Konya
°C
Yeni Meram
21.06.2021 10:11

Kuraklıkta yeni risk: Çekirge istilası!

Kuraklık nedeniyle ortaya çıkan sorunlara bu kez de tarım zararlısı “çekirge riski” eklendi. Uzmanlar çöl çekirgelerinin göç güzergahında olmayan Türkiye için, yerel çekirge türlerindeki artışa dikkat çekiyor.

A+
A-
21.06.2021 10:11
21.06.2021 10:27
0
4200
ABONE OL

Sıcaklıkların mevsim normallerinin çok üzerinde seyretmesi ve yeterli mevsim yağışlarının düşmemesi nedeniyle ülke genelinde yeşil alan sıkıntısı baş gösterdi. Kuraklıkla birlikte yurdun birçok noktasında sayısı artan çekirgeler için bölgesel ilaçlama çalışmaları başlatıldı. İlaçlama yapılmaması halinde çekirgeler uçmaya başlayarak oldukça geniş ekili alana zarar verebiliyor.

 

Uzmanlar çöl çekirgelerinin göç güzergahında olmayan Türkiye için, yerel çekirge türlerindeki artışa dikkat çekiyor. Çekirgeler yağış düşmemesi nedeniyle kurak alanlardan ekili yeşil alanlara doğru yönelerek ciddi hasara neden oluyor. BM'nin Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), ortalama bir sürünün yılda 2 bin 500 kişiyi beslemeye yetecek kadar ekine zarar verebileceğini söylüyor. Çekirgeler, sürü halinde gittikleri bölgeleri istila ederken bulundukları arazilerde ekili olan ve insanın tüketebildiği her şeyi yiyor. Bu da önlem alınamaması halinde çekirgelerin istila ettikleri bölgelerde “yüzde 50 tarımsal ürün kaybı” anlamına geliyor.

Yeni Meram'a konuşan Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Prof. Dr. Levent Ünlü, “Çekirgeler, çok fazla türdeki bitkide zarar yapan ve yeşil olan her şeyi yiyebilen canlılardır. Çoğu zaman zararı az olmasına rağmen bazı yıllarda epidemi ya da istilalar oluşturabilmektedirler” dedi.

“BAZEN ÜRETİCİLERİMİZ HAZIRLIKSIZ YAKALANABİLİYOR”

Çekirgelerin salgın zamanlarında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ve Akdeniz Bölgesi'ndeki bulunan illere kadar uçup gelerek tehlike oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Levent Ünlü sözlerine şu şekilde devam etti: “Çekirgeler, çok fazla türdeki bitkide zarar yapan ve yeşil olan her şeyi yiyebilen canlılardır. Çoğu zaman zararı az olmasına rağmen bazı yıllarda epidemi ya da istilalar oluşturabilmektedirler. Özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri başta olmak üzere Pakistan ve Hindistan gibi ülkelerde de rezervasyon (toplanma) alanları oluşturup, sürüler halinde çok uzak mesafelere göç edebilme yetenekleri bulunmaktadır. Bu salgınlar neticesinde Ülkemizde özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ve Akdeniz Bölgesindeki bulunan illerimize kadar uçup gelerek, zarar oluşturabilmektedir. Salgın zamanları, bahsedilen ülkelerdeki yerel araştırıcılar tarafından tahmin edilebilmektedir. Fakat yeterli ölçüde iletişime geçilmemesinden dolayı, bazen ülkemizde bulunan üreticilerimiz hazırlıksız yakalanabilmektedir. “

“TARIMSAL ALANLARDA AZ MİKTARDA İSE ELİNİZLE ÖLDÜRÜN”

Üreticilerin, tarımsal alanlarda çekirgelere az miktarda rastlarlarsa elle toplayıp öldürebileceklerini, yoğun miktarda karşılaşırlarsa ise Tarım ve Orman Bakanlığınca ruhsatlandırılmış olan Malathion ve Cypermethrin etkili maddeli ilaçlarını kullanabileceklerini belirten Prof. Dr. Levent Ünlü, “Çekirgelerin Salgın (epidemi) oluşturmasında, iklimsel faktörler, besin ve doğal düşman denilen canlıların etkisi bulunmaktadır. Örneğin iklimsel faktörlerin çekirgeler lehine olmasıyla sayıları normalden çok artabilmekte, besleneceği besinlerin az olmasıyla da uzak mesafelere besin için göç edebilmektedir. Aynı zamanda çekirgelerin yumurtaları ve yavruları ile beslenen predatör denilen faydalı böceklerin sayılarının da az olmasıyla, çekirgelerin sayısı bir anda artabilmektedir. Özellikle Konya ilimizin iklimsel özellikleri çöl iklimine benzememesi çekirgelerin uzun süreli zarar yapmasına uygun ortamı oluşturmamaktadır. Kısacası, ekonomik olarak bir müddet sonra bu zararlı böceklerin zararı sona erebilecektir. Ülkemizde yerli olarak bulunan çekirge türleri ise bir miktar zararına devam etme ihtimali bulunmaktadır. Eğer üreticilerimiz, tarımsal alanlarda çekirgelere az miktarda rastlarlarsa elle toplayıp öldürebilirler, yoğun miktarda karşılaşırlarsa, Tarım ve Orman Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış olan Malathion ve Cypermethrin etkili maddeli ilaçları kullanabilirler” diye konuştu. Hüseyin MENEKŞE

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.