Konya’mızın değil tüm ülkenin önemli bir sorunu olan ve özellikle bir kesim tarafından nemalanmak adına savunulup iş icraata gelince geri durulan konu olan sahipsiz sokak hayvanları yani sahipsiz köpekler için Meram Belediyesi öyle güzel bir projeyi hayata geçirmiş ki gidip görünce şaşırdım açıkçası.
Sokaklarda başıboş gezip özellikle savunmasız çocuk, yaşlı ve kadınlara saldırıp bununla alakalı da ölümler, ağır yaralanmaların yaşandığı sorun sonrası hükümet harekete geçmiş ve 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nunda yapılan değişiklikle sokaklardan köpeklerin toplatılması kararı alınmıştı. Tabi bu karar belediyelere ciddi bir sorumluluk yüklerken birçok belediyenin konuya hazırlıksız yakalanması ile halen sokaklarda başıboş köpek görmek mümkün olabiliyor.
Ancak şehrimizde bu durum birçok şehrin aksine daha hızlı ve çözüm odaklı gelişiyor. Hatırlarsanız Büyükşehir Belediyesinin Türkiye’ye örnek olacak projesi yıllar önce faaliyet geçmiş, çalışmalara başlamıştı. Ancak yaşanan bir olayla o kadar verilen emek, o kadar çaba, gayret lobilerce allanıp pullanıp çözüm değil linç boyutuna ulaşmıştı.
Ha keza geçtiğimiz günlerde Karatay’da yaşanan üzücü olay da bunlardan biri oldu. O olayda da araştırılıp dinlenmeden hemen malum lobilerce sosyal medya linçi adrese teslim saldırısını yapmış, çamur at izi kalsın mantığı devreye sokulmuştu.
Oysa şehrimizde bu konuyla alakalı yapılan ciddi çalışmalar görmezden gelinmenin ötesinde bir de taraflı saldırılar olunca verilen emeklere yapılan haksızlık iyice ayyuka çıkıyor.
Bundan dolayı ki Meram Belediyesi, sahipsiz sokak hayvanları sorununu kökten çözecek projesi olan ‘Sahipsiz Hayvan Doğal Yaşam Alanı’nı hayata geçirince Kavuş Başkan alanı dün düzenlenen basın gezisi ile bizlere göstermiş oldu.
Sefaköy Mevkiinde kurulan 70 bin metrekarelik alanda sahipsiz sokak hayvanları için yapılan doğal yaşam alanı, her detayı ile mükemmel olmuş. 7 bin civarında köpek için yaşam alanı olan tesis, 250 köpek kapasiteli karantina ve tedavi bölümü, ayrıca anne ve yavrulara özel 250 köpek kapasiteli bir alandan oluşuyor. Tamamıyla havadar ve doğal bir alanda yer alan tesis 3 Şubat 2025’te faaliyete geçmiş. Bugüne kadar üç binin üzerinde sahipsiz köpek, toplatılıp sağlık kontrolünden geçirilerek kısırlaştırma durumları tespit erilmiş ve cinsiyet ayrımları yapılarak uygun yaşam alanlarına yerleştirilmiş. Tesisi gezerken Başkan Kavuş’un yaptığı açıklamalar, olaya ne denli büyük bir hassasiyet verildiğini de gösterdi.
Büyük bir emeğin ve gayretin eseri olarak faaliyetini sürdüren bu tesis, insan yaşamını tehdit eden sahipsiz sokak hayvanı sorununa çözüm üretmek hem de bu hayvanlara insani, doğal ve güvenli bir yaşam alanı sunmak adına örnek bir projedir.
Şu ana kadar gerek köpek yemi gerekse de başka şekilde destek taleplerinin olmadığını söyleyen Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, sahiplendirme ile ilgili de çalışmaların sürdüğünü, belirli aşamadan sonra sahiplendirmeyle alakalı talepleri almaya başlayacaklarını da ifade edince aklıma şu takılmış oldu.
“Acaba böyle bir tesise mangalda kül bırakmayan ve sokakta insanlar parçalanırken ses çıkarmayıp köpekleri savunan hayvan severler ne kadar ilgi gösterip destek olur? Bu aynı zamanda bir samimiyet testi gibi de düşünülebilir.
Kavuş Başkan’ın deyimiyle sonuçta geçmişte uygulanan “yakala, kısırlaştır ve bırak” modeli yerine artık ‘yakala, rehabilite et, yaşam alanında tut’ dönemi başladı.” Dolayısıyla sokaklarda bir türlü hayvanlarla ilgilenemeyenler artık bu tesiste rahatlıkla ilgilenebilir diye düşünüyorum.
Bu anlamda ben Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş başta olmak üzere ekibine ve projede emeği geçen herkese eskimeyen eski bir Meramlı olarak teşekkür ediyorum.
Yazımın başında kullandığım cümleyi düzelterek Meram Belediyesi çok güzel iş yapmış diyorum.
Kalın sağlıcakla.
“AĞLAYIN Ki YÜKSELSİN SULAR”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.