KURAKLIK
KURAKLIK- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi
Kuraklık topraktaki su içeriğinin, bitkilerin su azlığından sıkıntı çektiği miktara düşünceye kadar, belirgin yağışın olmadığı bir periyodu ifade etmektedir.(Özcan 2004)
Yağışsız dönemin kuraklık oluşturması; toprağın su tutma kapasitesi ve bitkiler tarafından toprakta bitkinin ihtiyacını karşılayacak miktarda su bulunmaması su kaynaklarının kısıtlı olduğu dönemler ile nem kaybının görüldüğü dönemler de meydana gelir.
Tarımsal kuraklıkta esas o yıl düşen yağışın miktarı değil, düşen yağışın bitki gelişiminin hangi dönemine denk geldiğidir. Yıl içerisinde düşen yağış uzun yıllar ortalamasının altındadır ancak az miktarda da olsa düşen yağış bitkide su kullanımının etkin olduğu bir döneme denk geldiğinden ciddi VERİM kayıplarıyla karşılaşılmaz (Anonim,2010)
KURAKLIK ÇEŞİTLERİ
Meteorolojik kuraklık: Kuraklık periyotları genellikle, belirlenen eşik değerlerinin altında yağışlı olan günlerin sayısı olarak tanımlanmıştır (Anonim, 2010 a)
Hidrolojik kuraklık: Hidrolojik kuraklık, uzun süre devam eden yağış eksikliği neticesinde ortaya çıkan yeryüzü ve yer altı sularındaki azalma ve eksiklikleri ifade eder. (Anonim, 2010 a)
Fizyolojik kuraklık: Fizyolojik kuraklık, ortamda yeterli suyun bulunmasına rağmen bitkinin bu sudan faydalanamaması ve susuzluk çekmesi olarak tanımlanır. Düşük sıcaklık nedeniyle donan toprak suyunun bitki tarafından kullanılamaması bu duruma örnektir. Fizyolojik kuraklıkla karşı karşıya kalan bitkilerin genelde yapraklarını dökerek su kaybını önlemeye çalıştıkları bilinmektedir (Anonim, 2010)
Kuraklığın yol açtığı stres, birdenbire oluşmaz, yavaşça gelişir ve daha uzun süren bir yoğunlukla artma gösterir. Bu nedenle, zaman boyutu kuraklık stresine karşı hayatta kalabilmede önemli bir role sahiptir (Jones,1992)
Dünya çapında ürün kaybının başlıca nedeni strestir ve önemli tarımsal ürünlerin ortalama üretimini yaklaşık %50 azaltarak tarım endüstrisinin geleceğini tehdit etmektedir. Stresin uzun süre devam etmesi, şiddetini arttırması veya dayanıklılık sağlanamaması durumunda, bitki canlılığı gerilemeye başlayarak geri dönüşümsüz bir zarara dönüşebilmekte ve bitkinin ölümüne neden olabilmektedir.
Tarım ve orman bakanlığımız tarafından Resmî Gazete 23 Temmuz 2022 CUMARTESİ günü yayınlanan yönetmelik ile; Tarımsal Kuraklık Eylem Planında Tarımsal kuraklığın etkilerini azaltmak üzere gerek yerleşim yerlerinde gerekse kırsal kesimde kuru ve sulu ziraat alanlarında su yönetimi, yatırımlar, tarım teknikleri, tohum ve bitki çeşitliliği, sulama teknikleri, hastalık ve zararlılarla mücadele, ekonomik ve sosyal destekler, mera otlatma planları, arazi kullanım planları, kısıtlamalar ve acil eylemin uygulanmasına yönelik her türlü tedbiri kapsayan eylem planı çok önemli bir takım çalışmasını gerektirmektedir.
Sosyal medyanın yoğun olarak kullanıldığı günümüzde KURAKLIK FARKINDALIĞINI algıda seçicilik ile TASARRUFLU SU KULLANMAYI unutmayalım.
-
Henüz yorum yapılmamış.İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.