞİRMENCİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
30.09.2021 09:21
30.09.2021 09:23
0
2582
ABONE OL

Değerli okurlar,
İçinde kesinleşmiş borçların yapılandırması, kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan borçların yapılandırması, inceleme ve tarhiyat safhasında bulunan işlemler, matrah ve vergi artırımı, işletme kayıtlarının (kasa, ortak cari ve diğer ilgili hesaplar, stok vs.) düzeltilmesi, kesinleşmiş SGK borçlarının yapılandırılması ,eksik işçilik prim tutarları ile kesinleşmemiş idari para cezalarının yapılandırılması , bazı aidat ve borç yapılandırmasının yer aldığı 7326 sayılı Kanun’da başvuru süresi, 30 Eylül’de sona eriyor.


Başvuru Süresi Yeniden Uzatılabilir Mi?

Başvuru süresinin yeniden uzatılması kanunen mümkün değil. 7326 sayılı Kanuna göre Cumhurbaşkanımız, bu Kanunda öngörülen başvuru ve ilk taksit ödeme sürelerini bir aya kadar uzatmaya yetkili bulunuyor (7326 sayılı Kanun Mad. 9/16).
Cumhurbaşkanımız da, sahadan gelen uzatma taleplerini dikkate alarak, 4420 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, normalde 31 Ağustos’ta sona ermesi gereken başvuru süresi ile 30 Eylül’de sona erecek ilk taksit ödeme sürelerini birer ay uzattı. Bu şekilde, başvuru süresi 30 Eylül’e, ilk taksit ödeme süreleri de 1 Kasım’a (31 Ekim’in Pazar gününe rastlaması nedeniyle) uzamış oldu.
Yani, Kanunla verilen söz konusu yetki bu şekilde kullanıldı, başvuru ve ilk taksit ödeme sürelerinin yeniden bir kez daha uzatılması kanunen mümkün bulunmuyor. Vatandaşların özellikle SGK yönünden bir çok avantaj sağlayabileceği fırsatlar bulunuyor.


İdari Para Cezalarından Kurtulma Fırsatı

2021 Nisan ayı/dönemi ve önceki aylara/dönemlerde yapılan tespitlere ilişkin olup yapılandırmanın son başvuru tarihine kadar tebliğ edilen SGK idari para cezaları da yapılandırılacak. Ayrıca;Torba Kanun kapsamına giren ve 2021 Nisan ayı/döneminden önce asılları ödenen alacakların; bu tarih itibarıyla henüz ödenmemiş olan fer’ileri, Tarım sigortalılarına ilişkin sigorta primi ile tarımsal kesinti sorumlularının tevkifat borçları, Bağ-Kur (4/1-b) kapsamındaki sigortalılık statüsünden kaynaklanan ve ilgili kanunlar gereği durdurulmuş sürelere ilişkin primler, 2021 Nisan ayı/döneminden önce tahakkuk ettiği hâlde ödenmemiş olan; SGK tarafından fazla veya yersiz olarak ödendiği tespit edilen ve tahsil edilmesi gereken iş göremezlik ödeneği, gelir ve aylıklara ilişkin borç asılları ve kanuni faizleri, 2021 Nisan ayı/dönemi öncesi tahakkuk ettiği hâlde ödenmemiş olan; işverenlerin ve üçüncü şahısların, ilgili kanunlar gereğince iş kazası ve meslek hastalığı, malullük, adi malullük ve ölüm hâlleri ile genel sağlık sigortalısına ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere yönelik fiiller nedeniyle ödemekle yükümlü bulundukları her türlü borçları ve kanuni faizleri ile yapılandırmaya başvuru tarihi itibarıyla (4/1-b) kapsamındaki sigortalıların (4/1-b) kapsamındaki diğer statülerindeki prim borçları yapılandırılabilecek.İşverenlerin ve üçüncü şahısların, SGK ile öncesine ait SSK, Bağ-Kur, Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunları gereğince iş kazası ve meslek hastalığı, malullük, adi malullük ve ölüm hâlleri ile genel sağlık sigortalısına ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere yönelik fiiller nedeniyle ödemekle yükümlü bulundukları her türlü borçları ile bu borçlara kanuni faiz uygulanan sürenin başlangıcından bu kanunun yayımı tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, Torba Kanun’da belirtilen süre ve şekilde ödenmesi hâlinde bu borçlara uygulanan kanuni faizin tahsilinden vazgeçilecek.


Özetle değerli okurlar yapılandırma ile sağlanan avantajlardan faydalanmak için son gün bugün. Sizlerde borçlarınızı yapılandırın, kazançlı çıkın.


Saygılarımla

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.