Konya
°C
Yeni Meram

Kur’an’da Peygamber Efendimize sorulan sorular ve cevapları (1)

Kur’an’da Peygamber Efendimize sorulan sorular ve cevapları (1)

A+
A-
17.05.2024 01:01
16.05.2024 12:02
0
2146
ABONE OL

Hz. Muhammed (sav) kendisine risalet görevi verildiği andan itibaren tebliğ faaliyetlerine başlamıştır. Peygamber Efendimizin tebliğine muhatap olan insanlardan bir kısmı İslam dinini öğrenmek ve anlamak için sorular sorarken müşrikler ise Allah resulünü alaya almak veya onu zor durumda bırakmak için sualler sormuşlardır. Peygamber Efendimizin karşılaştığı bu suallerden on üç tanesini ve cevaplarını Kur’an-ı Kerimde Rabbimiz "Sana soruyorlar: De ki:" diye başlayan ayetlerle haber vermektedir. 23 yıllık peygamberlik döneminde Allah Resulünün karşılaştığı sualler elbette bunlarla sınırlı değildir. Kur’an’ın haber verdiği bu sualler dışında ki sorular ve cevapları Hadis kitaplarında görmemiz mümkündür. 

Peygamber Efendimiz nazil olan her bir ayeti tebliğ ederken aynı zamanda bunların açıklamasını sözlü olarak anlatmış ve uygulamalı olarak göstermiştir.  Ayeti tebliğ ettikten sonra, ‘nazil olan ayet bu’ siz nasıl anlıyorsanız anlayın diyerek odasına çekilmemiştir. Hal böyle olunca Müslümanlar ayetleri daha iyi anlamak, kulluk vazifelerini tam yapmak, Allah’ın razı olduğu amelleri yerine getirebilmek için Peygamber efendimize sorular sormuşlar aldıkları cevaba göre de hayatlarını tanzim etmişlerdir.

Peygamber Efendimize sorulan suallerin beş tanesi Mekke döneminde gayba ilişkin müşriklerden gelen sorulardan oluşmaktadır. Müşrikler aldıkları cevaplar karşısında madem kıyamet kopacak haber verdiğin kıyamet kopsun da görelim diyerek alaycı bir tavır takınmışlardır. Allah rasulü onlara ben gaybı bilmiyorum, Rabbimden gelen bilgiyi size aktarıyorum diyerek uyarı ve tebliğ faaliyetlerine devam etmiştir. Müşriklerin sualleri; kıyamet vakti, kıyamet vaktinde dağlar, ruh, azap ve Zülkarneyn gibi konulardır.

Müşriklerin sorularına Peygamber Efendimizin verdiği cevaplar Kur’an-ı Kerimde şu şekilde geçmektedir:

Kıyamet ne zaman kopacak?

“Sana kıyametin ne zaman kopacağını soruyorlar. De ki: “Onun bilgisi ancak Rabbimin katındadır. Onu vaktinde ancak O (Allah) ortaya çıkaracaktır. O göklere de, yere de ağır basmıştır. O, size ancak ansızın gelecektir.” Sanki senin ondan haberin varmış gibi sana soruyorlar. De ki: “Onun bilgisi sadece Allah katındadır. Fakat insanların çoğu bilmiyorlar.” (A’raf, 7/187)

“Sana, kıyametin ne zaman kopacağını soruyorlar. Onu bilip söylemek nerede, sen nerede? Onun nihai bilgisi yalnız Rabbine âittir. Sen, ancak ondan korkanları uyarıcısın. Kıyameti gördükleri gün onlar, sanki dünyada ancak bir akşam, yahut bir kuşluk vakti kadar kalmış gibidirler.” (Naziat, 79/ 42-46)

“İnsanlar sana kıyametin vaktini soruyorlar. De ki: “Onun ilmi ancak Allah katındadır.” Ne bilirsin, belki de kıyamet yakında gerçekleşir.” (Ahzab, 33/ 63)

“(Ey Muhammed!) Sana dağların (kıyamet günündeki) hâlini soruyorlar. De ki: “Rabbim onları toz edip savuracak.” “Onların yerlerini dümdüz, boş bir alan hâlinde bırakacaktır.” “Orada hiçbir çukur, hiçbir tümsek göremeyeceksin.”

O gün kendisinden yan çizmek mümkün olmayan davetçiye (İsrâfil’e) uyarlar. Sesler, Rahmân’ın azametinden dolayı kısılmıştır. Artık sadece fısıltı işitebilirsin. O gün, Rahmân’ın izin verdiği ve sözünden razı olduğu kimseden başkasının şefaati fayda vermez.” (Taha, 20/105- 109)

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.