Konya
°C
Yeni Meram

YEDEK SUBAY ATAMA KURASINDA YAŞADIĞIM ŞOK! (3)

YEDEK SUBAY ATAMA KURASINDA YAŞADIĞIM ŞOK! (3)- Kudsi ÖNCÜ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
16.08.2022 01:58
15.08.2022 17:59
0
1976
ABONE OL

-Komutanım büyük ihtimalle siz hastaneye vardığınızda karın ön duvarınızdaki şişlik kaybolduğu için muayene eden hekimin dikkatini çekmemiştir, bu nedenle fark edememiş olabilir dedim.Sonra hastaneye gittiğini ameliyatla karın fıtığının düzeltildiğini öğrenmiştim.Şimdi kendisinin nerede ne yaptığını bilmiyorum çok hoş diyaloglarımız olmuştu, sayesinde keyifli bir askerlik hizmeti yaptığımı söyleyebilirim. Bu nedenle minnetle anıyorum, ancak sakıncalı kura listesinde yer almış olmam yüreğimde derin bir yara olarak kalmıştır.Hiçbir zaman bu durum nedeniyle Türk silahlı kuvvetlerimize bir nefretim olmamıştır olmayacaktır. ordumuz göz bebeğimiz ve güvencemizdir.Askerlerimizi ve tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum.
Alayda dr.asteğmen olarak göreve başlamıştım.Dr. Abdullah Bilgin ve diş tabibi Murat Pamukla aynı revirde görev yapıyorduk.Revirde sıcak bir hava vardı.Birlik subaylarımızla tanışıyorduk.Lojmanda da askeri çevremiz oluşmutu.
Revirin sıhhiye başçavuşu alayda askerlerde 2 aydan fazla süreden bu yana devam eden karın ağrısı,bazan kanlı ishal olduğunu söyledi. Askerlerin bu şikayetler nedeniyle bazı askeri hastanelere gönderildiğini ancak tetkiklerde/tahlillerde hiçbir bulgu elde edilemediğini söylemişti.Revirde göreve başladıktan sonra bana da benzer şikayetlerle askerlerimizin geldiğini müşahede ediyordum. Konuyu alay komutanımız Ergun oksalla görüşmek için ziyaretine gittim.Aynı şekilde o da tedirgndi.
-Komutanım sizinle birlikte mutfağa gidebilir miyiz dedim. "Ne hayır ne için?" dedi.
-Birlikte inceleme yapacağız, aklıma bazı yanlış işlerin yapıldığı endişesi geldi dedim.Mutfağa gittik büyük yemek kazanları vardı yemek kazanlarını aşağıya indirttik,aşçıya içerisine bir miktar su koydurtuttum sonra fırçayla suyu kazanda çevirmesini söyledim. Kazanın üzerinden taşacak şekilde suyun köpürdüğünü gördük.Alay komutanı şaşırdı aşçıya "oğlum bu ne"? dedi. "Bilmiyorum Komutanım" dedi. Bana döndü, "doktorum bu nedir,neden köpürüyor." dedi. Komutanım büyük ihtimalle kazanlarda deterjan kalıntısı var.Kazanlar iyi durulanmıyor.
Askerlerin deterjan zehirlenmelerine bağlı karın ağrıları ve kanlı ishalleri oluyor dedim. Komutan çok şaşırdı nereden aklına geldi bu diye sordu?
-Fakültede mikrobiyoloji hocamız Ekrem Kadri unat, karın ağrıları, ishaller konusunu anlatırken deterjan bulaşlarının bu şikayetleri yapacağını söylemişti. Bağırsak enfeksiyonlarıyla karışabileceğini,ayırıcı tanı bakımından önemli olduğunu anlatmıştı.Bu bilgiye dayanarak tetkiklerde hiçbir bulgu çıkmayınca böyle olabileceğini düşünmüştüm dedim.
Zaten alayın en büyük sorunlarından birisi de su sorunuydu, alayda sular sık sık kesiliyordu,zaman zaman tanker ile su geliyordu. Ben bunları anlatınca aşçı da gerçeği söyledi.Su yetersizliği nedeniyle kazanları tam anlamıyla durulayamadığını, ham bulaşığı aldıktan sonra büyük bir bezle silerek kazanları kaldırdığını söyledi.Böylece askerlerin karın ağrısı ve kanlı ishal sorununun nedenini ortaya çıkarmıştık.Alay komutanımız konunun üzerine düştü, su yetersizliğini giderdi.Bağırsak flora düzenleyici ilaçlarla birlikte bir aya yakın süre içinde askerlerimizin karın ağrısı ve kanlı ishal şikayetleri geçmişti.Komutan bunun üzerine beni tebrik etti. Muhabbetimiz bir kat daha atmıştı. Askerlik
İster fenotipik,ister genotipik karakter bakımından olsun inanılmaz çeşitlilik ve zenginliğe sahiptir.Herbir insanı farklı bir kitap olarak kabul etmek ve ona göre okumak gerekir.Bu anlamda kişiye muhatabı tanıma ve okuma yetisi kazandıran mükemmel bir eğitim kurumudur.Bir başka ifadeyle davranış öğreti okuludur.
Aslında kültürümüze yerleşmiş "askerlik yapmayan adamdan sayılmaz"gerçeği boşuna söylenmiş değildir.Dedelerimiz, babalarımız askerlik anılarını o kadar içselleştirerek anlatırla ki,sanki birkaç gün önceki hikayeyi anlatıyorlar.
Askerlik insanı sosyalleştiren,sosyal varlık makamına yüksekten eşsiz bir okuldur.
Bu okulun katman ve kademelerindeki askerlerimizi minnetle anıyorum.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.