Konya
°C
Yeni Meram
14.06.2021 09:22

Kurbanlık fiyatlarına 'kuraklık' etkisi! Cep yakıyor

Kurban Bayramı yaklaşırken besi çiftlikleri kapılarını müşterilerine açtı. Büyükbaş hayvanlar bu sene kilosu 28-30 TL arasında alıcılarını bekliyor

A+
A-
14.06.2021 09:22
14.06.2021 09:39
0
5390
ABONE OL

Kurban Bayramı’na az bir süre kalırken çardaklardaki kurbanlıklarda satışa çıktı. Yem ve diğer ürünlerin maliyetlerinin artması nedeniyle kurbanlık kilo fiyatları geçen yıla oranla 5 ile 10 TL arasında artış gösterdi. Geçen sene kilosu 23 TL’ye satılan kurbanlıklar bu sene 28-30 TL arasında alıcılarını buluyor. Yeni Meram'a konuşan kurban satıcısı Mehmet Arif Bakdemir, “Kurbanın canlı kilosu geçen sene bu vakitler 23 TL’ydi şimdi ise 28-29 TL arasında seyrediyor. Yine geçen sene bu vakitlerde 1 çuval fenni yem 75 TL’ydi şuan 160 TL’ye yükseldi. Bu yüzden fiyatlarında geçen sene ile aynı kalması mümkün değil. Gelecek senede kurban bulma noktasında sorunlar yaşayabiliriz. Şuan itibariyle çardağımızda 100’ü geçkin büyükbaş hayvanımız bulunuyor. Şimdiden 15 tanesini sattık. Bu sene ise malum kuraklık mevcut. Ürünlerin hepsi yandı ve uzun yıllardır böyle bir kuraklık yaşamamıştık. Saman konusunda problem yaşayacağız gibi gözüküyor. Kurban konusunda seneye büyük sorun yaşayabiliriz” dedi.

“GELECEK SENE DE KURBAN KURAKLIĞI YAŞAYABİLİRİZ”

Yeni Meram'a konuşan kurban satıcısı Mehmet Arif Bakdemir, maliyetlerin yükselmesi ile birlikte kurbanların bu yıl pahalı olacağını ve üreticilerin sattıktan sonra yerine koyamayacağını ifade ederek, “Bu sene ekinin kuraklığını çekiyoruz gelecek sene ise kurban kuraklığı çekeceğiz. Çünkü besicilik artık gün geçtikçe kan kaybediyor. Kurban fiyatları ise geçen seneki fiyatlar ile aynı olmaz. Çünkü geçen sene bu zamanlar etin kilosu 32 TL idi. Şimdi bu zamana baktığımızda ise etin kilosu 45 TL. Kurbanın canlı kilosu geçen sene bu vakitler 23 TL’ydi şimdi ise 28-29 TL arasında seyrediyor. Yine geçen sene bu vakitlerde 1 çuval fenni yem 75 TL’ydi şuan 160 TL’ye yükseldi. Demek istediğim bu yıl maliyetler afaki derecede arttı. Bu yüzden fiyatlarında geçen sene ile aynı kalması mümkün değil. Gelecek senede kurban bulma noktasında sorunlar yaşayabiliriz. Çünkü besici bu kurbanlarını sattıktan sonra maliyetler yüksek olduğu için yerine bir daha almayacak. İnşallah hepimizin hakkında hayırlısı olur” diye konuştu.

“ÇARDAĞIMIZDA 100’Ü GEÇKİN KURBANLIK VAR”

Çardağında 100’ü geçkin büyükbaş kurbanlığın bulunduğunu ifade eden Bakdemir, salgın dolayısı ile bütün önlemleri en üst düzeyde alacaklarını da belirterek sözlerine şu şekilde devam etti; “Şuan itibariyle çardağımızda 100’ü geçkin büyükbaş hayvanımız bulunuyor. Şimdiden 15 tanesini sattık. Talepler bu yıl erken başladı. Sabit müşterilerimiz de olduğu için satışlarımız şuan iyi gidiyor. Kurbanların kesimini burada kendimiz yapıyor ve parçalara ayırıyoruz. Müşterilerimizin kendileri de bahçemiz büyük olduğu için masalarda kendi etlerini ayrımını ve bölüşümünü yapabiliyorlar. Salgın hastalıktan dolayı da geçen yıl tüm önlemlerimizi almıştık, bu yılda alacağız. Kesim gününden önce çardak alanının her yerini ilaçlatıyoruz.”

“DEVLETİMİZİN BİZLERE DESTEK OLMASI LAZIM”

Üreticiler ve besiciler olarak devletten destek beklediklerini belirten Bakdemir, “Geçen sene hayvan sayısı iyiydi ancak bir önceki sene kötüydü. Bu sene ise malum kuraklık mevcut. Ürünlerin hepsi yandı ve uzun yıllardır böyle bir kuraklık yaşamamıştık. Saman konusunda problem yaşayacağız gibi gözüküyor. Kurban konusunda seneye büyük sorun yaşayabiliriz. Ürün ne kadar çok pahalanırsa üretim de o kadar azalıyor. Devletimizden besiciler olarak yardım bekliyoruz” dedi. Hüseyin MENEKŞE

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.