Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, çağın ihtiyaç ve gereklerini gözeten programları ile öne çıkarak 2019-2020 akademik yılında Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bünyesinde ilk kez öğrenci alan Pilotaj Bölümünü açmıştı. Bu kapsamda Slovakya’da üretilen sıfır iki uçağı da filosuna katan KTO Karatay Üniversitesi, 2 planör ve 2 uçakla pilotaj eğitimlerine devam edecek. Türkiye’de ilk kez kullanılacak paraşütlü eğitim uçakları ile yaşanabilecek olası kazaların önüne geçmek amaçlanıyor.
“KENDİ PİSTİ VE BAKIM MERKEZİNDE PİLOT YETİŞTİREN TEK ÜNİVERSİTE UNVANINDAYIZ”
Açıklamalarda bulunan KTO Karatay Üniversitesi Pilotaj Bölümü Baş Uçuş Öğretmeni Süleyman Doğan bu yıl ilk kez öğrenci kabul eden KTO Karatay Üniversitesi Pilotaj Bölümü’nün ayrıcalıklarını değinerek “KTO Karatay Üniversitesi olarak, biz güçlü bir ekip ve deneyimli bir yönetimle çalışan, çok büyük bir aileyiz. Türkiye’nin en deneyimli uçuş ve bakım ekibine sahip KTO Karatay Üniversitesi, kendi planör ve uçaklarıyla, kendi pisti ve bakım merkezinde pilot yetiştiren tek üniversite unvanını elinde bulundurmaktadır.” ifadelerine yer verdi.
“TÜRKİYE’DE İLK KEZ PARAŞÜTLÜ EĞİTİM UÇAKLARI İLE EĞİTİM VERİLECEK”
Öğrencilerin güvenliğine de hat safhada önem verildiğine değinen Doğan, “Türkiye’de ilk kez kullanılacak paraşütlü eğitim uçakları ile yaşanabilecek olası kazaların önüne geçmeyi amaçlamaktayız.” şeklinde konuştu. Slovakya’da üretilen sıfır iki uçağı da filosuna katan KTO Karatay Üniversitesi, 2 planör ve 2 uçakla pilotaj eğitimlerine devam edecek. KTO Karatay Üniversitesi Pilotaj Bölümü’nün filosuna yeni katılan Tomark Viper SD4 marka uçakların avantajlarını anlatan Doğan “Paraşütlü olarak EASA tip sertifikasına sahip olarak üretilen uçaklar sayesinde acil durumlarda güvenli iniş yapmak mümkün olacak. Ayrıca 15-17 lt. benzin tüketerek yaklaşık bir saat havada kalması mümkün olacak. Böylece ciddi anlamda yakıt tasarrufu da yapmış olacağız” şeklinde konuştu.
“PLANÖR EĞİTİMİNİ VEREN TEK ÜNİVERSİTE”
Planör uçuşlarıyla ilgili teknik konular hakkında bilgi veren Doğan, “Türkiye’de yalnızca KTO Karatay Üniversitesi’nde uygulama eğitimleri planör uçuşlarıyla başlıyor. Planör lisansına (SPL) sahip olan bir pilot adayı, bir uçağa nispetle çok daha üst düzey kumanda becerisi gerektiren planör kullanımda kumanda becerilerini geliştiriyor. Piste hangi irtifadan nasıl yaklaşacağını, mecburi inişlerde hızlı ve mükemmel karar verme yeteneklerini planör eğitimiyle kusursuzlaştırılıyor. Öğrencilerimiz anormal duruma yaklaşan veya giren uçağın hangi kumandalar ve koordineli kullanımla kurtarılacağını öğreniyor.” dedi.
“ULUSLARARASI STANDARTLARIN ÜSTÜNDE PİLOT YETİŞTİRECEĞİZ”
Pilotluk mesleğini uluslararası boyutuyla ele alan Doğan, “Sektörde donanımlı ve nitelikli pilot eksikliği dünyada olduğu gibi, ülkemizde de benzer durumda. Özel havacılık şirketlerinin artması ile başlayan hava ulaşımındaki hızlı büyüme ve gelişim süreci, nitelikli personel ihtiyacı doğuruyor. Havacılık sektöründeki bu gelişmeler, uluslararası standartlarda pilot ihtiyacını hem ulusal hem de uluslararası arenada ön plana çıkarıyor. Bu yüzden Pilotaj Bölümünün KTO Karatay Üniversitesi bünyesinde olması ve uluslararası düzeyde lisans eğitimi verilmesi hem öğrencilerimiz hem Konya hem de Türkiye için ayrı bir öneme sahip. İnanıyoruz ki havacılıkta, dünyadaki en önemli ilk 3 üniversiteden biri olacağız.” şeklinde konuştu.
“PİLOTAJ ÖĞRENCİLERİMİZ İKİNCİ LİSANS PROGRAMINDA ÖĞRENİM GÖRME HAKKINA SAHİPLER”
Pilotaj öğrencilerinin sahip olduğu haklara değinen Doğan, “KTO Karatay Üniversitesi, pilot adaylarına herhangi bir ek ücret ödemeksizin Çift Anadal Programı’na katılma hakkı vermektedir. Pilotaj öğrencileri üniversiteye girişte herhangi bir burs elde edememiş olsa dahi, YÖK tarafından belirlenmiş olan şartları sağlamaları halinde ikinci bir anadal programına ücretsiz kayıt olur.” diyerek ikinci bir lisans programından eş zamanlı olarak ders alıp iki ayrı diplomayla mezun olması konusunda sağlanan ayrıcalıklara da değindi. “Pilotaj öğrencileri Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, İşletme, Uluslararası Ticaret ve Lojistik programlarından birinden de çift anadal programı ile mezun olacaklar. Pilotaj diplomasının yanında ikinci bir diplomaya da sahip olmasının en önemli avantajı, eğitim hayatlarında herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmaları halinde bu mağduriyetleri ikinci bir meslekle giderilecektir.” dedi.
“PİLOTAJ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ HAVACILIK SEKTÖRÜNÜN HER ALANINDA ÇALIŞMAKTADIR”
Süleyman Doğan “KTO Karatay Üniversitesi Pilotaj Bölümü’nden mezun olmak büyük bir ayrıcalıktır. Öğrencilerimiz, mezun olduklarında tüm ulusal ve uluslararası hava yolu şirketleri ve işletmelerinde, hava taksi hizmeti veren kurum ve kuruluşlarda pilot olarak, pilot eğitimi veren uçuş okullarında uçuş eğitmeni olarak, yurt içi ve yurt dışında eğitim veren üniversitelerde akademisyen olarak tercih edilebilecekler.” şeklinde düşüncelerini ifade etti.
Hüseyin MENEKŞE