Konya
°C
Yeni Meram

MELİSA TIBBİ AROMATİK BİTKİ

MELİSA TIBBİ AROMATİK BİTKİ- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
08.11.2023 00:00
07.11.2023 15:01
0
2592
ABONE OL

Melisa bitkisi Akdeniz kökenli bir bitkidir. İtalya, Balkan ülkeleri ve Amerika’da geniş alanlarda üretimi yapılmaktadır.
Melisa’nın kullanılan kısmı yaprağıdır, yaprak kısmı baharat olarak ve ilaç yapımında kozmetik sanayide, ruhsal ve fiziksel sakinleştirici olarak kullanılmaktadır, hazmı kolaylaştırıcı olarak çay gibi demlenerek de içilmektedir.
Bileşiminde tanen ve uçucu yağ bulunmaktadır. Melisa bitkisi çok yıllık otsu bir bitkidir, ekonomik ömrü 3-5 yıldır. Kökleri çok lifli yaprakları oval kalp şeklinde olup uç kısmı sivridir. Yaprağın üst yüzü tüysüz, açık yeşil renktedir. Çiçekler gövde üzerindeki boğumlardan halka halinde 6 ila 12 adet olmak üzere dizilirler. Renkler beyaz sarımtırak, pembe-mavidir. Melisa bitkisi güneşli sıcak iklimleri sever, yarı gölge ister fazla rutubetli yerler istenmez. Geçirgen, derin profilli besin maddelerince zengin kumlu-tınlı topraklarda iyi yetişmektedir.
Tohum veya gövde, kök çeliği yöntemi ile çoğaltılır. Kök veya gövde çelikleri erken ilkbaharda alınarak doğrudan üretim yerine (nemli) dikilir.
Tohum ile üretim düşünülürse tohumlar küçük olduğu için önce fide gibi yetiştirmek gerekir. Bir dekar alan için 60-80 g tohum ve 12-15 m2’lik fidelik yeterlidir. Çelik ile üretim ilkbaharda veya sonbaharda yapılabilir. Çelik olarak koltuk altı sürgünleri ve toprak altı sürgünleri kullanılır. İklim durumuna göre sulama ve ot çapası yapılır Genç fide döneminde gelişme yavaş olduğundan yabancı otla otla mücadelede özellikle geç kalınmamalıdır.
Toprak analiz sonuçlarına göre gübreleme yapılmalıdır. Ekiminde dekara 6-8 kg/da Azot içerikli, 4-5 kg/da Fosfor içerikli 4-5 kg/da Potasyum içerikli gübre verilmesi önerilmektedir.
Yılda genellikle iki biçim yapılmaktadır, üreticilerimiz alternatif bitki olarak düşünebilirler ayrıca tıbbi aromatik bitki olarak Tarım ve orman bakanlığı tarafından iyi tarım uygulamaları yetiştiriciliği ile desteklenmektedir.
Sağlıklı günler dileğimle.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.