Konya
°C
Yeni Meram

MAGNEZYUM DOSYASI

MAGNEZYUM DOSYASI- Ümmü Gülsüm ETYEMEZ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
03.08.2021 01:32
02.08.2021 15:34
0
1711
ABONE OL

Öncelikle ülkece yine zor zamanlardan geçtiğimiz şu günlerde hiçbirimizin içinden rutin hayata dair bir şey yapası gelmiyor, biliyorum. Her birimiz, bize ihtiyacı olan bir diğerimiz için çalışmaya devam ediyoruz. Güzel ülkemin en kısa sürede bu kötü zamanları atlatması temennisi ile.

Bu hafta sizlerle Magnezyum (Mg) dosyasını ele alalım istedim. Görevlerini, eksikliğinde meydana gelebilecek sağlık problemlerini ve Mg ile diyet arasındaki ilişkiyi gelin, birlikte inceleyelim.
Mg Nedir; Vücuttaki Görevleri Nelerdir?
Mg, insan vücudunda çoğunlukla kaslarda bulunan ve vücuttaki bazı fizyolojik işlevlerin düzenli işleyişi için gerekli olan bir mineraldir.
Vücutta enerji harcanması gereken faaliyetlerde etkin rol alır.
Kasların gevşemesini sağlar; eksikliğinde kramplar görülür.
Kemik gelişiminde, düzenli kalp ritminin oluşumunda ve normal kan basıncının korunmasında rol alır.
Bunlarla birlikte Mg, sakinleştirici etkisinden dolayı anksiyete ve depresyona karşı koruyucu olabilmektedir.
Yine sakinleştirici etkisi, kaliteli bir uyku uyunmasını ve böylece beyin fonksiyonlarının da pozitif yönde etkilenmesini sağlar.
Kadınlarda regl öncesi dönemde ve regl döneminde bastıran tatlı krizlerini yatıştırmada etkilidir. Aynı zamanda yine regl döneminde oluşan ödem ve şişkinliği önlemeye yardımcı olur.
Kabızlığı önlemede etkilidir.
Mg Eksikliği Nelere Sebep Olabilir?
Yorgunluk, kramplar, anksiyete ve depresyon, uyku bozuklukları, beyin fonksiyonlarında tembellik, kalp ritminde bozulmalar, kabızlık, mide problemleri, iştahsızlık, baş ağrısı, regl dönemi öncesinde ve sırasında ciddi yaşanan kas ağrıları gibi şikâyetlere sebep olabilmektedir.
Mg ve Diyet
Mg, vücuttaki enerji akışının işleyişi için gerekli enzimlerin çalışmasını sağlar. Eksikliğinde, sağlıklı bir işleyiş olmayacağı için glikoz yağ olarak depolanır ve kilo artışı olarak tartıya yansıyabilir. Yine Mg; protein, karbonhidrat ve yağ emilimlerinde görev aldığı için, eksikliğinde bu faaliyetlerin işleyişi de sekteye uğrar ve metabolizmanın yavaşlamasına sebep olabilir.
Mg ve Beslenme
Vücudumuz için kıymetli olan bu minerali besinlerle alabilmek için aşağıdaki besinleri beslenmemize dâhil etmekte fayda var.
İşte magnezyumdan zengin besinlerin listesi:
Pırasa, ıspanak, lahana, Brüksel lahanası gibi bütün yeşil yapraklı sebzeler
Badem, fındık, çam fıstığı, ceviz, kaju, kabak çekirdeği, susam
Kakao, bitter çikolata
Buğday, pirinç kepeği, yulaf kepeği, kinoa, karabuğday.
Kabak, enginar, brokoli, pancar..
Fasulye, mercimek
Muz, hurma, çilek, ahududu, karpuz, kavun; kuru incir gibi kuru meyveler
Uskumru
Bir hafta daha geldik sözün sonuna.. Umarım bu hafta da sağlık köşemizden beslenmeye dair altın bilgileri heybenize atmışsınızdır. Bir sonraki görüşmemize kadar kendinize çok iyi bakın.
Sağlıkla kalın...

DİYETİSYEN ÜMMÜ GÜLSÜM ETYEMEZ
@dyt.ummugulsumetyemez

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.