Konya
°C
Yeni Meram

LAVANTA KOKULU KARATAY

LAVANTA KOKULU KARATAY- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
14.07.2021 01:45
13.07.2021 15:49
0
2179
ABONE OL

Karatay Belediyesinin projelerinden olan lavanta tarlası 2019 yılında 85 bin metrekarelik alana 100 bin adet lavanta fidanının toprakla buluşması sonucunda 2021 yılında muhteşem görselliği ile kapılarını tüm lavanta severlere açmıştır.

Hafta sonu ziyaret ettiğim lavanta bahçesinde lavanta kokan tertemiz havası bal arıları lavanta çiçeklerinden topladıkları nektarı, vücutlarından salgıladıkları enzimlerle işleyerek oluşturdukları besleyici lavanta balı için tüm lavanta çiçeklerini ziyarete gelmişler. Mümkün olsa da bu yazımda buradan lavanta kokusunu ve arıların çalışırken o vızıltısını iletebilsem, fotoğraf tutkunlarının yeni evlenen çiftlerin gelin ve damatların fotoğraf çektirmek için burayı tercih etmiş olmaları lavanta bahçesine ayrı bir canlılık katmış.

Lavanta bahçesine yerleştirilen kuş evleri, salıncaklar, köprüler, saman balyaları, tarım materyalleri fotoğraf tutkunları için lavanta tarlası mor, lila, eflatunun tonlarıyla birlikte fon oluşturmuş. İnsanların lavanta bahçesine olan ilgisini artırmıştır. Lavanta kokulu Karatay insanların sağlıklı nefes almasına kırsal alanların kalkınmasına katkı sağlamıştır.


Lavanta turizme olan katkısının dışında hazır kesme çiçek olarak da kullanılmaktadır.
Lavanta uçucu yağı en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılmaktadır. Bunun yanında güzel kokusu nedeniyle sabun ve diğer endüstri kollarında, ilaç sanayinde ve ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici özellikleriyle de aromaterapide kullanılmaktadır. İdrar arttırıcı ve romatizma ağrılarını dindirici etkisi de vardır. Lavanta çiçekleri çay şeklinde de kullanılmaktadır.


İklim ve toprak isteği bakımından lavanta, toprak yönünden seçici olmayan bir bitkidir. Kireççe zengin, süzek ve pH’sı 5.8-8.3 olan, kuru ve kalkerli topraklarda çok iyi gelişme göstermektedir. Kurağa, sıcağa ve soğuğa oldukça dayanıklıdır ancak kışı çok sert geçen bölgelerde bazen soğuk zararı görülmektedir.


Sulama, Gübreleme: Fide dikimi yapıldıktan sonra belirli aralıklarla yılda 2-3 defa sulama yapılmalıdır. İleriki yıllarda lavanta bitkisi susuz koşullarda yetiştirilse de sulama yapılması dekara çiçek verimini artırır. Lavanta tarlalarında 2-3 yılda bir ahır gübresi ile yapılacak gübreleme, toprak yapısını iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca dekara yılda 8-10 kg N ve 3-5 kg P2O5 verilmesi yeterlidir. Kimyasal gübreleme toprak analizi sonuçlarına göre yapılmalıdır.


Yabancı Ot Mücadelesi: Yabancı ot kontrolü amacıyla yapılacak çapalama işlemi dışında önemli bir bakım işlemi yoktur. Ancak iki yıllık süreçte yabancı ot kontrolünün titizlikle yapılması bitki gelişimini olumlu yönde etkileyecektir. İleriki yıllarda bitkinin allelopatik özelliğinden dolayı yabancı otlar baskı altına alınacağı için yabancı ot kontrolü mücadelesine gerek kalmayacaktır.
Lavanta bahçesinde dikkat ettiğim husus yabancı ot kontrolü oldu, yabancı ot kontrolünün titizlikle yapılmadığı yerlerde lavanta fidelerinin kuruduğunu gördüm. Bazı alanlarda damlama sulama borularının yabancı otlarının gelişmesine katkı sağladığını görmek mümkün. Bunlara da dikkat edilirse çok daha verimli olacağına inanıyorum.


Lavanta bahçesinin kurulmasında katkı sağlayan Başta Karatay Belediye Başkanı Sayın Hasan Kılca ve Karatay Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerinin projeye olan katkılarından dolayı çok teşekkür ederim.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.